ADRESAR HRVATA
IZVAN RH-2700adresa
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr22.rujna 2015.
HRVATSKA ZATVORILA GRANIČNI PRIJELAZ BAJAKOVO

Srbija protestira a hrvatski premijer odgovara, Srbiji mogu poručiti da malo snizi ton....

Zoran Milanović


Hrvatska je zatvorila prijelaz Bajakovo za kamionski promet zbog čega je srpska vlada protestirala te Hrvatskoj prijeti protumjerama na što je premijer Zoran Milanović odgovorio i poručio Beogradu da prestane slati sve izbjeglice prema Hrvatskoj.

– Zemlje koje su najmanje ugrožene, kao Mađarska, izvode show. Zašto? Za to će pred Bogom odgovarati. Srbiju ne prozivam, ali mogu joj poručiti da malo snizi ton i, kao što bi se u vicu reklo: "Šaraj malo, brate." Šalji malo gore u Mađarsku i Rumunjsku. Šalji u Hrvatsku. Mi ćemo dalje slati na sve strane. Sutra ćemo u Bruxellesu, gdje neće biti Vučića i ekipe, razgovarati kako da stvar riješimo na izvoru, u Turskoj i Grčkoj. I to je važno. Ja civilizirano i normalno razgovaram s onima kojima je najteže, s Austrijom i Njemačkom. A tko je najglasniji? Oni koji su obični koridor – rekao je premijer Milanović.

Rekao je i kako zbog zatvorenog Bajakova i Hrvatska, a još više Srbija, trpe gospodarsku štetu i da to nije dobro. Na Bajakovu je zbog zatvorenog graničnog prijelaza sinoć kasno kolona je bila duga oko
šest kilometara, dok je sa srbijanske strane prema Hrvatskoj kolona duža od 10 kilometara.

– Ali u ovom trenutku mi moramo poslati jasnu poruku. Pa nismo budale. Situaciju promatramo iz sata u sat, vidimo što rade i u kakvom su dealu s Budimpeštom. Dajte malo olabavite, sve ćemo riješiti. Hrvatska može kao koridor primati tisuće ljudi, ali Srbija mora početi slati izbjeglice i na druge strane – rekao je Milanović.

Podsjetimo, srbijanski premijer Aleksandar Vučić zatražio je od Hrvatske da povuče odluku o zaustavljanju teretnog prometa. Na izvanrednoj konferenciji za medije rekao je da će, ako Hrvatska to ne učini, povući protumjere. Vučić je rekao da će Srbija odgovoriti na hrvatsko zatvaranje granica za srpske kamione ako Europska unija do 14 sati ne reagira. Vučić je zbog Bajakova za danas sazvao i hitnu sjednicu vlade.

Ostojić poručio

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić gostovao je u emisiji RTL Direkt u kojoj je potvrdio je da priljev izbjeglica ne popušta te otkrio da je u Hrvatsku prema posljednjim informacijama dosad ušlo više od 30.000 izbjeglica. Spreman je ako bude potrebno i potpuno zatvoriti granični prijelaz Bajakovo koji već zatvorio za teretni transport.
Hrvatska će poduzeti sve mjere koje su potrebne da naši susjedi, mislio je na Srbiju, ne pričaju prazne priče, nego neka izvole slati ljude direktno autobusima koji stižu iz Grčke i Makedonije prema Horgošu 1
i Horgošu 2. Apsolutno smo spremni zatvoriti Bajakovo ako bude potrebno. Imamo stalni priljev na Tovarnik. Oni ne dolaze tek tako, dolaze organizirano – poručio je Ostojić.

 

vecernji.hr/HIC

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre