Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 

 


15.travnja 2015.
SASTANAK NA PANTOVČAKU
Udruga dr.Ante Starčević iz Tovarnika: Stanimiroviću nije mjesto u uredu predsjednice. 

ZAGREB: Poziv za razgovor s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović o stanju u zemlji dobio je i čelnik SDSS-a Vojislav Stanimirović.

Sastanak se trebao održati danas poslijepodne no iz SDSS-a su poručili da zbog spriječenosti u Saboru dogovoreno sastanak će se održati u utorak poslijepodne idućeg tjedna. Sastanci ne smiju biti samo zbog forme, moraju biti sadržajni i pripremljeni", rekao je Stanimirović. Osim o ekonomskoj i socijalnoj situaciji, dodao je, s Grabar-Kitarović želimo razgavarati i o pitanjima manjinske zajednice i ostvarivanju prava koja im zakoni osiguravaju.

Udruga dr.Ante Starčević: Stanimiroviću nije mjesto u uredu predsjednice


Udruga dr.Ante Starčević iz Tovarnika izrazila je svoje nezadovoljstvo i protivi se dolasku Stanimirovića na Pantovčak " Stanimiroviću nije mjesto u Uredu predsjednice! " rekli su u pismu koje su dostavili medijima.

Udruga dr. Ante Starčević, Tovarnik, ima obvezu upoznati predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović i podsjetiti širu hrvatsku javnost kako je u vrijeme velikosrpske agresije na hrvatsku Vojislav Stanimirović obnašao visoke vojne i političke dužnosti.

Danas, 24 godina nakon stravičnoga srpskog zločina, imamo potpuno drukčiju »priču« od one »službene« o dr. Vojislavu Stanimiroviću, nekadašnjem ministru u tzv. Vladi Republike Srpske Krajine, sadašnjem predsjedniku Samostalne demokratske srpske stranke, partneru trenutno vladajuće koalicije, kao i njegovoj ulozi u ratnim zbivanjima u Tovarniku, Lovasu i Vukovaru.

Vojislav Stanimirović je sudjelovao vrlo aktivno kao pripadnik pričuvnog sastava tzv. JNA na dužnosti „komandata saniteta i organizator zdravstvena zaštite zapadnog Srema“ 1991. godine zajedno s četnicima u velikosrpskoj agresiji na Republiku Hrvatsku. Nakon sjednice Vlade tzv. SAO Istočne Slavonije 20. studenog 1991. na kojoj je zapečaćena sudbina ranjenika, u uspjeh akcije pražnjenja vukovarske bolnice i odvođenja ranjenika na Ovčaru, taj dan se, u popodnevnim satima, osobno, u uniformi tzv. JNA i pod oružjem, došao uvjeriti i dr. Vojislav Stanimirović komandant saniteta i organizator zdravstva za Srijem. Ranjenici u vukovarskoj bolnici i „Borovo Commercu“ bili su u njegovoj nadležnosti.

Ružica Erdelji nakon okupacije Vukovara zarobljena i žrtva silovanja javno svjedoči: „Taj dan silovali su me svi redom sigurno njih dvadesetak.... Vojni policajci su nekako osposobili autobus kojim su nas prevezli u vojarnu. Jedan dan Stanimirović, Dokmanović i Hadžić došli su u krug vojarne, pljuvali su nas i govorili da je ovo sveto srpsko tlo.“

Slavica Popović jedna od oštećenika i svjedok u sudskom postupku za počinjeni ratni zločin u Tovarniku na Županijskom sudu u Vukovaru 12. srpnja 2011. godine pred sucem i Sudskim vijećem pod prisegom je posvjedočila, da je nekoliko dana skrivala ranjenog supruga Marijana zajedno sa svekrvom. Onda je došao Vojislav Stanimirović i njihova milicija po njega i odveli ga. Gospođa Slavica Popović novinaru Večernjeg lista 2013. godine detaljno svjedoči da je Vojislav Stanimirović organizirao odvođenje njenog ranjenog supruga hrvatskog branitelja Marijana Popovića iz obiteljske kuće i tada je rekao da Marijana traže već dva dana jer on je ratni zarobljenik. Stanimirović je bio u zelenoj vojnoj odori i imao je pištolj. Rekao joj je da će poslati milicajce po njega i stvarno, svjedoči Slavica, došla su trojica naoružanih i dovela ga u auto, posjela ga na zadnje sjedište između dvojice, a ovaj treći je vozio. Slavici su rekli da ga voze u Srijemsku Mitrovicu na liječenje, ali od tada ga više nikada nije vidjela.

Stjepan Peulić iz Lovasa koji je ranjen preživio prolazak kroz minsko polje svjedoči 2012. godine kako su srpski agresori zatočenim hrvatskim civilima rekli da idu u berbu grožđa. „Prvo su odvojili jednu grupu te ih tukli i boli nožem, onda je Ljuban Devetak, a dr. Vojislav Stanimirović je stajao kraj njega, naredio svima da krenu prema ulazu u selo. Bilo je jasno da idemo na strijeljanje...“

Protiv Vojislava Stanimirovića, novinarka Karolina Vidović Krišto i povjesničar Josip Jurčević podnijeli su Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku 2013. godine kaznenu prijavu zbog kaznenih djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava, a slučaj je preuzeo zagrebački odvjetnik Zvonimir Hodak.

Smatramo neprimjerenim već samu najavu sastanka i razgovora predsjednice Kolinde Grabar Kitarović s Vojislavom Stanimirovićem. Bez obzira što je riječ o predstavniku parlamentarne stranke, iznesena povijesna dokumentacija, te osnovana sumnja za ratni zločin, dovoljan su razlog za odgađanje ovoga sastanka. Njegova nazočnost u bilo kojem obliku u Uredu predsjednice bio bi javni čin omalovažavanja žrtve svih onih koji su dali svoje živote u obrani i stvaranju suverene i samostalne Republike Hrvatske.

Ante Ivanković, predsjednik Udruge dr. Ante Starčević /hic

vezana objava

Nositelju Karađičevog odličja nije mjesto u hrvatskoj politici.Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre