Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 

ADRESAR HRVATA
IZVAN RH(2700adresa)
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr14. travnja 2015.
S PANTOVČAKA UPUĆEN POZIV NA RAZGOVOR VOĐAMA POLITIČKIH STRANAKA
S predsjednicom na razgovoru Karamarko, poziv odbili Milanović i Pusić.

ZAGREB: Predsjednik SDP-a Zoran Milanović neće se odazvati pozivu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović na konzultativni sastanak koji se treba održati danas na Pantovčaku.Razgovor s Milanovićem trebao se održati jutros u 9 sati. Sastanak s čelnikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom predviđen je za 10 sati i kako je ranije najvljeno on se pozivu odazvao. Sastanak s čelnikom HSDSSB-a Draganom Vulinim predviđen i on bi se trebao održati u srijedu.

Izvor blizak Milanoviću rekao je za Večernji da je premijer isprva mislio da je predsjednica pozvala sve šefove parlamentarnih stranaka zajedno pa je razmišljao kako bi na sastanak mogao uputiti ministra Gordana Marasa kao potpredsjednika SDP-a. No, s obzirom na to da je shvatio kako su sastanci sazvani odvojeno, odlučio je ne otići. " Kao predsjednik SDP-a odgovaram samo svojoj stranci, a nikako predsjednici države”, obrazlaže Milanović najbližim suradnicima i dodaje da po Ustavu predsjednik države šefove parlamentarnih stranaka može zvati na konzultacije jedino nakon parlamentarnih izbora, kako bi odlučio koga će odrediti za mandatara nove vlade.

Vesna Pusić, šefica HNS-a i koalicijski partner SDP-a također neće doći na sastanak koji je zakazan u srijedu zbog, kako se navodi, službenog puta u Sarajevo.

Pedsjednik glavne oporbene stranke, HDZ-a, Tomislav Karamark odazvao se pozivu predsjednioce i doći će na sastanak.U toj stranci podsjećaju kako je gospodarstvo i ekonomski oporavak temelj na kojem i HDZ gradi svoj gospodarski program. I šef HDZ- Karamarko uoči izbora glavni je fokus stavio na gospodarski razvitak Hrvatske. Glavne poruke koje ponavlja u zadnje vrijeme su iseljavanje mladih iz Hrvatske i otvaranje radnih mjesta.

Predsjednica okuplja i otvara prostor za društveni razgovor o ključnim točkama gdje bi se mogao postignuti konsenzus, barem minimum sloge oko bitnih pitanja, objašnjavaju u Uredu predsjednice njezinu inicijativu. Nakon čelnika stranaka, predsjednica će na razgovor pozvati i šefove sindikalnih središnjica.

Prouka predsjednice Milanoviću

Kolinda Grabar Kitarović poručila je Milanoviću da osobni interes stavi iza državnog i da počne svoj posao obnašati u interesu svih građana HrvatskeNikome, kako je rekla, neće dopustiti da iz vlastitog hira ne poštuje ustavnopravni poredak zemljeTaština Zorana Milanovića

Iako se na prvi pogled činilo da su predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i premijer Zoran Milanović zakopali ratne sjekire, izgleda da to nije tako, piše dnevno.hr. No premijer je odbio odazvati ser pozivu
predsjednice Grabar Kitarović. Po svemu sudeći radi se o povredi premijerove taštine jer, kako kaže, on kao šef Partije odgovara tek svojoj stranci, a ne predsjednici države. Pozadina ovoga sukoba iako djeluje površno zapravo krije znatno dublje korijene, kao uostalom i svaka druga politička priča u Lijepoj našoj.
Milanović se s Grabar Kitarović ne želi susresti jer smatra da je predsjednica pod utjecajem HDZ-a te u predizbornoj godini želi ugroziti i omalovažiti svaki njegov pokušaj da učini nešto što bi mu osiguralo pobjedu. Grabar Kitarović svojim je pozivom naživcirala premijera jer on je stava da se mora znati tko obnaša koju dužnost, a svojim postupkom ona se postavlja kao da je premijerka, a ne predsjednica države,prenosi dnevno.hr i nastavlja, Milanovića osobito ljuti to što za razliku od njega Grabar-Kitarović ne sjedi prekriženih ruku te mu ne dopušta da u predizbornoj godini pokuša nešto postići.
Dok Milanović pobjedu pokušava izgraditi na nekoj staroj slavi koje zapravo nikada nije niti imao, predsjednica s druge strane prema tvrdnjama izvora izuzetno bliskog Grabar Kitarović priprema posve drugi plan. Plan je to koji je došao i do Milanovića te je upravo on jedan od glavnih razloga zbog kojega premijer odbija svaki novi susret s njom. Naime, ne namjerava odustati od toga da sudjeluje na tematskoj sjednici Vlade. Dio je to onoga što je i najavila u predizbornoj kampanji. Na toj sjednici ima namjeru sjesti s Milanovićem i resornim ministrima s kojima se namjerava uključiti u raspravu o mjerama za izlazak zemlje iz teškog gospodarskog stanja u koje je Hrvatska davno zapala.
Rezultati i potezi s kojima se predsjednica do sada imala prilike susresti nimalo joj se ne sviđaju.

Oni se Kolindi Grabar Kitarović čine besmislenima i na to je odvažno spremna upozoriti Milanovića i pozvati ga na red. Pozivanje na red nešto je što Milanović dobiva, dapače, to ga je naljutilo, pa čak i razbjesnilo. Jer, predsjednica ionako nije omiljena ličnost u njegovom životu, a ovi posljednji planovi nagnali su ga na uvrede i udarce šakama o stol, što je ionako dio njegova prepoznatljivoga stila. Bijesan je Milanović ovih dana i na Grabar Kitarović, ali i na Ivu Josipovića koje je izgubio izbore, iako ga je njegov SDP financirao.

Doduše, nije predsjednica naljutila Milanovića samo zbog sjednice na kojoj će inzistirati. Sukob među njima zapravo nikada nije do kraja niti primiren, ali ovih dana ozbiljno se zakuhalo oko Oluje. Predsjednica želi da se vojni mimohod održi u Zagrebu 4. kolovoza, a zatim da se onaj tradicionalni 5. kolovoza održi u Kninu. S tom idejom Kolinde Grabar Kitarović u Vladi se ne slažu. Njihov je stav da se 20. obljetnica Oluje treba održati u Zagrebu i to 5. kolovoza, ali i u Kninu gdje bi se na Kninskoj tvrđavi, u skladu s dosadašnjim običajima, tradicionalno podigla hrvatska zastava. Svečanost u Kninu u tome bi slučaju bila nešto skromnija nego što je bila dosadašnjih godina.

Je li to stoga što su na događanjima u Kninu premijer i predsjednik Ivo Josipović već dva puta bili izviždani, teško je reći. No, poznavajući tek djelić Milanovićeva karaktera, nije teško zaključiti da je tome tako. Međutim, karakter predsjednice Grabar Kitarović do sada je također zorno predstavljen te se iz njega da zaključiti da ona od svojih ideja ne posustaje. Kako će se s pritiscima od strane predsjednice nositi premijer Zoran Milanović kojemu jedna žena već šefuje, a riječ je o ministrici Pusić, teško je reći. No, očito je da je pred nama vrijeme puno previranja, sukoba te vrijeme neizvjesnosti u kojem bi se ponovno mogli baviti temama koje su u usporedbi sa svim hrvatskim mukama lako rješive, komentira dnevno.hr
ozvor:vecernji.hr/dnevno.hr/ hic

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre