HIC grbovi-500-100


made in croatia, suveniri

30.svibnja 2019.
29.OBLJETNICA
Dan je Hrvatskog sabora

zgrada Hrvatskog saboraHrvatski sabor
danas obilježava svoj Dan, prisjećajući se 30. svibnja 1990. godine kada je konstituiran prvi, demokratski izabrani višestranački Sabor. Povodom obilježavanja 29.obljetnice osnutka danas će u prijepodnevni satima položiti se vijenci na Mirogoj na grob Franje Tuđmana. S početkom u 13, sati Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskoga sabora održat će primanje a potom će se nastaviti redovno zasjedanje Sabora.


Promjena datuma Dana državnosti


Branko Bačić predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a za hrt je rekao kako su prvi višestranački izvori bili podloga za konstituiranje prvog višestranačkog sabora. Pratio sam sve te događaje. Ostali su mi u pamćenju - od mise koja je prethodila konstituiranju Sabora do govora pvog predsjednika RH Franje Tuđmana, a kasnije i veličanstvenog skupa na Trgu bana Josipa Jelačića, kazao je Bačić.


Nakon 18 godina kada je Sabor  promijenio ovaj dan, došlo je vrijeme da se vrati taj dan kao onaj kada ćemo obilježavati danom kada je nastala moderna hrvatska država. Danas nema nekih posebnih događanja u Hrvatskom saboru, osim polaganja vijenaca i primanja kod predsjednika istaknuo je za hrt
Bačić i dodao da će se od iduće godine, na današnji dan 30.svibnja , obilježavati Dan državnosti.

Vjerujem da malo koji građanin Hrvatske zna razliku između 25. lipnja kojega sada obilježavamo kao Dan državnosti, 8. listopada kao Dana Nezavisnosti, naglasio je Bačić. 

Hrvatski sabor-wikipedia

hrt/ HIC.hr
foto:
 


Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre