Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 

ADRESAR HRVATA
IZVAN RH(2700adresa)
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr10. travnja 2015.
VLADIN PROJEKT: OUTSOURCING
Milanka Opačić: Žao mi je što je inicijativa o outsourcingu zaustavila reforme i uštede.

Milanka Opačić

ZAGREB: Potpredsjednica Vlade Milanka Opačić izrazila je zadovoljstvo odlukom Ustavnoga suda po kojoj je referendum o izdvajanju pratećih djelatnosti u javnim službama neustavan, ali i žaljenje što je inicijativom za raspisivanje referenduma zaustavljena reforma koja bi donijela uštede.

Imamo odluku Ustavnog suda i potvrdu da kao vlada možemo donositi odluke koje pomažu sređivanju stanja u državi i prvenstveno štede novac poreznih obveznika, rekla je Opačić u Banskim dvorima nakon sjednice Vlade komentirajući odluku Ustavnoga suda o 'outsourcingu'.


Na referendumu se neće odlučivati o donošenju Zakona o obavljanju pratećih neosnovnih djelatnosti u javnom sektoru. Točnije, građani neće moći sudjelovati u odlučivanju o outsourcingu.Ustavni sud u srijedu je donio odluku kako referendumsko pitanje nije u skladu s Ustavom te kako se o navedenom pitanju ne može odlučivati na referendumu.

Ustavni sud primjećuje da je Vlada odustala od namjere da uvede odnosno provede navedenu programsku mjeru, ali je Organizacijski odbor unatoč tome ustrajao na svom zahtjevu da Hrvatski sabor raspiše referendum o donošenju ZOPiND-a, s obrazloženjem da "referendumska inicijativa nije imala niti ima za cilj raspisivanje referenduma o odluci Vlade o provođenju outsourcinga', stoji, između ostalog, u obrazloženju Suda.


Za ministra uprave Arsena Bauka odluka Ustavnog suda zanimljiva je zato što je Ustavni sud prvi puta ocjenjivao cijeli zakonski prijedlog.

Ministar zdravlja Siniša Varga rekao je da je u medijima pročitao odluku Ustavnog suda te da je njome dana dozvola Vladi za provođenje svojih aktivnosti. Izvršna vlast nadležna je za predlaganje zakona prema Saboru i to se referendumom ne može sputavati, rekao je Varga.

Sindikati o odluci Ustavnog suda

Predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod Željko Stipić izjavio je jučer kako je ovakva odluka Ustavnog suda u svojoj suštini presuda neposrednoj demokraciji u Hrvatskoj. Poslije ovakve presude jasno je da građani mogu i prikupiti dovoljan broj potpisa, ali da nemaju pravo neposredno odlučivati o pitanjima koja ih se životno, vitalno tiču. Poruka odluke je da je Ustav više pisan po mjeri tajkuna nego po mjeri radnika, komentirao je odluku Suda.


hic

 

 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre