ADRESAR HRVATA
IZVAN RH
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr06.srpnja 2015.
MORAJU USKLADITI STATUTE SA ZAKONIMA
SDP izmjenama zakona želi omogućiti raspuštanje vukovarske lokalne vlasti?
Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav na održanom sastanku je zaključio, o prijedlozima izmjena Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina te Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi koji će omogućiti uvođenje dvojezičnosti u svim sredinama koje trenutačno ne provode zakone,  Hrvatski sabor će ipak raspraviti u redovnoj proceduri u dva čitanja a ne kako Vlada predlaže po hitnom postupku. piše hrt.hr.

Sastanku Saborskog odbora nisu prisustvovali i predstavnici HDZ-a a na kojem su se članovi Odbora jednoglasno složili da je za izmjene Zakona o uporabi jezika i pisma potrebna dvotrećinska većina. 

Za članicu Odbora Ingrid Antičević Marinović (SDP) žalosno je što na sjednici nema nikoga iz HDZ-a, čime ta stranka manifestira što misli o izmjenama zakona, dok je Milorad Pupovac (SDSS) bio puno žešći. Istaknuo je da ako kolege iz HDZ-a ovdje ne žele raspravljati, a u Komisiji koja u Vukovaru izrađuje prijedlog promjene Statuta ne žele imati pripadnike nacionalnih manjina, onda je to loš zna

Ustavni je sud takve zakonske izmjene zatražio u kolovozu prošle godine odlučujući o ustavnosti referendumskog pitanja “o ćirilici”.

Odbor će razmotriti i konačni prijedlog novog Zakona o referendumu, a predlagatelj, Klub SDP-a, u drugom je čitanju odustao od ideje da se potpisi potpore referendumskim inicijativama mogu prikupljati isključivo u uredima državne uprave i elektroničkim putem preko sustava e-građani.

Potpisi će se tako i ubuduće moći prikupljati na ulicama i na trgovima.


hrt.hr/hic
 
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre