HIC grbovi-500-100


made in croatia, suveniri

13.rujna 2019.
ZBOG JAČANJA TALIJANSKOG IREDENTIZMA
Ministarstvo vanjskih i EU poslova uručilo protestnu notu talijanskom veleposlaniku

MVEP

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) Republike Hrvatske je svoje nezadovoljstvo i zabrinutost diplomatskim putem u četvrtak prenijelo talijanskoj strani, uručivši veleposlaniku Talijanske Republike prosvjednu notu.

Republika Hrvatska najoštrije osuđuje odluku grada Trsta o podizanju spomenika Gabrieleu D'Annunziju upravo na dan stote obljetnice okupacije Rijeke, 12. rujna. Premda je riječ o odluci lokalnih, a ne državnih vlasti, takvo postupanje, baš kao i obilježavanje obljetnice okupacije Rijeke u više drugih talijanskih gradova, ne samo da narušava prijateljske i dobrosusjedske odnose između dviju država, već odaje priznanje ideologiji i djelovanju koji su u dubokoj suprotnosti s europskim vrijednostima', stoji u noti Ministarstva vanjskih i europskih poslova.


Na provokacije iz Italije reagirala je i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović.

'Rijeka je bila i ostaje ponosni dio hrvatske Domovine, a podizanje spomenika u Trstu kojim se veliča iredentizam i okupacija su neprihvatljivi', napisala je hrvatska predsjednica na Twitteru.
Dodala je i kako se 'hrvatsko-talijanska suradnja danas temelji na vrijednostima koje su potpuno suprotne svemu što je radio onaj kojemu se diže skandalozni spomenik razdora'.


Premijer Plenković : Uručili smo prosvjednu notu i ministar Radman je imao medijski nastup u kojem je bio sasvim jasan. Osudlili smo odluke lokalnih vlasti bez obzira što se talijanska vlada od toga distancira kao i niz provokacija koje su se dogodile.

Prema tome, provokacije ovdje ne prolaze, sve vidimo, sve lovimo i ne dopuštamo da bilo tko i na bilo koji način ne samo krši pravni poredak nego i ruši dignitet ozbiljne pravne države", rekao je premijer Plenković uoči početka obilježavanja 29. godišnjice osnutka mladeži HDZ-a.

Premijer smatra da je incident u Rijeci bio orkestriran i dugo pripreman, dok za izjavu Antonija Tajanija kaže da je "nešto drugo". Podsjećamo, tadašnji predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani početkom godine je govrio o "talijanskoj Istri i Dalmaciji".

Plenković je rekao i kako je talijanski odgovor na najnoviji incident bio da to nema veze s politikom njihove vlade.

 

Riječki gradonačelnik još je u srpnju, na sjednici Gradskog vijeća, izvijestio da je dobio pismo udruge iz Trsta i Udina koja se protivi slavljenju D’Annunzia u Italiji i dizanja njegova spomenika koja se organiziraju u nekim gradovima povodom stote godišnjice okupacije Rijeke
Provokacije iz Italije

Podsjetimo, u Trstu je u četvrtak svečano otkriti spomenik Gabrieleu D'Annunziju, a koji je 12. rujna 1919., prije točno stotinu godina, okupirao Rijeku. Podizamnje spomenika podržao je i Tršćanski gradonačelnik Roberto Dipiazza (Forza Italia) koji se i slikao pred podignutog spomenika a sliku je objavio na svojm facebook profilu poželjevši mu dobrodošlicu natrag u Trst.


U Rijeci spriječeni talijanski neofašisti koji su planirali izvesti performans ponovne okupacije gradaTim povodom riječki gradonačelnik Vojko Obersnel poručio je da dio talijanske politike očigledno i dalje pokazuje svoje pretenzije prema Istri, Rijeci i Dalmaciji. Pozvao je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova da reagira.

U Rijeci je povodom obilježavanju 100.obljetnice talijanske okupacije u četvrtak postvljana izlažba.
U znak provokacije u četvrtak u jutarnjim satima u Rijeci se zavijorila i talijanska zastava. Nepoznati počinitelji u noći sa srijede na četvrtak objesili su talijansku zastavu na zgradu Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, poznatu i kao Guvernerova palača, u Rijeci. Zastava se kratko vijorila jer je policija reagirala odmah po dojavi, a zaposlenici koji su jutros došli u Pomorski i povijesni muzej ništa nisu vidjeli.

D'Annunzio, rođen u Pescari 1863. godine, bio je jedan od značajnijih članova iredentističkog pokreta te duhovni inspirator talijanskog fašističkog diktatora Benita Mussolinija. Godine 1919. je na čelu paravojne postrojbe okupirao hrvatski grad Rijeku, i ondje osnovao paradržavu Talijansku upravu za Kvarner koja je potrajala 16 mjeseci.


HIC.hr
foto: arhiv
 


Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre