Politika

YUGO - BLOK
Tajne veze srpskog ekspanzijonizma
MATVEJEVIĆ JE RADIO ŠEŠELJEV POSAO!
(Hrvatski tjednik FOKUS, broj 357. objelodanio je 16. ožujka 2007. na str. 43/44 ovaj članak prof. dr. Muhameda Borogovca iz Bostona, u kojemu se, prvi put, hrvatskoj i svjetskoj javnosti otkrivaju činjenice o nevjerojatno važnoj ulozi Predraga Matvejevića, pisca propagandnih djela o jugoslavenstvu i komunizmu i predavača na rimskom sveučilištu La Sapienza, u pripremama velikosrpskoga projekta Slobodana Miloševića. - dr. Borogovac)
Jure Rukavina

Tko je doista P. Matvejević, profesor i književnik, a pravomoćno na sudu osuđeni klevetnik, koji se ruga i sudu i demokratskoj Hrvatskoj? Otkud mu tolika moć da se stavlja iznad zakona i Ustava RH i svih pravila slobodnoga svijeta Zapada? Po čijemu naputku jugofilna medijska ljevica već raspoređuje tvorca "staljinističkih optužnica" na mjesto kulturnoga atašea ili veleposlanika u hrvatskoj diplomaciji, bilo u Beogradu, bilo u Sarajevu!? Ponukani tekstom bošnjačkoga intelektualca dr. Muhameda Borogovca, koji javnosti otkriva Matvejevićevu važnu ulogu veznoga igrača u idejnim pripremama velikosrpske agresije na Sloveniju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, dajemo tek nekoliko natuknica o ovom državljaninu Hrvatske i Italije. U komunističkoj Jugoslaviji zagrebački profesor Predrag Matvejević nije bio poznat po nekim znanstvenim radovima iz francuske književnosti, koju je predavao na Filozofskom fakultetu, nego po svojim publicističkim ostvarenjima u duhu partizanstva, jugoslavenstva i komunizma.

Kao takav memorandumskom je Beogradu bio toliko potreban da mu je miloševićevski BIGZ 1984. u 30.000 primjeraka tiskao knjigu Jugoslavenstvo danas, propagandno djelo u sluľbi srpske hegemonije. Službeno glasilo Komunističke partije Jugoslavije Komunist bilo je puno pohvala na račun Matvejevićeve ideološke projekcije neke nove jugoslavenske kulture, razrađene u njegovoj publicističkoj knjizi Prema novom kulturnom stvaralaštvu. Jugoideologija ove knjige i njezin autor bili su toliko važni jugoslavenskim vlastima da je iz Beograda u Zagreb došao srpski akademik Predrag Palavestra, jedan od tvoraca velikosrpskoga Memoranduma SANU, kako bi NIN-ovu suradniku P. Matvejeviću bila dodijeljena Nagrada INE za književnost baš za taj ideološki uradak. Kao jedan od idejnih osnivača jugoslavenske političke stranke UJDI, Matvejević je 1989. pročitao na osnivačkom skupu pismo potpore bivšega srpskoga generala i, po mnogima, partizanskoga zločinca Koče Popovića. Godine 1992. bio je, kao deklarirani Jugoslaven, kandidat za izbor zastupnika u Hrvatski sabor na listi projugoslavenske i antieuropske SDU dr. Branka Horvata.

Dosljedno marksizoid, bio je također sljedbenik komunističkoga SRP-a dr. Stipe Šuvara. Akademik Pavao Pavličić, u intervjuu od 18. kolovoza 2000., glede Matvejevićevih militantnih prozivki svojih književnih kolega, rekao je sljedeće: "Na Matvejevićeve tekstove se godinama ne obazirem. Osamdesetih godina niste mogli otvoriti nijedne novine, a da vam u lice ne skoči neki njegov uradak o jugoslavenstvu danas i sličnim burgijama. Valjda se ponetko još sjeća sedamdesetih, kada je taj isti Matvejević u odioznom listu Oko denuncirao svoje kolege... Vidim da nije promijenio ni stil ni način mišljenja". A evo kako stvar vidi dr. Muhamed Borogovac, koji je iz Bostona uputio

OTVORENO PISMO PREDRAGU MATVEJEVIĆU, koje donosimo bez ikakvih korektorskih zahvata: "Gosp. Matvejeviću, ovo pismo nije ni u kakvoj vezi sa vašom reakcijom u vezi sa Tihićevom posjetom Papi Benediktu, osim što me je podsjetilo da još nisam odradio jedan posao kojega sam sebi davno zadao.

Za početak sjetimo se jednoga vica iz vremena prije raspada Jugoslavije, vremena u kojem je već trajala velikosrpska politička agresija ne jugoslavenske Republike, običnom čovjeku nevidljiva, a koja je bila neophodna prva faza kasnije oruľane agresije.

Taj vic ide ovako, citiram:

- Znaš li šta znači skraćenica B i H?

- Šta?

- Branko i Hamdija?

Vicevi su bili samo jedno od mnogobrojnih oružja iz arsenala specijalnog rata protiv Republike BiH kojega je vodila "Beogradska čaršija", od akademika SANU, kao što su npr. Ćosić, Tadić, Bećković,... do njihove Sarajevske ekspoziture u kojoj su bili Kecmanović, Šešelj, Nogo,....

Gornji vic sam odabrao jer on najbolje ilustruje velikosrpsku strategiju razbijanja Bosne i Hercegovine, koju su malo kasnije otvoreno izražavali riječima: "Srbi su ugroženi u Bosni jer su se tamo udružili Ustaše i Turci pa su od Bosne napravili 'tamnicu za Srbe'."

Nažalost, nije sve ostalo na političkim vicevima i "verbalnom deliktu". Uskoro se prešlo na organizovanje snaga u BiH koje će poslužiti za rušenje Republike BiH. Organizovano je uništavanje Republike BiH na više frontova, ali ćemo se mi ograničiti na onaj pravac akcije koji je bio uspješan, kojim je na kraju zaista i razbijena Republika BiH.

Kao što vam je poznato taj posao su velikosrbi odradili uz pomoć tobožnjih "Mladih muslimana", a u stvari uz pomoć karizmatičnog Alije Izetbegovića kojega su oni podmetnuli i proglasili za "velikog muslimana", a koji je uistinu bio muslimanski Srbin, nešto kao npr. Meša Selimović ili kasnije Emir Kusturica, itd.

Tada su BH patrioti na vlasti u BiH uočili "neprirodno" savezništvo Izetbegovićeve grupe sa Šešeljem i odmah shvatili šta se događa. Slijedio je poznati "Sarajevski proces" gdje je Izetbegovićeva grupa bila kažnjena zbog "organizovanja u cilju rušenja Ustavnog uređenja Republike BiH". Na tom suđenju se Izetbegović potpuno otkrio kao velikosrbin. Evo npr. jednog citata iz Izetbegovićeve završne riječi, kojega se ni sam Kecmanović, arhitekta tadašnjeg unitarističkog novogovora, ne bi postidio. Citiram: "Na kraju želim da kažem da nisam učinio nikakvu štetu Jugoslaviji. Tu štetu učinili su oni koji su inicirali ovaj proces. Uskogrudna i lokalistička gledanja nanijela su već do sada krupne štete ovoj zemlji. To se dogodilo i u slučaju ovog procesa. Njega su mogli pokrenuti samo ljudi čiji horizonti ne sežu dalje od atara ovog grada. Kada je riječ o Jugoslaviji, mogu samo reći da sam je volio kao što se voli svoja zemlja. Volio sam to ime Jugoslavija. Volio sam njen lik na karti."

Priznaćete da se ovih unitarističkih Kecmanovićevskih floskula, o ljudima čiji "horizonti ne sežu dalje od njihovog atara" ni sam Kecmanović ne bi postidio.

Kao što znate na kraju je velikosrpski lobi u BiH, uz pomoć montirane afere "Agrokomerc" uspio skinuti "Hamdijinu" garnituru sa vlasti, a zatim im nije bilo teško skinuti ni "Branka". Po hitnom postupku su pustili Aliju Izetbegovića iz zatvora, i pomogli mu da dođe na čelo BiH. Oni su dobro znali da podjela BiH ne može biti legalna bez pristanka legalnih bh vlasti i za to im je poslužio Alija Izetbegović. Vjerovatno vam je poznato da su osim Bošnjaka i Hrvati izašli iz ovog haosa kao gubitnici u Bosni i Hercegovini i da se to ne može ispraviti dok god je Srbima zagarantovano pola (tačnije 49%) BiH.

Sada se čitaoci vjerovatno pitaju: "Pa zašto je ovo otvoreno pismo upućeno poznatom humanisti Predragu Matvejeviću?"

Pa zato što je Matvejević odigrao nevjerovatno važnu ulogu u velikosrpskom projektu. Matvejević je dugo bio onaj jedini "intelektualac" iz Zagreba, koji je zajedno sa beogradskom čaršijom kritikovao "dogmatizam" u tadašnjih bh vlasti, "tamni vilajet" kako su Republiku BiH zvali. Matvejević je radio Šešeljev posao za Izetbegovićevu grupu u Zagrebu, tj. organizovao je potpisivanje peticije da se puste iz zatvora "islamski i intelektualci, zatočenici savjesti".

Bez Matvejevića velikosrpski projekat ne bi imao legitimitet, to bi bila samo uska, beogradska velikosrpska zavjera. Sa Matvejevićem, tom projektu je dat privid internacionalizma, demokratije, humanizma, jer više nije dolazio samo iz Beograda, nego i sa potpuno suprotne strane, iz Zagreba. Svojim aktivnim učešćem na strani beogradske čaršije, (npr. na strani Akademika Tadića, oca današnjeg predsjednika Srbije) u nasrtajima na Rukovodstvo Republike BiH, Matvejević je bio onaj koji je onemogućio ranu dijagnozu velikosrpske bolesti. Bolest srpskog šovinizma je rasla pod prividom "humanizma i demokratije", jer su tu uvijek bili i "demokrati" iz Zagreba, oličeni u Matvejeviću, a ne samo velikosrbi iz Beograda.

Ulogu sličnu Matvejevićevoj u velikosrpskom projektu je sa "bošnjačke" strane igrao Emir Kusturica u čijim filmovima je bio obrađen dogmatizam i duhovni mrak komunističkog birokrate "u antistaljinističkom staljinizmu" kako je velikosrpska čaršija nazivala Titov komunizam. Međutim, nema potrebe da pišemo otvorena pisma Kusturici; on nam nije interesantan, jer on je na kraju bio pošten i izjasnio se na kojoj je strani."

dr. Muhamed Borogovac, Boston


 

 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | Nekretnine | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre