ADRESAR HRVATA
IZVAN RH (tiskani)
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr

Accomodation in Croatia
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
Hrvatski iseljenički adresar


18.svibnja 2015.
IZJAVA KOJA JE POSVAĐALA VLADAJUĆE I OPROBU
Čiji je način obilježavanja žtrtava u Bleiburga ispravan?

Pedja Grbin
foto:Pedja Grbin

Izjava Peđe Grbina (SDP) vezano za komemoraciju u Bleiburgu izazvala je žestoke reakcije kod oporbe. "Komemoracija u Bleiburgu nije žalovanje za žrtvama već je to žalovanje za propalom državnom tvorevinom takozvanom NDH", rekao je Grbin

Ova je izjava naljutila HDZ-ovce. Nije ovdje uvrijedio samo njihova šefa, smatraju, nego i sve ostale koji su bili tamo.

"Nije samo doslovno pljunuo na kosti svih onih koji su bez suda nakon završetka rata pobijeni od strane komunista na svim križnim putevima nego je zapravo uvrijedio i nadbiskupa Bozanića i zagrebačkog muftiju i svih onih pedeset tisuća ljudi koji su tamo došli', rekao je za Dnevnik Nove TV potpredsjednik Hrvatskog Sabora, Željko Reiner

Premijer Milanović počast žrtvama ne odaje na Bleiburgu. On odlazi u Tezno jer smatra kako je to pravo mjesto za odat pijetet. Povjesničar dr.sc. Ivo Banac ne podržava takve premijerove postupke kao ni ukidanje saborskog pokroviteljstva nad Bleiburgom.

"A onda su kroz ministarstvo branitelja sproveli jedan proces identificiranja raznih mjesta zločina i komunističkih i ustaških i to minimalno obilježili. I to je taman koliko je potrebno sa stajališta sadašnjih vlasti jer ne žele na nikakav način dovesti u pitanje stvarni smisao onoga što su komunisti radili '45. i nakon toga", smatra Banac.

Učinili su, uvjerava predsjednik povjerenstva, deset puta više od svojih prethodnika."Nikada nitko do donošenja ovoga zakona nije obilježio mjesto pogubljenja od strane komunističkog režima. Prvo takvo spomen obilježje je upravo postavilo ministarstvo 2013., a slijedeće bilo je neki dan", rekao je Ivan Grujić.
Na provjeru čeka 900 grobišta. Povjerenstvu je prioritet, tvrdi Ivan Grujić, riješavati slučajeve gdje se još uvijek mogu kazniti krivci.

"Oko jednoga se možemo doista složiti to je da se mora istražiti ovo pitanje do kraja kada bi oni pristali na to mogli bismo uzeti u obzir i neke njihove druge izjave, ali nema političke volje da se ide tim pravcem", smatra Banac.

Stav pokroviteljice Bleiburga, predsjednice republike, je da pijetet žrtvama treba odati u tišini i bez politizacije. A izjave Peđe Grbina, smatra, idu smjeru politizacije.

(dnevnik.hr/hic)

 

 

 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre