Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 

ADRESAR HRVATA
IZVAN RH(2700adresa)
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr04.rujna 2015.
NAKON ODLUKE VLADE
Vlada podržala kandidaturu Vesene Pusić za glavnu tajnicu UN-a, hrvatska predsjednica odbila dati podršku.

Vesna Pusic

Vlada je u četvrtak na sjednici donijela odluku i podržala kandidaturu Vesne Pusić,potpredsjednice Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslov za novu glavnu tajnicu UN-a. Nakon sjednice Pusić je novinarima rekla da je donošenje odluke o toj kandidaturi u nadležnosti vlade i da predsjednica u tome formalno ne sudjeluje, ali da je važno i korisno imati njezinu podršku.
"Ona je meni u dva navrata rekla da smatra da bi bilo vrlo dobro za Hrvatsku da ima kandidata, da je to za Hrvatsku svakako plus. Ja se nadam, temeljem naša dva razgovora na tu temu, da će me predsjednica podržati, naročito za vrijeme svog boravka na otvaranju Opće skupštine u New Yorku koncem ovog i početkom sljedećeg mjeseca kada će imati prilike razgovarati sa cijelim nizom stranih državnika i predsjednika koji će tamo biti prisutni", piše dnevnik.hr

Odluku o kandidaturi Vesne Pusić komentirala predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, ocijenila je kako je odluku o hrvatskom kandidatu za glavnog tajnika ili tajnicu Ujedinjenih naroda trebalo prepustiti novoj Vladi jer su izbori preblizu, piše vecernji.hr.

Neću ići protiv nacionalnog kandidata, ali smatram da on mora imati široku potporu, gotovo na razini nacionalnog konsenzusa. Nije riječ o međunarodnom natjecanju ili javnom pozivu na koji bi se javio bilo koji kandidat pa ova odluka nije dobra i bojim se da će stvoriti razdor u zemlji. Već mjesecima čekam da se u postupak pošalju imenovanja veleposlanika i konzula i ne znam zašto to nije poslano – rekla je predsjednica Grabar-Kitarović u Virovitici, nakon svečane sjednice Skupštine Virovitičko-podravske županije.

Pusić o kritikama oporbe i predsjednice

Vesna Pusić za RTL Danas komentirala je stav predsjednice kako i kritike oporbe da nema reference za posao glavne tajnice UN-a.

– Na neki način razumijem kao kompliment što je oporba rekla da nemam dovoljno političkog iskustva. Ako ništa, mislim da imam puno političkog iskustva i da me se u tom smislu ne može diskvalificirati. U ovom konkretnom slučaju mislim da bi trebalo odustati od ove vrste političkog nadmetanja – rekla je Pusić.

Na pitanje vrijedi li to i za predsjedničin stav, Pusić je odgovorila da misli da bi bilo dobro da se predstavimo kao ozbiljna zemlja.

– Nas nitko izvan Hrvatske, a naročito u okruženju UN-a, ne gleda kao vlast i opoziciju. Gledaju nas kao Hrvatsku. I Hrvatska ima svoju kandidatkinju rekla je i dodala "kao što sam rekla, to ne garantira uspjeh u smislu samog izbora. Ali, imamo šansu, realnu šansu prvi put u svojoj povijesti".


vecernji.hr/dnevnik.hr/HIC


vezana objava
Bliski suradnik predsjednice Grabar Kitarović: to je neprihvatljivo, ne može Pusić javno najaviti kandidaturu za tajnika UN-a a da nije dobila ekplicitnu podršku hrvatske predsjednice.


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre