HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/ 


25.siječnja 2019.
SKUP SVJETSKE ELITE
U Davosu se održava gospodarski forum, sudjeluje u hrvatski premijer Plenković

Plenković na gospodarskom forumu u Davosu

U švicarskom Davosu se održava gospodarski forum na kojem sudjeluje i hrvatski premijer Andrej Plenković. U Davos nisu stigli američki predsjednik Donald Trump, Theresa May, Emmanuel Macron ni čelnici Rusije i Kine postavlja se pitanje može li to okupljanje iznjedriti određena rješenja.

Donald Trump ovaj put ne sudjeluje na forumu u Davosu zbog višetjedne blokade rada dijela državne uprave. Britanska premijerka Theresa May dolazak je otkazala jer je suočena s krizom oko Brexita,
francuski predsjednik Emmanuel Macron zbog višetjednih prosvjeda u zemlji potaknutih povećanjima cijena goriva koji su se pretvorili u pobunu protiv njegove politike.


Usporavanje globalnog rasta, populizam, političke napetosti, trgovinski ratovi i nejasan put izlaska Britanije iz Europske unije pitanja su koja najviše zabrinjavaju svjetske lidere. 3000 političara i poslovnih ljudi među njima i nimalo optimistični glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres, u Davosu u Švicarskoj raspravljaju o mogućim rješenjima - unatoč odsutnosti ključnih političkih vođa našeg planeta.

Uoči sastanka u Davosu, Plenković je održao i pripremni sastanak s predstavnicima kompanija u Hrvatskoj koje će također sudjelovati na sastanku WEF-a. Predstavnici tvrtki su dr. Milorad Gošev (Roche); Sanja Žigić (Mastercard), Joško Mrndže (Google), Ruža Tomić Fontana (CocaCola) i Davor Lukšić (Excelsa).

Podsjećamo tvrtka Excelsa dala je donaciju nepoznatog iznosa za održavanje radionice "Digitalizacija javnih usluga". Na otvaranju radionice Plenković se posebno zahvalio predsjedniku Uprave Excelse Davoru Lukšiću te istaknuo je da se ta radionica događa u tjednu kada počinje još jedan Svjetski gospodarski forum u Davosu, kojem je jedna od ključnih tema 4. industrijska revolucija.


Prvoga dana Plenković sudjeluje u dvije rasprave

Premijer Plenković je prvog dana sudjelovao u dva panela. Prvi, na temu globalizacije, bavio se svim aktualnim pitanjima od gospodarstva, trgovinskih ratova, klimatskih promjena, sigurnosnih tema do upravljanja na globalnoj razini. Drugi panel odnosio se na Europu, odnosno temeljne izazove uoči europskih izbora – dovršetak procesa Brexita, sigurnost, migracije, višegodišnji proračun te brže smanjivanje nejednakosti građana među državama članicama. 

Istoga dana održao je niz bilateralnih susreta s čelnicima svjetskih tvrtki, a očekuje se i sastanak s glavnim tajnikom Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) Angelom Gurriom te čelnicom CDU-a i mogućom budućom kancelarkom Annegret Kramp-Karrenbauer.

U petak će sudjelovati u panelu na temu "Stvaranje snažnog partnerstva za rast i mir na zapadnom Balkanu"  s posebnim naglaskom na regionalnu stabilnost, jačanje trgovinske razmjene i konkurentnosti te ulazak u četvrtu industrijsku revoluciju.

Sastat će se i bosanskohercegovačkim premijerom Denisom Zvizdićem, irskim kolegom Leom Varadkarom i švicarskim predsjednikom Ueliem Maurerom.

Ovogodišnja službena tema WEF-a je "Globalizacija 4.0" – vizija povezanog svijeta koji se bavi ekonomskim nejednakostima kao posljedicama globalizirane trgovine i proizvodnje.

Usporavanje globalnog rasta, populizam, političke napetosti, trgovinski ratovi i nejasni put izlaska Britanije iz Europske unije vodeća su pitanja koja brinu svjetske lidere, pokazala je anketa objavljena uoči okupljanja u Davosu.

U izjavi medijima, premijer Plenković naglasio je kako se glede 4. industrijske revolucije radi o procesu u koji se svi trebaju uključiti pravovremeno kako bi osigurali razvoj i konkurentnost na globalnom tržištu, pridonijeli razvojem tehnologije reformama na nacionalnoj razini, potaknuli inovacije i uključili se u globalnu utakmicu unatoč svim izazovima koji danas opterećuju svjetski poredak.

Gospodarski forum u Davosu održava se od 22. do 25. siječnja.
 

HIC.hr
foto:arhiv
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre