07.travnja 2015.
SASTANAK NA PANTOVČAKU
Kolinda Grabar Kitarović na Pantovčaku se sastala s premijerom Milanovićem

Sastanak vijeća za obranu na Pantovčaku

ZAGREB: Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Zoran Milanović održali su sastanak Vijeća za obranu u Vili Prekrižje na Pantovčaku. Sastanak je inicirao premijer Milanović jer smatra da Vijeće za obranu treba raspraviti važna pitanja za sustav obrane. Glavna tema sjednice je bila stanje u Oružanim snagama RH te tehnološki razvoj OSRH, a raspravljalo se i o nizu dokumentima koje je potrebno usvojiti radi nesmetanog funkcioniranja sustava.

Na sjednici su sudjelovali svi članovi Vijeća za obranu, a uvodna stručna izlaganja su održali ministar obrane Ante Kotromanović te načelnik Glavnog stožera, general zbora Drago Lovrić. Sastanku su prisustvovali i Osim njih dvojice sjednici prisustvuju i predsjednik Sabora Josip Leko te potpredsjednica Vlade Vesna Pusić.

– U konstruktivnim razgovorima u kojima su sudjelovali svi članovi Vijeća, naznačena je potreba održavanja uspostavljene dinamike provedbe ključnih projekata u opremanju i modernizaciji Oružanih snaga, koji su naznačeni u Dugoročnom planu razvoja Oružanih snaga 2015.-2024. Pored obalnih ophodnih brodova, suvremenih topničkih sustava PzH-2000 te ostalih programa modernizacije, posebno je ukazano na prioritetnu modernizaciju radarskih sustava za nadzor pomorskog područja Republike Hrvatske, kao i na neophodnost izrade stručne studije o modelima modernizacije borbene komponente Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, tijekom 2015. godine – priopćeno je iz Ureda predsjednice.

Isto tako, navodi se, naglašena je potreba zadržavanja postojeće razine obrambenog proračuna i njegovo postupno povećavanje u vremenu koje dolazi, a u skladu s realnim gospodarskim mogućnostima Republike Hrvatske.

U cilju sagledavanja i osmišljavanja dugoročnih procesa nadgradnje i podizanja razine ukupnih sposobnosti obrambenog sustava Republike Hrvatske, kao i višegodišnjeg programiranja i planiranja ljudskih, materijalnih i financijskih resursa, istaknuta je potreba izrade i donošenja ključnih strateških dokumenta iz područja obrane i nacionalne sigurnosti.

Ovo je prva sjednica Vijeća za obranu, kojoj predsjeda K. Grabar-Kitarović u funkciji Vrhovne zapovjednice OSRH i drugi takav sastanak nakon što je sredinom prošlog mjeseca održana i sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost. U mandatu prethodnika, Ive Josipovića, u pet se godina ovo Vijeće sastalo tri puta, a zadnji put u rujnu prošle godine, kada je glavna tema bio pad MiG-a 21.izvor:vecernji.hr/hic
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre