HIC-oglas
Adresar Hrvata izvan RH


ADRESAR HRVATA IZVAN REPUBLIKE HRVATSKE
, naručite19.prosinca 2014.
BAROMETAR POPULARNOSTI POLITIČKIH STRANAKA
HDZ prva, SDP druga a ORaH treća politička stranka u Hrvatskoj.

Prema istraživanju TV nove o popularnosti političkih stranaka Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) je ovu godinu godinu zaključuje kao prva stranka s potporom od 26,9 posto birača. SDP godinu završava kao druga stranka s potporom 18,7 posto birača. U ovom mjkesecu se vladajuća stranka vratila rastom na drugo mjesto a na treće je mjesto pao ORaH koji ima potporu 16,6 posto potpore.

2014. je godina HDZ-a i ORaH-a a SDP nikad lošiji.

HDZ može biti zadovoljan godinom, završavaju je kao najjača stranka. Posljednjih šest mjeseci 'zacementirani' su na 25 -26 posto. U travnju su pretekli SDP, a početkom godine uživali su potporu 20 posto birača.  SDP-ova godina pada traje od siječnja koji završavaju s 24 posto, a u travnju prvo mjesto preuzima HDZ. Praktički od ljeta SDP ima između 17 i 19 posto. No, od rujna više nisu ni druga opcija, pretkao ih je ORaH. Posljednjih mjeseci te dvije stranke se zapravo iz mjeseca u mjesec izmjenjuju. 

ORaH slavi godinu dana sa strelovitim usponom. Još u veljači imali su 4 posto, u svibnju su dobili prvog EU zastupnika, a od rujna preoteli su mjesto SDP-u. Prosinac završavaju sa 16,6 posto, i to je prvi put da ne bilježe rast već pad na mjesečnoj razini.

DOBITNICI I GUBITNICI GODINE

Hrvatska zora očito na krilima svog predsjedničkog kandidata prosinac završava na 4,9 posto. Blok umirovljenika zajedno je na 3,8, a HSS na 3,4 posto. Bandićeva lista trenutačnO ima potporu od 2,7 posto. HDSSB uživa potporu od 2,3 posto. Istu potporu imaju i Laburisti. HSP je na 1,4, a HSU na 1,3 posto. HNS godinu završava na 1,2 posto, a HSP dr. Ante Starčevića na 1,1 posto. HSLS I IDS imaju po 1 posto. 
Ostale stranke imaju 4 posto, a neodlučnih je birača 7,3 posto.

HDZ-ova KOALICIJA UVJERLJIVO PRVA

HDZ-ova koalicija i dalje bi, da su danas izbori, bila prvi izbor birača. Uživa potporu od 33,5 posto. SDP-ova koalicija u ovom trenutku može dobiti 23,5 posto potpore birača. 

ORaH pak ima potporu 16,1 posto, a Savez za Hrvatsku 5,9 posto. Tu su još i Laburisti s 4,7 posto i Bandićeva lista s 3,2 posto. Ostale stranke dobile bi 4,3 posto potpore. Neodlučnih birača je 8,7 posto.

GODINA PESIMIZMA I RAZOČARANJA

Građani su i cijelu 2014. pesimistični kada je u pitanju smjer kojim ide zemlja, tako 82 posto birača misli da zemlja ide u lošem smjeru, a suprotno misli samo 11 posto. Ne zna njih 7 posto.

Ovaj pesimizam nije iznenađenje, već mjesecima sličan postotak birača misli kako Hrvatska ide u lošem smjeru.

VLADI 2/3 GRAĐANA NE VJERUJE

Vladinoj politici ne vjeruje 79 posto građana, a to je već mjesecima jednak broj. U Vladinu politiku vjeruje 17 posto građana, a ne zna njih 4 posto.


 

dr.Franjo Tudjman, prvi hrvatski predsjednik10.prosinca 2014.
OBLJETNICA SMRTI : 10.prosinca 1999 - 10.prosinca 2014.
Petnaest je godina od smrti prvog hrvatskog predsjednika dr.Franje Tuđmana .

ZAGREB: Danas se obilježava 15 godina od smrti prvog hrvatskog predsjednika dr.Franje Tuđmana i utemeljitelja HDZ-a.
Obilježavanje obljetnice početi će u jutarnjim i nastaviti se u popodnevnim i večernjim satima. Na zagrebačkom groblju Mirogoju ujutro će se položiti vijenaci na grobu Franje Tuđmana a potom u njegovom rodnom Velikom Trgovišću ispred rodne kuće.


VIŠE


03.prosinac 2014.
IZ SABORNICE
Usvojen državni proračun za 2015., glasove dali manjinaca i Kerum koji rijetko dolazi u Sabor.
ZAGREB: Hrvatski sabor je u utorak donio državni proračun za 2015.godinu s projekcijama za 2016. i 2017. godinu . Za prijedloženi proračun svoj glas je dalo 85 zastupnika a protiv ih je bilo 23.
VIŠE

 2.prosinac 2014.
IZ SABORNICE
Sabor usvojio Zakon o regionalnom razvoju.
ZAGREB: Na današnjem zasjedanju Hrvatski sabor je s 83 glasa za donio Zakon o regionalnom razvoju. Iako se još jutros nagađalo da bi mu potporu mogli uskratiti članovi vladajuće koalicije iz Primorsko-goranske, a možda i iz Splitsko-dalmatinske županije, većina nije bila upitna , vijest je objavio hrt.

Naime, Vlada je uoči glasovanja u Zakon intervenirala amandmanima. Tako će se za područja s posebnostima razvojnim koristiti i demografski kriterij.Granica za manja urbana područja spušta se na 10 tisuća stanovnika, a razdoblje između dva postupka ocjenjivanja jedinica temeljem indeksa razvijenosti skraćuje se sa sedam na pet godina.  

Izmijenjen Zakon o financiranju lokalne samouprave

Hrvatski sabor je, sa 77 glasova, donio izmjene Zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave, koje bi trebale ublažiti pad prihoda lokalne samouprave nakon nedavne izmjene Zakona o porezu na dohodak. Vlada je redom odbila amandmane kojima su zastupnici tražili više novca za lokalnu samoupravu, tvrdeći da će pad prihoda od poreza na dohodak ugroziti decentralizirane funkcije, poput osnovnog i srednjeg školstva te socijalne skrbi. Zastupnici su upozoravali da će manjak novca općine i gradovi nadomjestiti skupljim uslugama. Vidjeli ste već rezultat, dižu se komunalne naknade i cijene vrtića, i to rade upravo SDP-ove općine i gradovi. Lažemo i šaljemo krivu poruku, rekao je nezavisni zastupnik Slavko Linić. Uvjeren je da Vlada neće uspjeti u namjeri da se povećaju prihodi građana, jer, tvrdi Linić, jedinice lokalne samouprave uzimaju sve što su građani dobili nižim porezom na dohodak. 
Sabor je jednoglasno, sa 107 'ruku', izglasao izmjene Zakona o komunalnom gospodarstvu. Nisu prihvaćeni amandmani HDZ-a i IDS-a da se prihod od komunalne naknade podijeli na dva djela: namjenski (60 posto) i nenamjenski (40 posto) kojeg bi jedinice mogle koristiti tamo gdje im najviše treba. IDS je predlagao da to bude privremena, odnosno mjera dok se ne poboljšaju gospodarske prilike, no ni to nije prošlo. hrt/hia

 
Zoran Milanović u posjeti BiH01.prosinca 2014.
HRVATSKI PREMIJER ZORAN MILANOVIĆ U BOSNI I HERCEGOVINI
Milanović: I dalje ćemo pomagati Hrvatima koji žive u Bosni i Hercegovini.
SARAJEVO : Predsjednik hrvatske vlade Zoran Milanović obećao je u ponedjeljak u Sarajevu nastavak pomoći Hrvatima koji žive u Bosni i Hercegovini istaknuvši kako će ona biti usmjerena na projekte koji su doista važni za njihov opstanak te kako će se raspodjela novca provoditi na potpuno zakonit i transparentan način kroz institucije, a ne na temelju volje pojedinaca. VIŠE28. studeni 2014.
U SVJETLU NOVIH ODNOSA IZMEĐU HRVATSKE I SRBIJE
Hrvatski premijer otkazao odlazak u Srbiju.
ZAGREB: Hrvatski premijer Zoran Milanović otkazao je susret sa srbijanskim kolegom Aleksandrom Vučićem. Do susreta je trebalo doći sredinom idućeg mjeseca na skupu 16 šefova vlada srednje i jugostočne Europe s kineskim premijerom. Razlopg otkazanom susretu je , navodno, nezadovoljstvo reakcijama Beograda oko izjava ratnog zločonca Vojislava Šešelja, javlja hrt.

Iako je riječ o multilateralnom sastanku, Milanovićevo otkazivanje posjeta tumači se kao dodatno pogoršanje odnosa Hrvatske i Srbije. Hrvatski premijer je naglasio da su vrijeme i energija koje su on i njegova vlada uložili u zaštitu srpske manjine u Hrvatskoj zaslužuje korektno izjašnjavanje srbijanske vlade na Šešeljeve istupe. To je nekako pitanje kulture, naročito zato što su svi ti ljudi bili isto političko društvo 90-ih godina. Dakle sve što tražim od tebe je da kažeš  - to ne valja, to je zlo i od toga se ograđujem. Vjerujem da bi to ona prethodna vlast u Beogradu i napravila, a ova iz nekog razloga neće. U takvim okolnostima je smješno da idem tamo, izjavio je Milanović.


 

22. studenoga 2014.
INTERVJU SRNI
Šešelj: Josipovića podupirem u kampanji, a Vesnu Pusić cijenim zbog četničkog pedigrea
Predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj u intervju Srni koji prenose srbijanski mediji kazao je da su se, u vezi s priopćenjem u kojem je četnicima čestitao godišnjicu “oslobođenja Vukovara”, “Hrvati zaletjeli kao ‘som na durdubak'”, što bi značilo da su “zagrizli udicu”, prenosi vecernji.hr.
“To je vrsta crva koji živi u zemlji i na njega se najefikasnije love somovi. Ja sam bacio durdubak, somovi su se upecali – i što sad?”, kazao je Šešelj i dodao da je priopćenje namjerno poslao samo na hrvatske redakcije. Vođa radikala kazao je da njegov povratak i istupi “čak pomažu predsjedničkoj kampanji Ive Josipovića”, a za hrvatsku ministricu vanjskih poslova Vesnu Pusić navodi da je njegova “najdraža hrvatska političarka”. Tvrdi da ministricu zna “još iz disidentskih dana te je cijeni zbog njezinog četničkog obiteljskog pedigrea”. 

20. studenoga 2014.
Definirane izborne radnje
Vlada formalno raspisala izbore: Pobjednički kandidat dobit će milijun kuna
»Određuje se da kandidat koji dobije najveći broj glasova dobije naknadu troškova od milijun kuna, a ostali kandidati koji su dobili preko 10 posto glasova, razmjerno broju dobivenih glasova u odnosu na prvog kandidata, u drugom krugu 20 posto od iznosa naknade utvrđene u prvom krugu«, izvijestio je Bauk


18. studenoga 2014.
VELIK BROJ GRAĐANA I DOMOLJUBA
Dan sjećanja na žrtvu Vukovara – jedna je kolona
Komemorativnim skupom te prigodnim programom pod nazivom “Vukovar, mjesto posebnog pijeteta” u dvorištu vukovarske bolnice, kroz koju je tijekom agresije na Vukovar 1991. godine prošlo 3470 ranjenika nad kojima je obavljeno više od 2500 operacija, u Vukovaru je počelo obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine i 23-obljetnice stradanja tog grada u Domovinskom ratu.

 

 

 


 

18. studenoga 2014.
ZAPALIO SVIJEĆE U PLETERNICI
Ante Gotovina: ‘Samo jak čovjek može oprostiti, ne i zaboraviti’
“Postoje važni dani u životu jedne nacije i demokracije kao što je sutrašnje obilježavanje dana sjećanja na vukovarske žrtve. Tu ne smije biti politike i svi trebamo biti jedinstveni te s dostojanstvom i dužnim poštovanjem odati počast žrtvama Vukovara”, rekao je general Ante Gotovina sinoć u Pleternici gdje se brojnim mještanima pridružio u paljenju svijeća uoči odlaska mnogih put Vukovara u Kolonu sjećanja


17. studenoga 2014.
Zvonimir Hodak
'Što je više kleveta i laži, Fred nam je miliji i draži'

Duboko sam tronut izjavom ministra Freda Matića. Kaže Fred u subotnjem Jutarnjem: "Slomljen sam, ali ostavku ne dam. Ulica neće mijenjati ministre!" Slomljeni Fred jedva se izborio za 24., 25. i 26. stranicu našeg najtiražnijeg dnevnika. Teško da bi toliki prostor dobili Putin ili Obama. Možda jedino nadvojvoda Voja Šešelj kad se do njega probije Boris Dežulović.
Popularni slomljeni ministar bez branitelja 15. studenog o. g., tri dana prije Kolone sjećanja, uzvratio je udarac onako kako to inače "slomljeni" ministri rade. Kad se pročita naturalistički tekst Vlade Vurušića na tri strane, ostaje gorak okus.


14. studenoga 2014.
2. GODIŠNJICA OSLOBOĐENJA GOTOVINE I MARKAČA
Tomac: Hrvatska službena politika nije se promijenila u skladu s presudom Haškog suda nego i dalje diskreditira istinu o Domovinskom ratu
Profesor Zdravko Tomac komentirao je za narod.hr drugu godišnjicu  od oslobođenja u Haagu hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača istaknuvši kako su to bili dani sreće hrvatskog naroda kada je mislio i vjerovao da smo konačno pobijedili laž, međutim dvije godine kasnije opet smo se vratili na staro u znatnoj mjeri i ponovno se zaoštrava sukob unutar Hrvatske između branitelja koji brane istinu o Domovinskom ratu i onima koji pokušavaju tu istinu o Domovinskom ratu promijeniti.


12. studenoga 2014.
PISMO SABORSKIM ZASTUPNICIMA
 ‘U ime obitelji’ upoznat će međunarodne institucije sa skandaloznim manipuliranjem brojem birača
Građanska inicijativa „U ime obitelji“ uputila je svim saborskim zastupnicima i klubovima zastupnika pismo u kojem ih je pozvala da kao predstavnici građana u Hrvatskom saboru zatraže jasnu i nedvosmislenu informaciju od njima odgovornog ministra Bauka o točnom broj birača u Republici Hrvatskoj i točnom broju birača, državljana Republike Hrvatske s prebivalištem izvan RH. U slučaju da saborski zastupnici informaciju o točnom broju ne dobiju, Inicijativa „U ime obitelji“ od njihovog kluba zastupnika očekuje pokretanje postupka za opoziv ministra uprave Arsena Bauka. VIŠE


 

11. studenoga 2014.
SELEKTIVNO POŠTIVANJE PRAVA PACIJENATA
Ministar Varga: ako u bolnici nema pobačaja – ravnatelju otkaz, ako nema lijekova ili pretraga – nema veze!
Ministar zdravlja Siniša Varga najavio je da će na web stranci Ministarstva zdravlja biti objavljen popis bolnica koje obavljaju prekid trudnoće, a šefovi odjela i ravnatelji bolnica koji ne osiguraju zajamčenu uslugu morat će podnijeti ostavku na svoje dužnosti. VIŠE


Vargina dvostruka mjerila
Komentar na članak:  Ministar Varga: ako u bolnici nema pobačaja – ravnatelju otkaz, ako nema lijekova ili pretraga – nema veze!
boo00 11.10.2014. 19:22
 Trudnoća nije bolest, a pobačaj pogotovo nije zdravstvena zaštita! Ako Varga i njegovi drugovi žele pobačaje, neka im osiguravaju “vanjske suradnike” iz svojih, a ne naših džepova!
Koliko ljudi mora ići na najteže operacije preko pola Hrvatske, koliko ljudi čeka pretrage mjesecima, čak i više od godinu dana?! Ali ne, ništa od toga nije prioritet, najvažnije je izvršavati pobačaje i to po mogućnosti bez ikakvih razgovora s trudnicama, da se slučajno ne bi predomislile!! (narod)


 

10. studenoga 2014.
Domagoj Ante Petrić: Ivo Josipović u središtu svog vlastitog smetljišta
Na oko, to je samo jedno staro dijete uglavnom odjeveno jezivim crnim krpama i odorama i pofarbano halloweenskim bojama, ali ipak taj lik se predstavlja kao najviši eksponent građanskoga društva i glavni je izborni saveznik Ive Josipovića u potrazi za novim predsjedničkim mandatom.
Ta enigmatična osoba koja je u politici nastala iz ničega, ima jasne ideje: najavljuje prijedlog zakona po kojem bi država podmićivala hrvatske liječnike glede pobačaja, to jest plaćala bi novčane nagrade onim liječnicima koji bi se upuštali u ubijanje djece, jer danas ogromna većina hrvatskih liječnika – pa tako i bolnica u kojima su zaposleni – odbija takav oblik ubilačke djelatnosti. VIŠE


06. studeni 2014.
SA SJEDNICE VLADE: ZAKON O REGIONALNOM RAZVOJU
Branko Grčić: Nova pravednost u raspodjeli državne pomoći lokalnim jedinicama.
ZAGREB: Potpredsjednik Vlade Branko Grčić nakon današnje sjednice Vlade rekao je novinarima da bi izmjenama Zakona o regionalnom razvoju trebalo  kompenzirati dio sredstava koji je izgubljen novim poreznim izmjenama. 
" Danas smo predstavili Zakon o regionalnom razvoju unutar kojeg smo naglasili dvije važne komponente. U njemu je ključna nova kategorizacija u kojoj će najvažniji kriterij biti indeks razvijenosti. Iznio je podatke prema kojima se vidi da će biti preferirane manje razvijene lokalne zajednice. Neke jedinice izaći će iz sustava (njih 65), dok će sto posebno slabo razvijenih jedinica ući u sustav državnih potpora" naglasio je Grčić i dodao " Imamo plan za kompenzaciju dijela izgubljenih sredstava, a detaljno ćemo ga iznijeti sljedeći tjedan". Na inzistiranje novinara spomenuo je kako će tim lokalnim zajednicama ostajati porez na dobit te prihodi od koncesija za iskorištavanje mineralnih sirovina. Manjak će im pokrivati država.


06. studeni 2014.
VLADINA ODLUKA
Plaće dužnosnika se neće povećavati.
ZAGREB: Ministar uprave Arsen Bauk danas je još jednom potvrdio da će neto plaće dužnosnika ostati otprilike na istoj razini kao danas unatoč tome što se 1. siječnja sljedeće godine povećava neoporezivi dio plaća i šire porezni razredi. Dakle, iz toga proizlazi da bi plaće dužnosnika trebale porasti za nekoliko stotina, pa i više kuna, ali je Vlada donijela političku odluku da one ostanu na istoj razini.

A kako će se to i izvesti ? Bauk je objasnio da će im se ili smanjiti njihove osnovice za izračun plaća ili veličina koeficijenata.Na upit novinara hoće li se rast plaća stopirati i šefovima javnih poduzeća, raznih agencija, instituta i zavoda, Bauk je rekao da o tome još nije bilo razgovora, odnosno da barem on za to ne zna. No rekao je da Vlada razmišlja da osim dužnosnika u tu odluku o zaustavljanju rasta plaća uključe još neke ljude koji imaju visoke plaće, a koje se isplaćuju iz državnog proračuna a kome je konkretno riječ nije odgovorio. ( vecernji list / HIC )


05.studenog 2014.
IZ SUDNICE
Četvrtog dana suđenja Mustaču i Perkoviću - sud nezadovoljan odazivom svjedoka iz Hrvatske.
MUENCHEN: Četvrtog dana suđenja bivšim pripadnicima jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi - Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću u Muenchenu ispitani su prvi svjedoci , liječnik, policajci i sudski vještaci s očevida nakon ubojstva - emigranta Stjepana Đurekovića 1983. VIŠE
Ruža tomašić napušta HSP dr.AS04. studeni 2014.
RAZLOZI ISTUPANJA IZ STRANKE

Ruža Tomašić napušta HSP dr. Ante Starčević, u stranci razmišljaju samo o podjeli stolica.

Ruža Tomašić u ponedjeljak 3.studenog podnijela je neopozivu ostavku na mjesto predsjednice Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčević (HSP AS) te istupila iz stranačkog članstva.
Vrh HSP AS-a nažalost nije prepoznao potrebu da u maniri istinskih hrvatskih domoljuba stanemo u obranu nacionalnih umjesto uskih stranačkih interesa kad je u pitanju promjena izbornog zakonodavstva.
Dapače, neki su visoki dužnosnici stranke otišli toliko daleko i svjesno kršili Statut i odluke Predsjedništva HSP AS-a u obrani dosadašnjeg poražavajućeg stanja u kojem partitokracija apsolutno dominira nad izravnom demokracijom, stoji u priopćenju kojim je Ruža Tomašić obavijestila javnost o svojoj odluci.


 

31. listopada 2014.
Ukinut pritvor Pripuzu, Laci i Markusu - u ponedjeljak odluka o Bandiću
Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda danas je potvrdilo odluku suca istrage da se Petar Pripuz, Miro Laco i Ivan Markus, uhićeni u aferi Agram, uz položenu jamčevinu tijekom istrage mogu braniti sa slobode. Također, izvanraspravno vijeće je iz "procesnih razloga" ukinulo rješenje o određivanju istražnog zatvora gradonačelniku Milanu Bandiću i ostalim osumnjičenicima, no to ne znači da će i oni izaći iz Remetinca, jer je novo ročište na kojem će sudac istrage ponovno odlučivati o istražnom zatvoru zakazano za ponedjeljak
VIŠE


31. listopada 2014.
NAJTEŽA OPTUŽBA DOMOVINSKOG RATA
Domazet Lošo: želi se prikazati da je Hrvatska stvorena pod patronaton jedne stranke, što je pogrešno
Geostrateg i geopolitičar admiral Davor Domazet Lošo komentirajući izjavu potpredsjednika Hrvatskog sabora Nenada Stazića, u kojoj je branitelje nazvao vojnim krilom HDZ-a, kazao je za narod.hr kako se “želi prikazati da je Hrvatska bila stvorena, tj. da su oružane snage Hrvatske koje su pobijedile u ratu od 1991. do 1995.godine, stvorene pod patronatom jedne stranke, što je posve pogrešno.”

Domazet Lošo je napomenuo kako on nikada nije bio član HDZ, a bio je načelnik Glavnog stožera.
“Obranu od Hrvatske stvorili su i branili, hrvatski branitelji”, istaknuo je Domazet dodavši kako nije prvi put da Stazić daje krajnje neprimjerene komentare i usporedbe. “To nije neka posve nova teza, na neki način i Josipović promiče tu tezu, kada izjavljuje da rat krije krive politike”, kazao je.
“Jasna je politika predsjednika Tuđmana, označena da hoće samostalnu državu, a hrvatski narod i hrvatski državljani su krenuli za tim, što ne odgovara političkim strukturama koje žele promijeniti karakter rata”, rekao je Domazet Lošo.
“Izjava Stazića na tragu je Memoranudma II srpske akademije nauka iz 2011. godine, u kojoj stoji da Srbija mora vratiti ono što je izgubila u ratu, a za to se mora promijeniti karakter rata. A da bi se promijenio karakter rata, mora se stvoriti mnijenje da Srbija nije bila agresor nego da je to bio građanski rat”, istaknuo je Domazet Lošo.
U ovom slučaju Stazić samo provodi Memorandum srpske akademije i ide još radikalnije svrstavajući branitelje u stranačku vojsku koja je vodila svoj nekakvi privatni rat, istaknuo je.
To je do sada najteža optužba Domovinskog rata, kazao je geostrateg Domazet Lošo.
Domazet Lošo smatra da je nezamislivo da Stazićeve saborske kolege, njegovu izjavu ne stave na dnevni red i pokušaju protumačiti što se iza te izjave krije. Napominje kako se iza te izjave krije da Stazić, a uz njega i Josipović, Pusić, Milanović te drugi, provode Drugi memorandum srpske akademije.
Prvim memorandumom, Milošević je oružanom silom JNA išao stvoriti Veliku Srbiju, pa nije uspio, a sada Memorandum II ne provode iz Srbije već unutar hrvatske vlasti, u zakonodavnom tijelu koje se zove Hrvatski sabor, zaključio je Domazet Lošo za narod.hr.narod.hr


29. listopada 2014. 
Branitelji s Vargom - Matića pozvali da se "odupre komunistima"
Bez obzira na apele iz Vlade branitelji prosvjeduju već 10. dan. Kao potpora danas su stigli i branitelji iz Rijeke. Branitelji stopostotni invalidi poslijepodne će se sastati s ministrom zdravlja Sinišom Vargom. 
Ovih su dana upozoravali da su već godinu dana bezuspješno tražili od ministra Predraga Matića da im dogovori taj sastanak. Obratili su se pravobraniteljici za osobe s invaliditetom Anki Slonjšak, koja je zatim dogovorila razgovor s ministrom Vargom u svojem uredu.

Ministar branitelja Predrag Matić izjavio je u emisiji HRA "U mreži Prvog" da se "neće umoriti od poziva braniteljima na razgovor", ali da se "ne može razgovarati ako se postavljaju ultimatumi". "Branitelji će sutra ići ulicama, kasnije će štrajkati glađu - samo pokušavam prognozirati daljnji scenarij", rekao je Matić i upitao: "Kamo bi došli kada bi se ministri smjenjivali na ulici". Dodao je kako nikad ne bi išao protiv branitelja i korpusa kojem pripada. Emisiju HRA "U mreži prvog" možete poslušati ovdje.

28. listopada 2014.
OTVORENO PISMO PREMIJERU MILANOVIĆU
Osnovni povod prosvjeda branitelja: dopuštanje i poticanje na stigmatizaciju branitelja
Predsjednik Zajednice udruga hrvatskih branitelja liječenih od posttraumatskog stresnog poremećaja RH Tihomir Trešćec uputio je otvoreno pismo predsjedniku Vlade RH. Pismo, koje je objavio portal braniteljski.hr prenosimo u cijelosti.
U svrhu jasnije artikulacije razloga prosvjedu ispred Ministarstva branitelja koji je započeo 20. listopada 2014. godine te zahtjeva hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata, upućujemo Vam ovo otvoreno pismo.VIŠE


28. listopada 2014.
Vedrana Spadoni Štefanić: U Hrvatskoj se dogodila tiha kontralustracija
Ovih dana hrvatski branitelji u Zagrebu prosvjeduju tražeći smjenu ministra Matića zbog nezadovoljstva njegovim radom, zbog neprihvatljivog odnosa prema hrvatskim braniteljima i neprimjerenim izjavama njegovog pomoćnika Glavaševića kada je pokušao izjednačiti žrtvu i agresora. Ministarstvo branitelja dobilo je pod svoju ingerenciju i istraživanje zločina komunizma. Na početku mandata ministra Matića ukinut je Ured za istraživanje komunističkih zločina poslije Drugog svjetskog rata kojeg je osnovao dr. Andrija Hebrang, a osnovano je Povjerenstvo za istraživanje zločina u komunizmu u kome je jedna od glavnih osoba Ivan Grujić, prema pisanju medija povezan s Josipom Perkovićem i dugogodišnji operativac osječke Udbe. VIŠE


27. listopada 2014.
Novi sisački župan

Karamarko čestitao Žiniću i poručio: Nikada Hrvatska neće biti crvena

Žinić nema većinu u Županijskoj skupštini, pa su mogući i novi izbori – rekao je Vidović
Ivo Žinić (HDZ) s uvjerljivih osam tisuća glasova više od Davorka Vidovića (SDP) postao je novi sisačko-moslavački župan. Prema posljednjim rezultatima, dobio je 29.648 glasova ili 56,41 posto, a njegov protukandidat 21,839 glasova ili 41,55 posto.
Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko osobno mu je večeras u Sisku čestitao na pobjedi u drugom krugu izbora.


27. listopada 2014.
POSJETIO IH LEKO
Branitelji: Doći ćemo u Sabor nakon smjene Matića
Leko je branitelje pozvao da svoje probleme riješe na najvišoj institucionalnoj razini na demokratski način
Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko posjetio je, u nedjelju, stopostotne ratne vojne invalide koji prosvjeduju ispred zgrade Ministarstva branitelja u zagrebačkoj Savskoj ulici.
Branitelji su ga prvo odveli u šetnju oko prostora na kojem prosvjeduju. Pokazali su mu njihovu improviziranu kuhinju te ga odveli na mjesto gdje se pale svijeće za preminulu braniteljicu. Zatim su ga odveli u glavni šator gdje provode većinu vremena na prosvjedu, javlja HRT.
Leko je branitelje pozvao da svoje probleme riješe na najvišoj institucionalnoj razini na demokratski način.


24. listopada 2014.
Vojni invalidi i peti dan prosvjeduju - Josipović ih pozvao na razgovor
 Ratni vojni invalidi i peti dan prosvjeduju pred zgradom Ministarstva branitelja. Ne odustaju od zahtjeva za smjenu resornog ministra. Predrag Matić nije se jučer suočio s prosvjednicima pred svojim ministarstvom, no danas je, uz jako policijsko osiguranje, došao na posao kroz glavni ulaz. Prilikom njegovog ulaska prosvjednici su pjevali pjesmu "Oj, hrvatska mati".
Glogoški: Milanović vrijeđa i provocira braniteljsku populaciju 
hrt


24. listopada 2014.
STOŽER ZA OBRANU HRVATSKOG VUKOVARA
Protunarodne vlasti moraju otići da bi nam djeca ostala u Hrvatskoj
“Protunarodne vlasti su nam krivotvorile i upropastile povijest. Uništile su nam sadašnjost. Zgadili su nam pogled u budućnost. Moraju otići da bi nam djeca ostala u Hrvatskoj”, istaknuli su danas iz Stožera za obranu hrvatskog Vukovara.
Pojasnili su da branitelji prosvjeduju jer vlasti godinama dopuštaju pravno i političko nasilje Srbije nad Hrvatskom, najbolje vidljivo iz slučaja Veljka Marića, koji otet, već četvrtu godinu provodi po srpskim kazamatima.

“Prosvjeduju protiv protiv nasilne i opće jugoslavizacije društva, protiv rada Ministarstva branitelja koje samo po imenu ima dodir s hrvatskim braniteljima i koje sustavno izjednačava žrtvu i agresora iz Domovinskog rata”, rekli su iz Stožera dodavši kako prosvjeduju protiv licemjerne, podmukle i nasilne politike obezvrjeđivanja i zaustavljanja referendumskih inicijativa i dijaloga s narodom.
Ističu kako branitelji prosvjeduju protiv nasilnog, protupravnog i protuustavnog udara vlastodržaca na žrtvu Vukovara i Hrvatske.
“Prosvjeduju protiv namjernog višegodišnjeg dopuštanja općeg propadanja Hrvatske i guranja građana u dužničko ropstvo”, zaključili su iz Stožera za obranu hrvatskog Vukovara.
Stopostotni ratni invalidi Domovinskoga rata i hrvatski branitelji i proteklu noć ostali su prosvjedovati, prenoćivši ispred Ministarstva branitelja u Savskoj ulici, tražeći smjenjivanje ministra branitelja Predraga Matića, njegove zamjenice i pomoćnika, a ministar Matić došao je jutros na posao u Ministarstvo kroz glavni ulaz neometan od prosvjednika.
Stopostotne ratne invalide Domovinskoga rata, koji prosvjeduju od početka tjedna, Zagrepčani obilaze i pomažu, a deke, piće i hranu dao im je i Crveni križ.
Jučer su ratni invalidi i branitelji ispred Ministarstva održali komemorativni skup u čast umrle pripadnice 2. gardijske brigade “Gromovi” Nevenke Topalušić, a duž Savske ulice prosvjednici i građani zapali su svijeće u njenu počast. narod.hr24. listopada 2014.
Nastavljeno suđenje Perkoviću i Mustaču
 U Münchenu je nastavljeno suđenje Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču za sudjelovanje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića. Nastavljeno je čitanjem presude iz procesa Krunoslavu Pratesu, koji je pred istim sudom 2008. osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu zbog suučesništva u ubojstvu Stjepana Đurekovića, u dijelu koje se predbacuje i optuženima, te čitanjem daljnjih dokumenata dostavljenih sudskom vijeću. VIŠE


20. listopada 2014.
Domagoj Ante Petrić: Urgentan je hrvatski posao osloboditi Zagreb od rusko-srpskih agenata
U četvrtak 16. listopada ruski predsjednik Vladimir Putin stigao je sa zakašnjenjem na EU-Azijsku financijsko-političku konferenciju na vrhu ASEM-a u Milanu, ali izgledao je kao da su ga sva sunca ovoga svijeta obasjala u prethodnim satima. A vjerojatno se je tako nekako i osjećao.
Kasnio je zbog Beograda gdje je nekoliko sati prije, ''cela Srbija'' klicala mu u neviđenoj vrućici putinomanije, kao junaku zajedničke ''oslobodilačke'' epopeje , jamcu zajedničke budućnosti, ocu i bratu te vođi u velikom podvigu izgradnje nadolazećega svijeta. VIŠE


  BUJICA 15.09.2014.

Gošća: Kolinda Grabar-Kitarović


10. rujna 2014.
PORUKA HRVATSKOJ
Nikolić: Bunjevci nisu Hrvati nego su posebna manjina
Bunjevci nisu Hrvati nego su posebna manjina, ocijenio je u utorak srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić reagirajući na kritiku hrvatskog predsjednika Ive Josipovića nakon njegove donacije ćiriličnih udžbenika Bunjevcima u Vojvodini da je riječ o politici asimilacije Hrvata u Srbiji.
Josipović je ocijenio kao “nekorektan potez” to što je Nikolić donirao ćirilične udžbenike djeci koja izučavaju bunjevački govor, navodeći da je “zasigurno to jedan kontinuitet politike koja želi asimilirati Hrvate u Srbiji”.
“Bunjevci nisu ni Srbi ni Hrvati, oni su svoji. Srbija ih kao takve sa zahvalnošću prihvata”, odgovara u utorak Nikolić u pisanoj izjavi proslijeđenoj medijima iz njegova ureda. Nikolić dovodi u pitanje mogućnost da se Bunjevci uopće nazivaju Hrvatima.“Činjenica je da Srbija svojim Ustavom i zakonima omogućava svim građanima da se izjasne kako žele”, navodi se u izjavi i naglašava kako je “legitimno pravo Bunjevaca da iskoriste to pravo na ustavom predviđeni način”.
Nikolić je ocijenio kako je reagiranje Josipovića “doneklo razumljivo, s obzirom na to da je u predizbornoj kampanji”.“Ja nikad nisam i neću kampanju voditi na taj način, ali to je stvar osobnog stajališta i opredjeljenja”, navodi se u izjavi predsednika Srbije koji pita i zašto hrvatski šef države “Bunjevce naziva bunjevačkim Hrvatima”.Narod.hr


27. kolovoza 2014.
PUKAO ORAH : Andrea Feldman napustila Mirelu Holy
Članica predsjedništva i jedna od osnivačica ORaH-a Andrea Feldman istupila je iz te stranke.
Naime, to je učinila još prošlog petka, dok je njeno ime s popisa članova predsjedništva na službenim stranicama stranke maknuto u ponedjeljak.
Kako piše index.hr, za sada ni jedna ni druga strana ne želi govoriti o konkretnim razlozima raskola koji je doveo do odlaska ove istaknute članice stranke, a na službenim stranicama ORAH-a ne stoji obavijest o odlasku Feldman.

30. lipnja 2014.
Biondić: Slobodna Hrvatska stvorena je tek u Domovinskom ratu
Prije tradicionalne komemoracije Dan sjećanja na Jadovno 1941., na kojoj sudjeluju visoka državna izaslanstva, prosvjedno okupljanje organizirali su predstavnici Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata iz Rijeke i Gospića (Bilaj) i Hrvatskog zbora. Održali su ga također u Jadovnom, na lokaciji Krč, kod Spomen-križa vitezovima Velebitskog ustanka 1932.
Prosvjedni skup održan je pod motom Pijetet žrtvama Da! Manipulacija žrtvama Stop!.
Dan sjećanja na Jadovno 1941.

18. lipnja 2014.
SDP-ovci ne posustaju
Komadina: Picula može biti premijer – ali jednog dana
"Čuo sam priče o tome tko želi, a tko ne biti u izvršnoj vlasti. Pa da demistificiram to – SDP ima i predsjednika stranke i premijera, a to je, koliko znam, Zoran Milanović. U slučaju da nema, netko treba voditi stranku, to je valjda jasno. Ali ja kao župan već vodim županijsku vlast, a kolega Picula, želi li to, jednog dana može biti premijer bude li to potrebno", rekao je Komadina .Tihana Tomičić, Novi list17. travnja 2014.
PARIZ
Sud odbacio tužbu protiv Boba Dylana za poticanje mržnje prema Hrvatima
Sud nije procjenjivao radi li se o poticanju mržnje, već je tužba odbačena jer Dylan intervju nije dao za francusko, već samo za američko izdanje časopisa.
Francuski sud odbacio je tužbu koju je, zbog poticanje mržnje prema Hrvatima, protiv rock legende Boba Dylana pred sudom u Parizu podnijelo Predstavničko vijeće hrvatskih udruga i zajednice Francuske (CRICCF). Dylan je u intervjuu za časopis Rolling Stone u listopadu 2012. izjavio kako "crnci mogu osjetiti rasiste, baš kao što Židovi osjete naciste, a Srbi Hrvate".
Sud nije procjenjivao radi li se o poticanju mržnje, već je tužba odbačena jer Dylan intervju nije dao za francusko, već samo za američko izdanje časopisa.
No, sutkinja je odlučila da se zbog istih optužbi sudi direktoru francuskog izdanja časopisa, prenosi The Raw Story.
Pjevačev odvjetnik Thierry Marembert kazao je za AFP da je vrlo sretan što je pravosudni sustav razumio da Bob Dylan nikada nije namjeravao povrijediti ili ocrniti ikoga. VL

7. studenoga 2013.
Željko Primorac: Kukuriku vlast uništava masovne grobnice iz Drugog svjetskog rata kao Srbi prije reintegracije Podunavlja
Teška građevinska operativa prekopala je masovnu grobnicu u mjestu Sinac kod Otočca. Masovna grobnicu iz vremena Drugog svjetskog rata u kojoj su civilne žrtve OZNE prekopana je uz suglasnost Županijskog suda u Karlovcu, kako se navodi u reagiranju Ministarstva branitelja na članak objavljen na portalu HRsvijet.


   

30. travnja 2013.
Aleksandar Vučić: 'Ubijte jednog Srbina, mi ćemo stotinu Muslimana!'
Poslušajte skupštinski govor srbijanskog potpredsjednika Vlade Aleksandra Vučića iz 1995.godine. Provjerite i je li u funkciji zamjenika predsjednika govorio istinu kada je tvrdio da nikada nije zagovarao Srbiju do granice Karlobag-Ogulin-Karlovac-Virovitica. Dnevno.hr


2. travnja 2013.
FOTO: Stanimirović 90' ih s četnicima, a danas s hrvatskom Vladom
'Tog 18. novembra 1991. pao je i poslednji bastion, poslednje uporište ustaške vlasti u Vukovaru - vukovarska bolnica. Njenim padom oslobođen je i sam grad Vukovar...'. Članak je potpisao kao prim. dr. Vojislav Stanimirović                  
Vojislav Stanirmirović jedan od aktera na hrvatskoj političkoj sceni koji je čak tri put biran u Hrvatski sabor kao zastupnik srpske manjine iako je u ratu  bio gradonačelnik okupiranog Vukovara te ministar u vladi tzv. Republike srpske krajine.


  23. ožujka 2013.
VIDEO: 'Josipović je bio prisutan kad je Aleksandar Bogojević gazio hrvatski grb nogama'
Od predsjednika države nije usljedila nikakva reakcija iako je po zakonu morao reagirati na oskvrnuće državnog simbola. Antić je posvjedočio kako su na dan Svetog Save bogoslovi na crkvi izvjesili srpsku zastavu na kojoj se nalaze četiri slova S, za koju tvrde da je zastava pravoslavne crkve. Na pitanje građana Kistanja gdje je tu hrvatska zastava bogoslovi su pozvali policiju koja je vrlo bahato pokušavala doznati tko je dobacivao bogoslovima.


22. siječnja 2013.

Izjava Komisije HBK "Iustitia et pax" o prijedlogu Zakona o strateškim investicijskim projektima Republike Hrvatske

Komisija HBK "Iustitia et pax", u duhu svoje temeljne duhovne, etičke i građanske zadaće, pozdravlja poteze i brigu javnih vlasti svih razina u njihovu nastojanju da očuvaju radna mjesta i, na taj način, dostojanstvo onih ljudi i njihovih obitelji koji mogu živjeti od svog rada. U tom smislu Komisija osjeća svojom moralnom dužnošću i odgovornošću iskazati hrvatskoj javnosti svoje snažne rezerve i temeljite sumnje glede vremena i načina, kao i predmeta i postupaka koje predviđa prijedlog Zakona o strateškim investicijskim projektima Republike Hrvatske (ZSIPRH).


22. siječnja 2013.

HDZ: Iz Vlade pokušavaju progurati zakon koji omogućuje rasprodaju šuma i voda 
Dvadeset najvećih javnih tvrtki u prvih devet mjeseci 2012. godine ostvarilo je gubitak preko 257 milijuna kuna, za razliku od 2011.godine kada su te tvrtke za državu zaradile 557,9 milijuna kuna. U tom kratkom razdoblju dugovi su ekstremno narasli za čak 3,8 milijardi kuna, što jasno dokazuje činjenicu o nestručnom i nekompetentnom kadru koji upravlja našom državom, piše u priopćenju HDZ-a, kojeg je u ime Nacionalnog odbora za gospodarstvo potpisao tajnik Goran Soldo.


22. siječnja 2013.
Vlada odredila cijenu Hrvatske: Daj 150 milijuna kuna, uzmi i nosi što želiš
Zakonom o strateškim investicijama Vlada će moći jednostrano ukinuti šumama, pomorskom dobru, poljoprivrednom zemljištu, rudnim ili vodnim bogatstvima status javnog dobra a u vlasničke knjige će nakon prodaje ili dodjele koncesije biti upisan svaki investitor koji na račun Republike Hrvatske uplati određeni iznos novca koji ne smije biti manji od 150 milijuna kuna.

Samo sedam dana trajat će rasprava oko Zakona o strateškim investicijskim projektima koji Vladi omogućuje ukidanje statusa 'javnog dobra' kada je riječ o situaciji koja ide u korist investicijskog projekta koji bude proglašen - strateškim.


21. prosinca 2012.
Savo Štrbac:'Registar će nam olakšati identifikaciju hrvatskih ratnih zločinaca'
Direktor Dokumentacijsko-informacijskog centra “Veritas” Savo Štrbac pozvao je danas hrvatske veterane da se ugledaju na svoje ministre i objave svoj “ratni put”, jer bi to olakšalo identificiranje odgovornih za ratne zločine počinjene nad Srbima.
Štrbac je u izjavi za Srnu pozdravio objavljivanje registra hrvatskih veterana koji je dostupan u elektroničkom obliku, ali bez podataka o ratnom putu.

22. listopada 2012.
SVJEDOCI RATNIH UŽASA
Hadžić i Arkan natjecali su se tko će više ljudi pobiti
Haško suđenje Goranu Hadžiću pažljivo se prati u Dalju, Erdutu i Aljmašu, mjestima iz kojih su nesrpski stanovnici tijekom Domovinskog rata doživjeli stradavanja i egzodus.
Mnogi od njih pamte 1991. godinu po krvavim ubojstvima i mučenjima nevinih ljudi i pravog krivca ne vide u tom nekadašnjem skladištaru koji je, prema njihovom mišljenju, bio samo izvršitelj nalogodavaca koji i danas žive u Beogradu. Ivan Kovčalija, ratni zapovjednik daljske policije, jedan od preživjelih policajaca i gardista koji su ratne 1991. izravno svjedočili događanjima i stradavanjima u Dalju, prisjeća se gotovo svakodnevno tadašnjih događaja.


18. srpnja 2012.

Ministar branitelja: "Bolje je da djeca žive s gay parovima nego u domovima!'
Nakon niza kontradiktornih izjava te skandaloznog poziva hrvatskim braniteljima da stanu uz "povorku pedera", aktualni ministar Predrag Matić pokušava u svoj resor, vjerovali ili ne, "utrpati" i evolucijske procese.
-Djeca trebaju obitelj i mislim da bi bila sretnija da o njima brinu dvije žene ili, ako baš hoćete, dva muškarca homoseksualca nego da žive u domu. Možda bi u početku bila šikanirana, ali društvo treba mijenjati, a ne posustati u evoluciji zbog nekih desnih, radikalnih stavova - rekao je ministar branitelja Fred Matić .


27. lipnja 2012.
CROBAROMETAR
Vladi potpora tek 35 posto građana
Crobarometar, istraživanje koje mjesečno provodi agencija IPSOS Puls za Dnevnik Nove TV, pokazao je da je u lipnju ove godine 63 posto građana smatralo da Hrvatska ide u lošem smjeru, dok je njih samo 23 posto mislilo suprotno.

Ovo je prvi mjesec od dolaska Kukuriku koalicije na vlast u kojem nije bilo dramatičnog porasta pesimizma, štoviše, došlo je do pada od dva posto. Naime, prethodnih mjeseci rast pesimizma je između 7 i 9 posto mjesečno.

Još u siječnju ove godine bilo je samo 33 posto onih koji smatraju da zemlja ide u lošem smjeru. Budući da je lipanj iz više razloga bio za Vladu težak mjesec, moglo bi se zaključiti da je završen pad rejtinga Vlade.

Rezultati govore da je novi predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u problemu. Pozitivno mišljenje o njemu ima 30 posto ispitanika. Primjerice Zoran Milanović imao je 2007. nakon dolaska na čelo stranke potporu od 55 posto, a u ovoj je disciplini od Karamarka bolja čak i Jadranka Kosor. U ljeto 2009., kada je došla na čelo HDZ-a, pozitivnom ju je doživljavalo 39 posto građana.

U lipnju je SDP podržavalo 29 posto birača (u svibnju 33), a HDZ 20 posto, što je rast od dva posto u odnosu na prethodni mjesec. SDP-u je ovo najlošiji rezultat od listopada prošle godine. Laburistima je ovo prvi mjesec pada, dobili su osam posto. HDSSB ima 4,2 posto, a zaustavljen je i pad HNS-a - dobili su 3,2 posto. Pravaši Ruže Tomašić imaju 3,1 posto: Nezavisna lista Ivana Grubišića 3,0, HSLS i HSP po 2,5 posto, Blok umirovljenici zajedno 2,3, HSS 2,0, baš kao i IDS. Kerumova stranka ima 0,5 posto, baš kao i SDSS.

Vladine poteze ne odobrava 52, a podupire 35 posto građana. I tu je porast nezadovoljstva najmanji u zadnjih šest mjeseci, samo dva posto. Prethodnih mjeseci porast nezadovoljstva iz mjeseca u mjesec rastao je između šest i osam posto.

Kao što se moglo i očekivati, Vladu najviše podupiru glasači SDP-a, njih 76 posto, dok, isto tako očekivano, 74 posto HDZ-ovih birača ne podupire Vladu. Od SDP-ovih birača njih 59 posto smatra da zemlja ide u dobrom smjeru, a čak 79 posto HDZ-ovih smatra da ide u lošem. (Zlatko CRNČEC/Novi list)

 5. lipnja 2012.

NEVOLJENI PREDMET KOME TREBA POVIJEST?
Budak: Možda nema potrebe povijest učiti i u osnovnoj i srednjoj školi
Treba biti realan: niti su Hrvati narod koji je kreirao svjetsku povijest, niti su u bilo kojem važnijem segmentu utjecali na nju, ustvrdio je Vladimir Posavec, iznoseći podatak kako sve manje učenika izlazi na ispit povijesti na državnoj maturi

Treba li se povijest učiti u osnovnoj i srednjoj školi? Mora li se slijediti kronološki? Trebaju li programi biti prenatrpani; zašto je povijest ispolitizirani predmet i kome ona uopće služi - pitanja su nanovo otvorena na okruglom stolu »Kakvu nastavu povijesti trebamo«, koji je okupio 20-ak nastavnika i sveučilišnih profesora u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta.
Većina povjesničara složna je u jednome - riječ je o snažno ispolitiziranom predmetu (što mu ide na štetu), čiji sadržaj učenici slijepo slijede učeći »bubanjem« čistu faktografiju.
Savjetnik premijera za znanost, Neven Budak sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta, iznio je mogućnost po kojoj bi se povijest učila od petog do desetog razreda (u budućnosti), ali i uskladila s ostalim predmetima. »Treba li se povijest učiti u osnovnoj i u srednjoj školi? Možda bi moglo i drukčije. U petom razredu djeca uče povijest Mezopotamije i Egipta, a ne znaju ih geografski smjestiti jer u geografiji još nisu stigli do tog gradiva«, dao je primjer Budak.
Preporuka Vladimira Posavca, profesora Privatne klasične gimnazije u Zagrebu, je promjena programa nastave povijesti.


20. listopada 2011.
Što sadrži velikosrpski Memorandum 2
Aktivnosti službenog Beograda vođene u posljednje vrijeme jasno su dale naslutiti kako je na sceni jedna sasvim druga politika, puno drugačija od one vođene u razdoblju nakon odlaska Slobodana Miloševića.
više


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre