Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 

ADRESAR HRVATA
IZVAN RH(2700adresa)
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr29.kolovoza 2015.
RAST GOSPODARSTVA
Vlada se pohvalila BDP raste, predsjednica odgovorila ostvareni rast je rezultat svjetskih kretanja.
Državni zavod za statistiku objavio je u petak prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu porastao 1,2 posto na godišnjoj razini što je više od očekivanja analitičara.Premijer Milanović o rastu BDP-a

Premijer Zoran Milanović u petak je u Puli, komentirajući objavu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 1,2 posto, izjavio da je Hrvatska izašla iz krize te da će stope gospodarskog rasta u nadolazećim tromjesečjima vjerojatno biti još i više.
"To je brojka kojom možemo biti jako zadovoljni. Nismo više u ranim 2000. godinama, a ono što je još važnije, rastu izvoz i industrijska proizvodnja, a tek onda potrošnja. To su sve posljedice određenih aktivnih mjera, smanjenja nekih poreznih stopa, da, i okruženja, ali ne isključivo članstva Hrvatske u Europskoj uniji, jer kada bi to bilo tako, onda bi sve članice Europske unije bile jednako uređene i ne bi ni jedna imala problema, a nije baš tako", rekao je Milanović novinarima nakon obilaska brodogradilišta Uljanik d.d.
Dodao je kako je Hrvatska imala koristi od Europske unije te da je Vlada posebno u ovoj godini izuzetno uspješna u korištenju europskih fondova.
"Prošle godine je to bio plus, ove godine samo u prvoj polovini godine povukli iz europskih fondova tri puta više novca nego u prvoj polovini prošle godine. To ne ide samo po sebi, to treba pripremiti i odraditi, natjecati se i dobiti odobrenje, jer ako to ne iskoristite onda je članstvo u Europskoj uniji samo duhovna vježba, ništa više. A mi želimo materijalnu korist od toga i imamo je".

Prema nedavno objavljenom financijskom izvješću Europske komisije, Hrvatska je 2014. godine povukla 173,6 milijuna eura više nego što je uplatila u EU proračun. Taj višak znatno je veći nego u 2013., kada je Hrvatska bila u plusu u odnosu na uplate u EU proračun za 49,6 milijuna eura. U prvih šest mjeseci ove godine, pak, Hrvatskoj je iz EU proračuna isplaćeno 2,8 milijardi kuna u odnosu na prošlogodišnjih 1,1 milijardu.

"Hrvatska je izašla iz krize i sljedeće stope rasta u kvartalima koje su pred nama će biti vjerojatno još više", rekao je Milanović.

Inače, to je treće tromjesečje zaredom kako BDP raste, i to brže nego u prethodnom, kada je gospodarstvo ojačalo 0,5 posto na godišnjoj razini, što je označilo njegov izlazak iz šestogodišnje recesije.

DZS je priopćio kako je je, prema sezonski prilagođenim podacima, BDP u drugom tromjesečju u odnosu na prethodni kvartal ojačao 0,7 posto, dok je u odnosu na drugo tromjesečje prošle godine skočio 1,4 posto. Među sastavnicama domaće potražnje najsnažniji pozitivan utjecaj na kretanje gospodarske aktivnosti prouzročen je rastom izdataka za konačnu potrošnju kućanstava. Doprinos neto inozemne potražnje bio je pozitivan, za 1,1 postotni bod, a najveći pozitivan doprinos povećanju obujma BDP-a u drugom tromjesečju ostvaren je rastom izvoza roba i usluga.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i EU fondova Branko Grčić kazao je u petak da rast hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 1,2 posto ukazuje na snažnu promjenu trenda u gospodarstvu te da će s tim dobrim rezultatom Vlada tražiti povjerenje građana za idući mandat.


Predsjednica Grabar-Kitarović o rastu BDP-a

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović je u vezi s porastom BDP-a rekla da se porast osjeća, ali kako se "ne možemo zavaravati da je to nešto što je učinila država, već je rast odraz svjetskih kretanja, do određene mjere korištenja EU fondova i porasta potrošnje, kao i rezultata rada nekih velikih tvrtki i malog i srednjeg poduzetništva".

Kako je u petak za posjeta 12. Obrtničkom sajmu u Karlovcu rekla predsjednica Grabar Kitarović, upravo to dokazuje da jedino jačanjem poduzetništva Hrvatska može izaći iz krize. Obrtnici, malo, srednje i veliko poduzetništvo će Hrvatsku izvući iz krize stvaranjem novih radnih mjesta i stvaranjem novih vrijednosti i izvrsnih proizvoda, rekla je na sajmu predsjednica.

"Posljednjih dana imamo naznake da izlazimo iz recesije, ali se svakako ne smijemo uljuljkati da smo postigli velike uspjehe jer treba još puno raditi, još više iskoristiti fondove, te jačati strukturu gospodarstva, rekla je Grabar Kitarović.

Prenijela je kako su joj obrtnici rekli da se u gospodarstvu osjećaju pomaci i povećan optimizam.

Na sajmu u Karlovcu 67 je izlagača iz šest županija.

Na pitanje kada će raspisati izbore, predsjednica Grabar Kitarović je odgovorila da će razgovarati s čelnicima parlamentarnih stranaka i dogovoriti sve u skladu s Ustavom i zakonima.HGK i Udruga poslodavaca o rastu BDP-a
No, nešto malo drugačije mišljenje od Vlade i premijera imaju u Hrvatskoj gospodarskoj komori i Hrvatskoj udruzi poslodavaca.
Rast BDP-a u drugom ovogodišnjem kvartalu od 1,2 posto bio je blizu naših očekivanja. Na takvo kretanje prvenstveno je utjecao nastavak znatnog rasta robnog izvoza. Međutim, tako slab rast BDP-a neće poboljšati položaj Hrvatske među članicama EU. Naime, u prvoj polovini ove godine frvatski BDP porastao je 0,8 posto, po čemu smo među pet najsporije rastućih gospodarstava u EU i time se udaljujemo od prosječne razine razvijenosti u EU i približavamo se Bugarskoj i Rumunjskoj koje su u gospodarskom uzletu i rastu brže od prosjeka EU, ističe direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimir Savić.

Drugi, izrazito nepovoljan pokazatelj za Hrvatsku jest realni BDP, koji je u prošloj godini bio na 12,4 posto nižoj razini nego u pretkriznoj 2008., pa će uz tako niske stope rasta trebati dugi niz godina samo da se gospodarska aktivnost vrati na razinu prije krize (uz 0,9 posto bi trebalo oko 15 godina).
- Stoga ostvareni rast nakon šest godina pada treba promatrati s dozom optimizma, ali i oprezom s obzirom na eventualni rast potencijalnih rizika, navode iz HGK.A u Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) ocjenjuju da je rast BDP-a u drugom tromjesečju ove godine za 1,2 posto na godišnjoj razini u najvećoj mjeri rezultat restrukturiranja privatnog sektora te da se tek sa stopom rasta od 3 posto može reći da je zemlja počeli rješavati probleme i da će se povećati životni standard građana.
Taj pozitivan pomak rezultat je u najvećoj mjeri restrukturiranja privatnog sektora koji se u vrijeme krize morao prilagođavati teškim uvjetima poslovanja i orijentirati na izvoz. Državni aparat i dalje je preglomazan te generira najveće troškove i dugove, stoga tek s 3 posto rasta BDP-a možemo reći da smo se kao zemlja restrukturirali, da smo počeli rješavati probleme i da će se povećati životni standard građana, istaknuo je glavni direktor HUP-a Davor Majetić.
Dodaje kako bi opasno bilo zaključiti da zbog ovakvo malog rasta BDP-a ne treba hitno i ozbiljno raditi na ekonomskim problemima zemlje - fiskalnoj konsolidaciji, smanjivanju javnoga duga i provedbi strukturnih reformi.

n1/liderpress/hic

 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre