HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/


made in croatia, suveniri

17.rujna 2019.
SASTANAK U SREDIŠNJICI HDZ-a
HDZ utvrdio pravila ponašanja za članove tijekom predsjedničke kampanje

HDZ-sastanak

Nakon sinoć održane zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a u središnjici stranke, predsjednik Andrej Plenković je dao izjavu za novinare.

Puna podrška našoj kandidatkinji, maksimalni angažman svih članica i članova stranke za predsjedničke izbore te čvrsta potpora smjeru kojim vodimo Vladu i državu - tri su to ključne teme o kojima se razgovaralo.

Na sjednici se rasopravljalo i o pravilima ponašanja članova za predstojeće izbore.

Ponajprije se to odnosi na medijske istupe, poput onih Mire Kovača, koji je u trenutku dok se zahuktava utrka za Pantovčak, a daleko nisu ni izbori u HDZ-u, izjavio da će se kandidirati na unutarstranačkim izborima i da planira pobijediti Plenkovića. Premda je Plenković ovaj njegov stav nazvao “kompletno irelevantnim”, jučerašnji ga se sastanak itekako doticao.

Pravilnik za predsjedničke izbore, kako doznajemo, znači da nema više javnih kritika, nema javnih nastupa u kojima će se kritizirati predsjednička kandidatkinja, premijer Andrej Plenković, Vlada ili bilo koji od ministara. Pozivaju se na stranački statut i kažu da to nije “flaster na usta” njihovim članovima i da nije riječ o cenzuri nego da je to jednostavno pravilo ponašanja, kako se ponašaju sve moderne, demokratske stranke.

Plenković je nakon sjednice rekao da su razgovarali o punoj i snažnoj podršci Kolindi Grabar-Kitarović, pripremama sjednica u Saboru, smjeru u kojem vode Vladu i državu, te da je iskazana "čvrsta i jasna potpora smjeru koji je osigurao političku stabilnost i snažnije europsko i međunarodno pozicioniranje Hrvatske".

Dodao je da su nazočni na sastanku Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a "politički vrlo iskusni".

- I svi razumiju da je uvijek u svakoj izbornoj kampanji jasno da je važno imati koherentnu politiku stranke koja mora biti jedinstvena. Od svih očekujem da se suzdrže od bilo kakvih aktivnosti koja imaju za cilj pozicioniranje u unutarstranačkoj kampanji a koji s disonantnim tonovima de facto zbunjuju i članstvo i biračko tijelo. Time štete prije svega ciljevima da predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović osvoji još jedan mandat ili pak da HDZ nastavi s trendom jačanja potpore - naglasio je Plenković.

Istaknuo je kako od svih članova HDZ-a očekuje punu ozbiljnost, i da svi trebaju biti zreli i odgovorni se ponašati u interesu pobjede HDZ-a u svim izbornim izazovima koji slijede.

Upitan o nedavnoj izjavi da je Miro Kovač 'irelevantan', Plenković je rekao:

- Vi ste pokušali moju rečenicu svesti na nešto što ona nije bila. Ja sam namjerno kazao ono što sam kazao prije nekoliko dana zbog toga da se prestane zbunjivati javnost i članstvo. U ovom trenutku cijeli HDZ podržava smjer kojim ova Vlada ide. Taj smjer znači uključivost HDZ-a u svojoj politici, osobito prema zastupnicima manjina koji djeluju u Hrvatskom saboru.

Premijer Plenković je na novinarske upite potvrdio da će unutarstranački izbori u HDZ-u biti održani u roku.
Zamoljen da komentira mišljenja kako su pravila igre “flaster na usta HDZ-ovcima”, Branko Bačić odgovorio je kako je svaki član ušao u stranku i pročitao stranački Statut te se treba ponašati sukladno odlukama stranačkih tijela.

- U svakoj stranci u vrijeme kampanje mora postojati minimum kolegijalnosti i prema predsjednici koja je iz HDZ-a, ali i prema drugim članovima. Kada istupaju na način da kritiziraju predsjednika Vlade i stranke, rade štetu i Vladi i stranci. Doći će kampanja za unutarstranačke izbore, tada će se moći nastupati kako misle da treba nastupati - dodao je Bačić.

Posljednje istupe Mire Kovača komentirao je i potpredsjednik Hrvatskog sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić, rekavši da se uvijek zalagao da sve probleme rješavaju za stolom političke obitelji i da se poruke, pitanja i odgovori ne šalju putem medija.

- To je neodgovorno i ne doprinosi jedinstvu i zajedništvu HDZ-a. Treba spustiti loptu - rekao je Brkić.
- Nije vrijeme sada isticati bilo kakve unutarstranačke kandidature već se svi moramo fokusirati na pobjedu na predsjedničkim izborima - kazao je Brkić, a na pitanje podržava li pravila ponašanja, odgovorio je kako su ona jasno normirana stranačkim Statutom.

Na pitanje kako komentira Jandrokovićevu izjavu po kojoj ne isključuje mogućnost sabotaže tijekom predsjedničke kampanje, odgovorio je kako u svakoj utakmici postoje sabotaže.

- U životu vam je to normalno, ali ako ste sigurni u sebe, vjerujete u sebe i svoje, ako je stranka dobro uštimana, posložena i organizirana nema onog tko može pobijediti HDZ - naglasio je Brkić.

I sam Gordan Jandroković pojasnio je svoju prethodnu izjavu o mogućoj sabotaži iz redova HDZ-a na predstojećim predsjedničkim izborima. Kazao je kako vjeruje da će svi članovi stranke aktivno sudjelovati u kampanji, ali i da je moguće da će "biti iskakanja". No, poručio je, naći će odgovor i na to. -

Vjerujem u dobru volju i namjere svojih stranačkih kolegica i kolega. Siguran sam da je svima stalo da Kolinda Grabar-Kitarović ponovno bude predsjednica i vjerujem da će se uključiti na najbolji mogući način - rekao je Jandroković.

Izrazio je uvjerenje i da će se svi fokusirati na predsjedničku kampanju i sa strane ostaviti unutarstranačke ambicije te je poručio kako su predsjednički izbori i potpora aktualnoj predsjednici sada prioritet HDZ-a.


vecernji.hr /HIC.hr
foto:hdz.hr

 


Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre