HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/predsjednički
izbori
(2015)


Grb Republike Hrvatske

parlamentarni
izbori
(2015)

izbori-kutija


08.srpnja 2019.
PREDSJEDNIČKI IZBORI
Dalija Orešković ide u utrku za predsjednicu Republike Hrvatske

Dalija Ortešković


Predsjednica START-a i bivša čelnica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković najavila je kandidaturu za predsjednicu Republike.

Orešković
je poručila da se na to odlučila jer joj se čini da su institucije koje bi trebale sudjelovati u borbi protiv korupcije ili potopljene ili pred eutanazijom.

- Odluku sam donijela u jeku korupcijskih afera u izvršnoj vlasti. Činjenica je da na društvenu nepravdu koju korupcija stvara i koja je ušla u sve pore države i društva, nijedan od dosad istaknutih kandidata ne nudi prihvatljiva rješenja i prihvatljiv odgovor, rekla je Orešković za Novu TV

Čini se da bi ovi predsjednički izbori mogli biti najzanimljiviji do sada. Svoju kandidaturu do sada su objavili osim Dalije Orešković, Miroslav Škoro, Katarina Peović, Mislav Kolakušić, Ivan Pernar, Zoran Milanović i Tomislav Panenić.

Vrlo brzo će se vidjeti ide li još tko u utrku a u međuvremenu se čeka i odluka aktualne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Službena objava iz Ureda predsjednice nije još uslijedila jer se, kako prenosi izvor, želi fokusirati na svoje državničke poslove.

HDZ je sredinom lipnja poručio Kolindi Grabar-Kitarović kako očekuje njezinu ponovnu kandidaturu. Predsjednik stranke i premijer Andrej Plenković rekao je da "je na njoj da pronađe pravi trenutak kako bi objavila kandidaturu te da ju HDZ-ovci čekaju raširenih ruku".Dalija ušla u politiku

Dalija Orešković
, bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa u nedjelju 27.siječnja ušla je u politiku i započela je svoj politički angažman. Kampanju je otvorila u Lici sa sloganom "Vratit ćemo otetu nam državu".Kako kaže spremna je prihvatiti podršku onih koji žele bolje i poštenije društvo,piše vecernji.hr.

Lika je personifikacija otete države u kojoj su otete sve lokalne i regionalne institucije, u kojoj lažni domoljubi pod dirigentskom palicom Dade Milinovića i HDZ-a određuju tko će se gdje zaposliti, tko će kad doći na liječnički pregled i koliko će se puta asfaltirati ista cesta po abnormalno visokoj cijeni – poručila je u nedjelju u Ličkom Osiku Dalija Orešković, nekadašnja predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, i to nakon nepunih 24 sata nakon što je osnovala stranku Start kao novu političku opciju na hrvatskoj sceni.

Prvi plan – županijski izbori Plan Orešković je jasan – ponajprije želi na izvanredne izbore u Ličko-senjskoj županiji potpuno neopterećena strahom od svojih političkih protivnika za koje jasno poručuje da su baš na primjeru Like, na kojoj se vladajuća opcija nije promijenila nikada, a oporba ne postoji, pokazati da postoje različite mogućnosti i prostor za budućnost Like.

Ne bojim se političkih protivnika i, što god da smjerali, poručujem im da planiram biti i beskrupulozna u borbi za istinu, pravdu i bolju budućnost ne samo ovoga kraja nego i cijele Hrvatske. U društvu u kojem suvisla i dugoročna politika uopće ne postoje neću se igrati politike, nego ćemo se u stranci sustavno i beskompromisno boriti za pristojno, školovano i civilizirano društvo u kojem nas neće vrijeđati i ponižavati oni koji misle i rade samo za vlastitu korist, na štetu budućnosti svih nas, a naročito na štetu naše djece – jasna je Orešković.


Prije pokret nego stranka’

Kako je naglasila, novoosnovana stranka Start djelovat će prije kao pokret nego kao stranka u kojoj mjesta ima samo za one čije ime i prezime jasno jamči da su spremni stati iza onoga što govore i svakako isključuje one koji imaju namjere pretrčavati iz stranke u stranku, poručujući time da je otvorena prema onima koji žele bolje i poštenije društvo, društvo iz kojeg mladi neće bježati, već će učiniti sve da se gradi kao bolje mjesto za život. Stoga ne čudi da je Lika izabrana kao prva destinacija jer obiteljski korijeni daju joj za pravo, objašnjava Orešković, da se bori za ono u što čvrsto vjeruje.


– Lika nije iskoristila svoje prilike koje su joj priroda i povijesne okolnosti dali – nije iskoristila Plitvička jezera da kreira turistički proizvod i brendira cijelu Liku, nije u turističkom i gospodarskom smislu iskoristila rodnu kuću Ante Starčevića, oca moderne hrvatske domovine, nije iskoristila ni Nikolu Teslu, jednog od najvećih svjetskih genijalaca, štoviše ispada kao da ga se srami.

Nama je Lika jednako važna kao i svaki kutak naše domovine, čak i važnija od Bruxellesa. Mi želimo svoj put za izbore za Europski parlament početi graditi ovdje, u Lici, u Širokoj Kuli. Zato smo počeli razgovarati s ljudima na terenu koji žele promjenu i koji su se spremni politički aktivirati. Neki od njih nikad nisu izašli na izbore, ali im je dosta, puna im je kapa nasilja kojim ih politika gazi i napada ono malo dostojanstva koje im je preostalo nakon 25 godina sustavnog silovanja, maltretiranja i “preodgajanja”, a što je rezultiralo masovnim iseljavanjem, takoreći protjerivanjem – poručila je Orešković naglašavajući da je danas počela borbu za vraćanje otete države. Kako je naglasila za Večernji list, u ovom kratkom vremenskom roku od osnivanja do prve aktivnosti ugodno se iznenadila reakcijama ljudi koji su joj u nedjelju dali podršku u Lici, piše vecernji.hr


hrt.hr / HIC.hr
foto:arhiv

 


Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre