Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 

ADRESAR HRVATA
IZVAN RH(2700adresa)
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr15. travnja 2015.
SASTANAK S PREDSJEDNICOM NA PANTOVČAKU
HDSSB Važan je dijalog institucija, sindikalci hvale predsjednicu.

ZAGREB: Predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin izrazio je zadovoljstvo razgovorom s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović, ističući nužnost dijaloga svih institucija u pronalaženju rješenja za izlazak iz krize.

HDSSB je u razgovoru s predsjednicom istaknuo poljoprivredu, temeljnu odrednicu razvoja Slavonije, Baranje Srijema i Podravine. Iznimno nam je važno da dobijemo kvalitetnu strategiju hrvatske poljoprivrede koju danas nemamo, rekao je Vulin.

Druga tema razgovora bio je administrativni preustroj Hrvatske, a Vulin je ocijenio kako ni mnogo bogatije države od Hrvatske ne mogu financijski izdržati ovoliko jedinica lokalne samouprave. To ne znači ukidanje županija ni dijeljenje Hrvatske, nego njihovo okrupnjavanje i na taj način jačanje ljudskih i financijskih kapaciteta, dodao je čelnik HDSSB-a. Napomenuo je da uz to sve ide i decentralizacija kako se više ne bi iz centralne blagajne raspolagalo s više od 92 posto javnih financijskih sredstava, kao što je bilo dosad.

Vulin je potvrdio da Grabar-Kitarović ima njihovu potporu u zahtjevu za održavanje zajedničke sjednice s Vladom. Hrvatska treba postati zreliji, ozbiljni sustav u kojem nikome neće naškoditi dijalog, razgovor između institucija države, kao što je i ovaj današnji predsjednice s parlamentarnim strankama. Više glava više zna, objasnio je. Na sastanku su bili i saborski zastupnici HDSSB-a Ivan Drmić i Josip Salapić.Sindikalci hvale predsjednicu, kude premijera


Predsjednica se ranije danas sastala i s čelnicima sindikalnih središnjica, koji su pohvalili predsjednicu zbog spremnosti za dijalog, a kudili premijera Zorana Milanovića da osobnu taštinu stavlja iznad interesa države.

Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević kazao je kako su razgovarali onepravdama u hrvatskom društvu, gospodarstvu koje je u rasulu i neosjetljivoj Vladi. Naveo je pritom primjere poduzeća na rubu provalije - šibenskog TLM-a, Uljanik TESU-a, 3. maj TIBO-a i 3. maj MID-a, te ustvrdio kako se, unatoč pozivima, premijer ne uključuje u rješavanje problema. Zamoli smo predsjednicu da inzistira na sjednici Vlade na kojoj bi se pokušala naći rješenja i na kojoj bi Vlada predložila što kani poduzeti da se zaustavi rasulo u gospodarstvu, rekao je Matijašević.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić istaknuo je nužnost dijaloga kojega s Milanovićem nema pune četiri godine. Ta anomalija, nezdrav pristup, i dalje se odvija, a na to se požalila i predsjednica, dodao je. Pohvalio je Grabar-Kitarović jer ima razrađen plan za jačanje dijaloga u Hrvatskoj sa svim važnim subjektima društva, kroz osnivanje više vijeća u kojima će biti nazočni i sindikati.

Čelnik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel također hvali dobru volju predsjednice da razgovara sa sindikatima i drugim čimbenicima u društvu, a od nje očekuje da političkim strankama pošalje poruku da moraju provoditi ono što obećaju u predizbornoj kampanji.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever ocijenio je da stanje u Hrvatskoj zahtijeva razgovor svih čimbenika u društvu, istaknuvši kako nitko, neovisno o funkciji, nema prava osobnu taštinu stavljati iznad interesa Hrvatske i naroda.

Predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakuš uvjeren je da će Grabar-Kitarović stajati iza onog što kaže i biti drukčija od bivšeg predsjednika Ive Josipovića, koji je uvijek volio prešutjeti ono što je mislio da ne bi bilo poželjno reći, da ne bi upao u konflikt s Vladom.

Predsjednica će na Pantovčaku nastaviti sastanke s čelnicima parlamentarnih stranaka - pozvani su HDSSB, HSU, Hrvatski laburisti - Stranka rada, Narodna stranka - Reformisti i SDSS.

Na Pantovčak će doći i čelnik HSU-a Silvano Hrelja. Pozivu predsjednice odazvat će se i Reformisti, odnosno čelnik stranke Radimir Čačić

Čelnik SDSS-a Vojislav Stanimirović potvrdio je da je stranka dobila poziv da na sastanak dođu danas, no zbog spriječenosti svojih saborskih zastupnika s Uredom predsjednice dogovoreno je da će se sastanak održati idući utorak poslijepodne. Poziv da danas dođu na Pantovčak dobili su i Laburisti koji su svoj dolazak ispričali ranije dogovorenim obvezama. Čelnica stranke Nansi Tireli kaže kako odbijaju doći i na drugi predloženi termin te ponavlja svoje stajalište kako joj sve sliči na 'cirkus'.

Predsjednica HNS-a Vesna Pusić ispričala se i neće na Pantovčak jer je u službenom posjetu Sarajevu ali je izrazila volju za neki drugi termin.

izvor:hrt/hic

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre