HIC grbovi-500-100


made in croatia, suveniri
07.lipnja 2019.
RADNI POSJET
Jean-Claude Juncker nakon Dubrovnika stigao u Zagreb

Juncker u radnom posjetu Hrvatskoj

Predsjednik izvršnog tijela EU-a Jean Claude Juncker u dvodnevnom je posjetu Hrvatskoj. Posjet Hrvatskoj započeo je u četvrtaka posjetom Dubrovnika.Posjet Zagrebu

Premijer Andrej Plenković i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker sastat će se danas u Banskim dvorima u 11 sati.

Premijer Andrej Plenković je u četvrtak izvijestio Junckera kako teče obnova dubrovačke zračne luke Čilipi te izgradnja Pelješkog mosta, što su projekti sufinancirani iz europskih fondova. Istaknuo je da je Dubrovačko-neretvanska županija među najuspješnijim županijama u Hrvatskoj po apsorpciji europskih sredstava.

Plenković je najavio da će razgovarati o nizu aktualnih tema, okviru rada budućih tijela EU-a, politici proširenja i višegodišnjem financijskom okviru. Razgovarati će i o prioritetima hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije te o budućem Višegodišnjem financijskom okviru EU-a (2021.-2027.).

Posjet krajnjem jugu Hrvatske

Tijekom obilaska krajnjeg juga Hrvatske premijer Andrej Plenković je upoznao Junckera Hrvatski kako teče obnova dubrovačke zračne luke Čilipi te izgradnja Pelješkog mosta, što su projekti sufinancirani iz europskih fondova. Istaknuo je da je Dubrovačko-neretvanska županija među najuspješnijim
 županijama u Hrvatskoj po apsorpciji europskih sredstava.

Obnova dubrovačkog aerodroma vrijedna je 225 milijuna eura, od čega 158 milijuna eura dolazi iz Europskog fonda za regionalni razvoj. U prvoj je fazi, završenoj krajem 2016., za 64 milijuna eura izgrađena zgrada terminala. 

Druga, koja bi trebala završiti do kraja 2020. obuhvaća obnovu 3300 metara duge piste, izgradnju novog spremišta za gorivo, izgradnju elektroinstalacija i prostor za odlaganje otpada, doznaje se u upravi zračne luke.

Po riječima premijera Plenkovića, projektom obnove dubrovačke zračne luke znatno se povećavaju kapaciteti prometa u Dubrovniku i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, i povećava se kvaliteta turizma, kako je rekao, u najjužnijem i najatraktivnijem dijelu Hrvatske.


Dubrovnik izravno povezan s NY

Ryanair uveo ljetne letova za Dubrovnik

- Ujedno smo izvijestili gospodina Junckera o tijeku projekta izgradnje Pelješkog mosta, strateškog projekta za Hrvatsku, za povezivanje juga Hrvatske s ostalim dijelom zemlje. Taj projekt jako dobro napreduje i on se također sufinancira iz europskih fondova u ukupnom iznosu od 357 milijuna eura, kazao je Plenković.

On je pri tomu istaknuo kako se u Dubrovačko-neretvanskoj županiji europskim sredstvima obnavlja vodno-komunalna infrastruktura, kulturna baština, studentski domovi i brojni drugi projekti.

- Dubrovačko-neretvanska županija ubraja se među najuspješnije hrvatske županije u apsorpciji europskih sredstava, istaknuo je.

Juncker i Plenković šetali Dubrovnikom te otišli na večeru

Premijer Andrej Plenković i Jean Claude Juncker prošetali su Starim gradom u pratnji dubrovačkog gradonačelnika Mate Frankovića, župana Dubrovačko-neretvanske županije Nikole Dobroslavića te u pratnji ministrica Gabrijele Žalac i Marije Pejčinović Burić.


hrt/ HIC.hr
foto:
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre