ADRESAR HRVATA IZVAN RH (tiskani)
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr


08.rujna 2015.
NA ZAHTIJEV VLADE
Sabor izvanredno zasijeda.
ZAGREB: Danas se održava izvanredna sjednica Sabora koju je predsjednik parlamenta Josip Leko sazvao za 8., 9., 10. i 11. rujna na zahtjev Vlade. Na dnevnom redu izvanredne sjednice nalazi se 5 prijedloga zakona, od kojih je četiri u hitnom postupku. Sjednica je jutros počela raspravom o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj skrbi. U sljedeća četiri dana trebali bi raspraviti i prijedlog Zakona o obnovljivim izvorima energije, prijedlog Zakona o trošarinama, prijedlog Zakona o financiranju lokalne samouprave te bi u drugom čitanju trebali raspraviti i o konačnom prijedlogu Zakona o stečaju potrošača.

Mnogi su sazivanje izvanredne sjednice Sabora, nekoliko dana prije roka redovite sjednice 15. rujna, protumačili kao želju vladajućih da parlament što prije završi svoj jesenski dio zasjedanja, nakon čega će doći do njegova raspuštanja i raspisivanja izbora. Premijer Zoran Milanović jučer je rekao da raspuštanje Sabora očekuje do kraja rujna. – Raspuštanje Sabora je autonomna odluka tog tijela i pretpostavljam kako će ta odluka biti donesena krajem rujna – kazao je jučer Milanović te dodao da će "izbori biti vrlo brzo". 


HDZ-ovci Leki, prekršili ste Poslovnik', prisutan čak i Karamarko


Sramota da je ovaj saziv Sabora četiri petine zakona donio po hitnom postupku – kazao je na početku sjednice  Željko Reiner (HDZ) koji se žalio što su zakoni predloženi po hitnom postupku te je zatražio glasovanje, a predsjednik Sabora je usvojio njegov prijedlog. – Slažem se da je to loša praksa, ali ne samo ove Vlade – kazao je predsjednik Sabora Leko te su zastupnici potom glasovali da se na četiri predložena zakona primijeni hitni postupak.

Davorin Mlakar (HDZ) također se pobunio zbog hitnosti postupka te tvrdi da je predsjednik sazivanjem sjednice prekršio Poslovnik Sabora. Vlada nije obrazložila zašto traži izvanrednu sjednicu, naglasio je Mlakar. Podsjetio je da po saborskom Poslovniku Vlada, kada traži izvanredno zasjedanje, mora to učiniti u pisanom obliku i s preciznim obrazloženjem, pa je u aktualnom slučaju trebala objasniti zašto donošenje nekih zakona ne može čekati nekoliko dana.
Dobili smo materijale, zakone za koje Vlada predlaže da stupe na snagu 1. siječnja 2016., Vlada nije obrazložila hitnost, odnosno čemu izvanredno saborsko zasjedanje, a da o neodržavanju Aktualnog prijepodneva ne govorim, opetovao je HDZ-ov zastupnik Mlakar.

Predsjednik Sabora Leko odgovorio je kako Vlada radi sukladno planu rada, "pa i traženjima iz oporbe" da se ubrza rad na projektima vrijednim za hrvatsko društvo.

Vlada je zatražila izvanredno zasjedanje s preciznim točkama, ustrajao je Leko.

Mlakaru je poručio da Poslovnik ne predviđa Aktualno prijepodne na izvanrednom zasjedanju i da ga nikada u tim okolnostima nije bilo ni u praksi.

HDZ-u smeta i činjenica da je od pet zakona, Vlada za četiri zatražila hitni postupak.
U sabornicu je danas došao i šef oporbe i HDZ-a Tomislav Karamarko koji to rijetko čini.
Prijedlog Zakona o socijalnoj skrbi


Prijedlog Zakona o socijalnoj skrbi predstavila je potpredsjednica Vlade Milanka Opačić.  – Nova naknada koju uvodimo je samo prvi korak u onome što zovemo ublažavanje energetskog siromaštva – kazala je Opačić te dodala da su se odlučili na sufinanciranje energenata, odnosno struje. – Struja je univerzalni energent i odlučili smo da 125 tisuća korisnika, od toga 60 do 70 tisuća kućanstava, primi mjesečno 200 kuna za troškove struje i time ćemo im pomoći u suzbijanju energetskog siromaštva – kazala je Opačić.

"To je čista prevara i manipulacija"

Zastupnica Nada Murganić u replici je pitala ministricu s kojim pravom Vlada obećava nova prava građanima, a nije im omogućila da ostvare stara prava. – Ovo nije racionalizacija nego nerad i nečinjenje – kazala je Murganić.

HDZ-ov zastupnik Dujomir Marasović kazao je da su (Vlada op.a.) uzeli 100 milijardi duga u četiri godine i samo ove godine napravili "18 tisuća manje radnih mjesta". – To je čista prevara i manipulacija. Vlada daje 200 kuna siromašnima, ali to je uvođenje još jednog poreza građanima – rekao je Marasović i dodao da novac treba uzeti "udrugama koje rade protiv Hrvatske" i dati siromašnima za struju. – Nije riječ o obmani i laži – odgovorila mu je Opačić.

– Niste osigurali sredstva za mjere koje ste predvidjeli ovim zakonom za isplatu novih naknada – kazao je HDZ-ovac Frane Matušić. – Novci su za sve osigurani u proračunu na pozicijama Ministarstva socijalne politike i mladih – odgovorila mu je Opačić. HDZ-ovi zastupnici su u svojim replikama ministrici uglavnom prigovarali da nije osiguran novac u proračunu za ove naknade, a podsjećali su je i na veliki javni dug i golemu nezaposlenost u Hrvatskoj.

rtl.hr/hic

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre