30.kolovoza 2015.
NEMA PROMJENA U STAVOVIMA PO PITANJU ARBITRAŽE
Kolinda Grabar Kitarović se susrela sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom.
Grabar Kitarović i Pahor

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sudjeluje na tradicionalnom Europskom forumu Alpbah 2015. u austrijskom Tirolu. Uoči foruma sastala se sa slovenskim kolegom Borutom Pahorom. Potom su se susreli i s austrijskim predsjednikom Heinzom Fischerom.

Hrvatska i Slovenija trebaju graditi prijateljske odnose i odnose suradnje, bez obzira na različita stajališta oko pitanja arbitraže koja će biti lakše riješiti ako će prevladavati konstruktivni duh, složili Kolinda Grabar-Kitarović i Pahor.  'Naši odnosi moraju se nastaviti u prijateljskom tonu, bez obzira na razlike koje trenutno imamo oko arbitražnog postupka, a koje ostaju i dalje', rekla je hrvatska predsjednica. Dodala je kako je zadovoljna razvojem prijateljske suradnje 'u okviru Europske unije, NATO-a i bilateralno'.

'Znam stajalište hrvatske politike i tako kako je hrvatska politika jedinstvena oko svojeg stajališta tako je i slovenska politika jedinstvena oko nadanja i očekivanja da će arbitražni sud nastaviti svoj posao', rekao je Borut Pahor, nakon susreta koji je bio sedmi neformalni susret dvoje šefova država. 'Pravi put je put prijateljstva i suradnje bez obzira na razlike koje znamo. Ali, razlike će biti lakše premostiti ako će prevladavati duh prijateljstva, suradnje i povjerenja', dodao je. Naglasio je da sve dok arbitražni sud radi i dok slovenska strana očekuje da će donijeti presudu ne želi ni izjavom niti postupkom utjecati na situaciju. 

Oboje su kazali da su se složili oko nastavka Procesa Brdo-Brijuni te da su uputili poziv američkom potpredsjedniku Josephu Bidenu da sudjeluje na sljedećem sastanku tog procesa. Također su potpisali zajedničko pismo predsjedniku Europskog vijeća Donaldu Tusku, da se sazove sastanak Europskog vijeća s državama članicama Procesa Brdo-Brijuni. 

S glavnom temom skupa, a to je pitanje ravnopravnosti u društvu, nikako ne idu slike koje danima gledamo na mađarskoj granici, ali ni razmatranje promjena schengenskih pravila o kojima se sve otvorenije govori. 'Europa je danas na raskrižju i veliko je pitanje hoće li se pozitivan razvoj koji traje od 1945. nastaviti ili će ovi izazovi označiti početak manje uspješnog razdoblja europske povijesti', komentirao je austrijski predsjednik Heinz Fischer.


Rasprava o budućnosti Europe fokusirana na razgovore o izbjeglicama

Politički dio Europskog foruma Alpbach imat će u fokusu pitanje izbjegličke krize koje je dominantno kada se u ovom trenutku govori o budućnosti Europe. Svi sudionici uvodnog dijela složili su se s potrebom uravnotežene raspodjele izbjeglica i podjele tereta među državama EU-a.

Politički simpozij traje do utorka, a u njegovom uvodu Kolinda Grabar-Kitarović, Borut Pahor i Heinz Fischer govorili su na temu Budućnost Europe, u okviru glavne teme ovogodišnjeg Europskog foruma Alpbah a to je Nejednakost.

Hrvatska je predsjednica naglasila da je izbjeglička kriza s kojom se države suočavaju samo početak, jer milijuni čekaju pred vratima Europe. Europa ne bi trebala razgovarati samo o broju imigranata koje će pojedina zemlja primiti već ići dublje i pozabaviti se korijenima krize, rekla je u svom govoru. Dok u zemljama iz kojih izbjeglice dolaze treba raditi na obrazovanju, uspostavi mira i stabilnosti, demokraciji i iskorjenjivanju terorizma, Europa treba naglasak staviti na solidarnost i suradnju, rekla je.

Pahor je također rekao da se trajno rješenje može postići samo ako se promjene dogode u zemljama iz kojih dolaze izbjeglice. Međutim, budući da Europska unija ne može sama zaustaviti rat trebamo u ovom trenutku otvoriti vrata i ponuditi izbjeglicama bolji život, rekao je Pahor, dodajući da je ključno na krizu ne odgovoriti represivno. Nemamo pravo graditi zidove, smatra on.

Govoreći o kvotama za raspodjelu izbjeglica među zemljama EU-a kazao je da one nisu crno-bijele ali da su bolje nego da svaka zemlja ima mogućnost odlučivati za sebe. Naglasio je da je velika pogreška bila kada zemlje EU-a nisu u lipnju prihvatile prijedlog Europske komisije o raspodjeli kvota.

Hrvatska se predsjednica također založila za podjelu tereta i pravednu raspodjelu izbjeglica, ali je naglasila kako je bolje da se zemlje dogovore same o tome koliko koja izbjeglica može primiti.

Austrijski predsjednik, naglasivši kako se i on zalaže za poštenu raspodjelu migranata među državama rekao je da se posljednjih tjedana, kako val izbjeglica jača i događaju se nove tragedije, u Austriji i klima promijenila. Oni koji hoće zatvoriti vrata su tiši a oni koji se zalažu za solidarnost i humanost su postali jači, kaže on. Naglasio je kako je Austrija prošle godine imala 28.000 tražitelja azila, a ove godine očekuje 72.000 do 80.000 njih.


hrt/hic


Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre