ADRESAR HRVATA IZVAN RH (2700adresa
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr

Accomodation in Croatia
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
Hrvatski iseljenički adresar


30.travnja 2015.
IZMJENA ZAKONA
Nova osobna iskaznica s čipom: Poslovnjacima i sportašima dvije putovnice.

Hrvatska putovnica


Dvije putovnice odabranim kategorijama građana

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić rekao je kako se ukazala potreba, posebno poslovnim ljudima da im se dozvoli posjedovanje dviju putnih isprava iste vrste što će omogućit izmjenama Zakona o putnim ispravama. Hrvatska će tako slijediti rješenje koje neke zemlje poput Njemačke, Austrije, Nizozemske, Francuske i Slovenija.

– Od 2011., kad je kod nas uvedena takva mogućnost, do ožujka ove godine, izdali smo 1188 "drugih putovnica", kaže Vesna Mirić iz slovenskog MUP-a. Zahtjevu za drugu putovnicu prilaže se potvrda da posao nalaže putovanja u države s viznim režimom ili pak u države Bliskog istoka, što se ponajviše tiče pilota, novinara, turističkih vodiča, poslovnih ljudi. Usto se na uvid daje "prvu" putovnicu i problematičan" žig. Unatoč upozorenjima zbog mogućih zloupotreba, u slovenskom MUP-u kažu da nisu imali negativnih iskustava.

Prijedlog Vlade o izmjeni Zakona olakšanje je za one kojima je putovanje svakodnevnica. 'Problem nastaje u situaciji kada vi uz zahtjev za izdavanje vize morate priložiti važeću putnu ispravu. To znači da je poduzetnik koji ima određenu aktivnost u inozemstvu na određeno vremensko razdoblje onemogućen obavljati svoje svakodnevne poslovne aktivnosti', rekla je Silva Stipić Kobali, direktorica sektora za međunarodne poslove.
Ministar unutarnjih poslova pravilnikom će propisati uvjete pod kojima se građaninu može izdati i druga putna isprava iste vrste. Točni kriteriji znat će se nakon što se zakon usvoji.
Nova osobna iskaznica

Vlada je danas sa sjednice u saborsku proceduru uputila prijedlog Zakona o osobnoj iskaznici koja bi ubuduće trebala vrijediti 5 godina i sadržavati čip, pri čemu je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić istaknuo da je to nastavak projekta e-građani. Nova će iskaznica biti umjesto tokena i služit će za sve mogućnosti koje daje sustav e-građani, dodao je.

Pravo na hrvatsku osobnu iskaznicu, prema prijedlogu zakona, imat će svi hrvatski državljani, bez obzira na godine života i na to imaju li prebivalište u Hrvatskoj, a bit će obavezna za starije od 18 godina s prijavljenim prebivalištem u Hrvatskoj, osim za osobe s navršenih 65 godina kojima će se izdavati bez roka važenja, prenosi poslovni.hr

Prema sadašnjim zakonskim odredbama, osobna se iskaznica izdaje na rok od deset godina, osim za mlađe od 21 godine, kod kojih je taj rok pet godina, a dužne su je imati sve osobe starije od 16 godina s prebivalištem u Hrvatskoj.
Prema prijedlogu zakona, hrvatski državljani koji nemaju prijavljeno prebivalište u Hrvatskoj moći će, ako žele, ishoditi osobnu iskaznicu i u nju će im se upisivati podatak o prebivalištu u inozemstvu, te im neće služiti kao dokaz prebivališta.

Mlađi od 18 godina neće morati imati osobnu iskaznicu, ali će je putem roditelja kao zakonskih zastupnika moći ishoditi i njome potvrđivati svoj identitet u raznim postupcima vezanim uz osnovno i srednjoškolsko obrazovanje, a služit će im i kao putna isprava za prijelaz državnih granica država Europske unije i ostalih država koje to dopuštaju.
Vlada je na sjednici također donijela odluku o pružanju humanitarne pomoći stradalima u potresu u Nepalu u iznosu od 350.000 kuna.

hic

 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre