Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 

ADRESAR HRVATA
IZVAN RH(2700adresa)
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr26.ožujka 2015.
VLADIN PAKET MJERA ZA UŠTEDE
Režu se milijarde kuna.

Uži kabinet Vlade raspravio je i prihvatio prvi set mjera za smanjenje državnih rashoda koje će donijeti milijardu kuna uštede na godišnjoj razini. Prijedlog mjera već je dostavljen i Europskoj komisiji, a odnose se na poslovanje 187 agencija, zavoda, fondova i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima koje godišnje troše 70 milijardi kuna i zapošljavaju 26 tisuća radnika.

Analizu je pripremilo Vladino povjerenstvo, na čijem je čelu bila ravnateljica Ekonomskog instituta Dubravka Jurlina Alibegović, a ona podrazumijeva smanjenje materijalnih troškova za pola milijarde, smanjenje izdataka za plaću i raznih naknada te statusno spajanje dviju i više agencija u jednu. Iako im je država svima vlasnik i poslodavac, sustav nagrađivanja bitno se razlikuje od pravne osobe do pravne osobe čak i među istovrsnim poslovima. Trećina institucija nije uključena u centralni obračun plaća, a neki koji jesu prijavljivali su krivi broj zaposlenih. U COP-utako nisu zaposleni u agencijama, HRT-u, nacionalnim parkovima, Hrvatskim vodama, institutima, fondovima, lučkoj upravi i CArNetu.

 

Rezanje plaća i dodataka

Vlada će rashode za plaće smanjiti 97 milijuna kuna u 27 ustanova koje strše, i to najviše u Hrvatskim vodama (19 milijuna kuna), Fondu za naknadu oduzete imovine (2,8 milijuna), CarNetu 5,6 milijuna, regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti 12 milijuna, Hanfi 10 milijuna kuna, Agenciji za lijekove 9,1 milijun, Centru za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija 2,9 milijuna, Lučkoj upravi Dubrovnik jedan milijun.... Dodatne uštede postići će se smanjenjem dodataka na plaću, na dnevnoj razini najviše na HRT-u, DAB-u i Lučkoj upravi, ali i ujednačenjem isplate dodatka na stručnu spremu te drugih dodataka kao što je rad blagdanom, prekovremeni rad, regres, božićnica i slično.

 

53 nove pravne osobe

Prijedlog je da se naknade za duljinu radnog staža postupno posve preusmjere u naknade za učinkovitost i dobre rezultate rada. Ukidaju se božićnice u agencijama za ugljikovodike, za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata, agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama, za prostore ugrožene eksplozivnom atmosferom, nekim državnim arhivima jer nije korektno spram ostalih koji se financiraju iz budžeta kojima je uskraćena isplata božićnica. Pravne osobe koje su isplaćivale božićnicu pretežno su davale i regres, a najviše novca za to potrošeno je na HRT-u, Fini, Lučkoj upravi Dubrovnik i Agenciji za znanost. Na sedam zaposlenih u državnim pravnim osobama dolazi jedan rukovoditelj, pa tako 3586 zaposlenih ima neko šefovsko mjesto.

 

Regos ima 17 rukovodećih osoba na 41 zaposlenog, a Agencija za istraživanje nesreća u prometu jednog šefa na 1,8 zaposlenih. Materijalni rashodi daju najveći prostor za štednje i pokazuju da novac nepotrebno curi na sve strane. Povjerenstvo je mišljenja da se na materijalnim troškovima i ove godine može uštedjeti 493 milijuna kuna, bez obzira na to što su lani smanjeni na 3,83 milijarde sa 4,35 milijardi u 2013. Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora ima rashode za najam od čak 19,59 eura po kvadratu, Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti 18,3 eura, Agencija za civilno zrakoplovstvo 17,59 eura, Hrvatski muzej naivne umjetnosti 18,34 eura, Lučka uprava Zadar 17,27 eura, CarNet 14,86 eura, dok HANFA plaća 14 eura najma mjesečno. Najskuplje službeno vozilo ima jedan nacionalni park – 388 tisuća kuna.

 

Posljednjih deset godina osnovane su 53 nove pravne osobe, od toga ih je 11 osnovano u protekle tri godine, kao posljedica pristupanja EU. Najstarije pravne osobe su državni arhivi – onaj u Zadru ima 391 godinu, a najstarija agencija je Agencija za prostore ugrožene eksplozivnom atmosferom ustrojena prije 66 godina. Slijedi spajanje Hanfe i AZTN-a, RT-a i Hine, Agencije za hranu i veterinarskog instituta, od pet u obrazovanju bi trebale ostati dvije, spajale bi se i agencije u prometu... Ukupno njih 38 u 17.

 

izvor:vecernji.hr /hic
 

 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre