Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 

ADRESAR HRVATA
IZVAN RH(2700adresa)
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr30.ožujka 2015.
PROMIJENILA MIŠLJENJE
Vesna Pusić: Odluka o Šešelju u skladu s hrvatskim zahtjevima

ZAGREB: Odluka Haškoga suda da se optuženik za ratne zločine Vojislav Šešelj vrati s privremene slobode odlična je i u skladu je s onime što je Hrvatska tražila zbog Šešeljeva ponašanja otkako je pušten, rekla je u ponedjeljak za Hinu potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

Žalbeno je vijeće međunarodnoga suda za ratne zločine za bivšu Jugoslaviju (ICTY) zatražilo u ponedjeljak Šešeljev povratak u pritvor.

Komentirajući današnju odluku Pusić je rekla kako je “to u skladu s pravnom procedurom i međunarodnim pravnim standardima, s obzirom na to da je nakon puštanja iz pritvora Vojislav Šešelj vrlo agresivno politički djelovao. Štetio je svima, a svakako odnosima u regiji. S obzirom na te činjenice, to je odlična odluka i to je ono što smo tražili od samog početka i na što smo upozoravali, znajući o kome se radi”, rekla je Pusić.

Pusić u studenom: Zašto bi hrvatska diplomacija nešto poduzela?

Podsjetimo, zamoljena u studenom da komentira hoće li hrvatska diplomacija nešto poduzeti u vezi s političkim djelovanjem haškog optuženika za ratne zločine Vojislava Šešelja, prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova odgovorila je protupitanjem:

“Zašto bi hrvatska diplomacija nešto poduzela po tom pitanju?”

“Mogu samo reći da izražavam sućut Srbiji, što na svojim ulicama ima poludjeloga ratnog zločinca, umjesto da sjedi tamo gdje je sjedio i gdje treba sjediti”, poručila je Pusić. Dodala je da je to sigurno nešto što si nitko ne bi poželio. Vjeruje da to nema nikakvog ozbiljnog destabilizirajućeg utjecaja na Srbiju te da je za Hrvatsku važno da se Srbija drži europskog puta.

Šešelja je raspravno vijeće ICTY-ja 6. studenoga 
prošle godine pustilo na privremenu slobodu zbog liječenja, a jedina su mu ograničenja bila da ne smije utjecati na svjedoke i žrtve i da se mora vratiti kad ga raspravno vijeće pozove natrag. Šešelj je to iskoristio kako bi politički nastupao u Srbiji, a odmah je poručio i da se dobrovoljno više neće vratiti u Haag.

Haško tužiteljstvo 1. prosinca zatražilo je da se vrati u pritvor poručivši da njegova izjava da se dobrovoljno ne vraća u Haag pokazuje da nema namjeru poštivati uvjete privremene slobode, a da su prijetnje osobama koje su surađivale s haškim tužiteljstvom ometanje pravde.

Raspravno vijeće 13. siječnja odbacilo je taj tužiteljev zahtjev, a tužiteljstvo se tada žalilo i žalbeno je vijeće usvojilo žalbu tužiteljstva.

Izvor: narod.hr/hic

 

 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre