Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 

ADRESAR HRVATA
IZVAN RH(2700adresa)
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr27.ljipnja 2015.
SRBIJANSKA VLADA: 5.KOLOVOZ DAN SJEĆANJA NA PROGNANE SRBE
Vesna Pusić: Proslava obljetnice Oluje nije slavlje stradanja ljudi

U završnici rata u Hrvatskoj stradali su mnogi hrvatski Srbi, ali proslava obljetnice Oluje nije slavljenje stradanja ljudi, nego dana kad je konačno poražena zločinačka politika tadašnjeg srbijanskog vođe Slobodana Miloševića, rekla je u petak hrvatska ministrica vanjskih poslova u reakciji na odluku srbijanske vlade da 5. kolovoza počne obilježavati kao dan sjećanja na stradale i prognane Srbe.

Vlade Srbije i Republike Srpske odlučile su u petak na zajedničkoj sjednici u Beogradu da ubuduće 5. kolovoza obilježavaju kao dan sjećanja, a predsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić istaknuo je na konferenciji za novinare da će se taj datum zajednički obilježavati kao i Vidovdan, 8. lipnja, te dan proboja logoraša iz ustaškog logora u Jasenovcu.

"Nitko ne slavi stradanje ljudi kojega je bilo u završetku svih ratova pa tako i ovog. Sve nevine žrtve ratova na teritoriju bivše Jugoslavije, koje je sve redom započela politika Slobodana Miloševića, zaslužuju žaljenje, sućut i poštovanje. No zločinačka Miloševićeva politika koja je počela rat, 5. kolovoza 1995. u Hrvatskoj je definitivno poražena i okončana", rekla je Pusić.

Činjenica jest da su u završnici rata koji je Slobodan Milošević vodio u Hrvatskoj, stradali i mnogi hrvatski i bosanskohercegovački Srbi. Žrtve su, nažalost, sastavni dio svakog rata", kaže se u izjavi.

"No to je rat koji je počela tadašnja Srbija. Rat u kojem su stradali deseci tisuća Hrvata, Bošnjaka i pripadnika drugih naroda, pa na kraju i Srba. Svaki je izgubljeni život tragedija, a Miloševićevo započinjanje tih ratova je zločin."
Vesna Pusić drži kako je nužno govoriti o zločinima politike Slobodana Miloševića, a ne "potpirivati netrpeljivost" među narodima. "I mi bismo danas mogli govoriti o masi srpskih zločina nad Hrvatima i Bošnjacima, no govorimo o zločinima politike Slobodana Miloševića. Razlog takva našeg stava jest razumijevanje da današnja politika treba otvoriti prostor slobode, šansi i otvorenosti prema budućnosti novim generacijama. Dalje potpirivati nesnošljivost među narodima nije samo ponavljanje zločina iz prošlosti već i zagađivanje budućnosti", dodala je.

Prema riječima hrvatske ministrice vanjskih i europskih poslova, svi bi trebali poštovati činjenicu da je Hrvatska 5. kolovoza 1995. ponovno ujedinjena nakon višegodišnje okupacije. "Peti kolovoza 1995. dan je kada je Hrvatska koja je četiri godine bila presječena i okupirana Miloševićevom vojskom i milicijama ponovno ujedinila svoj teritorij. To je omogućilo završetak rata i to je ono što Hrvatska slavi i što bi svi trebali poštovati".

Žele da 5. kolovoza bude Dan sjećanja na stradale i prognane Srbe


hrt/hic

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre