14.kolovoza 2015.

SDP PRIPREMA PRLJAVU KAMPANJU

Milanović formirao tim za napadanje vodečih HDZ-ovaca u predizbornoj kampanji.Zoran Milsnović

Iako izborna kampanja traje zapravo od početka godine, ona prava, žestoka i konkretna tek je pred nama. I neće biti nimalo “pitoma”. Stranke su svoje strategije već odavno izradile, pa tako i SDP koji je na predzadnjoj sjednici predsjedništva, održanoj prije ljeta, imenovao i peteročlani tim za napadanje
vodećih ljudi HDZ-a.

Dvostruka oštrica

Doznajemo da će ulogu glavnih kritičara i napadača Milanovićpovjeriti petorici SDP-ovaca iz redova mlađe garde za koje se može reći kako nisu okaljani u politici i koji iza sebe nemaju neke afere koje bi im se mogle izvlačiti u protunapadu.

Riječ je o ministrima Arsenu Bauku Gordanu Marasu te saborskim zastupnicima SDP-a Peđi Grbinu, Ivanu Klarinu i Saši Đujiću.Njihov je zadatak da idućih mjeseci, odnosno sve do izbora, kroz konferencije za novinare, službene izjave i priopćenja za medije, kad god im se za to pruži dobra prilika i povod, napadaju četvero ključnih protivnika – predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, glavnog tajnika te stranke Milijana Brkića, direktoricu HDZ-ove kampanjeJosipu Rimac te predsjednicu države Kolindu Grabar-Kitarović. Uvrštavanje predsjednice na taj popis posebna je provokacija jer je očit znak da će s Iblerova trga predsjednicu cijelo vrijeme prozivati za pristranost te je optuživati da je u službi HDZ-ove kampanje.

Strategija samog napada, govori se po SDP-u, nastala je na inicijativu američkog PR savjetnika Alexa Brauna i razrađena je do zadnjih detalja. Tako je odlučeno i da seZoran Milanović kao predsjednik stranke izostavlja iz te “prljave” kampanje.

Njemu bi takav oblik kampanje, koji uvijek ima dvostruku oštricu, samo štetio. On će zbog toga nastaviti s iznošenjem pozitivnih rezultata Vlade i, kad god može, nastojati naglasiti državničku crtu.

S druge strane negativna kampanja pada na leđa tima. Pa tako doznajemo da je na predsjedništvu SDP-a odlučeno da će ministar Arsen Bauk biti “zadužen” za predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović.

Spočitavat će joj se da je dio izborne mašinerije HDZ-a, da je HDZ gura u kampanju s obzirom na Karamarkovu negativnu sliku u javnosti i da se bavi populizmom.

Ministar Gordan Maras, doznajemo, kao i Bauk ima zadatak napadati predsjednicu, a još više predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka kojem će se predbacivati njegova politička prošlost, koketiranje s ljevicom, tajne službe, odbijanje sučeljavanja sa Zoranom Milanovićem...

Marasu bi u tom poslu trebao pomoći i Peđa Grbin koji će po potrebi “napadati” i glavnog tajnika HDZ-a Milijana Brkića, i to uglavnom zbog plagiranja, koketiranja s desnicom... Na Brkića je fokusiran i šef SDP-a Šibensko-kninske županije Ivan Klarin, ali još više na Josipu Rimac, koju će prozivati zbog porijekla njezine imovine, nepotizma, USKOK-ovih istraga...

Četvorici napadača Milanović je pridružio i SDP-ova saborskog zastupnika Sašu Đujićakoji će po potrebi napadati bilo koga od spomenutih.

Jedna od meta SDP-ova tima trebao je, doznajemo, biti i zadarski gradonačelnikBožidar Kalmeta. Međutim, kako je protiv njega USKOK podnio optužnicu i kako je Kalmeta najavio povlačenje iz kampanje te davanje ostavke na stranačke funkcije u slučaju potvrđivanja optužnice, od njega se na kraju u SDP-u ipak odustalo. I iako je napadanje spomenutih “meta” već počelo, idućih bi se dana trebalo dodatno intenzivirati.

To je radio i Josipović!

– Apsurdno je da oni koji su na vlasti još uvijek kriju datum izbora, što nije ni demokratski niti je korektno, te se na ovakav način bave oporbom. Očito nemaju ništa bolje osim prljavih, prizemnih napada na konkurenciju – poručio je glasnogovornik Kluba zastupnika HDZ-a Gordan Jandroković. HDZ je unazad nekoliko tjedana, dodaje, prestao isticati svjetonazorska pitanja te je nametnuo raspravu o gospodarstvu, zdravstvu, demografiji, standardu...

– Naš je plan da rastemo četiri posto u iduće četiri godine i da gospodarstvo i investicije te fondovi EU budu pokretači razvoja – kaže Jandroković.

Neslužbeno se od HDZ-ovaca može čuti i kako je sličnu kampanju kakvu SDP priprema vodio i bivši predsjednik Ivo Josipović. I nije, kažu, dobro prošao. Zbog toga u glavnoj oporbenoj stranci poručuju kako će oni voditi pozitivnu kampanju s temama i pitanjima koja su građanima ove zemlje od životne važnosti.
(vecernji.hr /hic )Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre