HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/


made in croatia, suveniri

15.ožujka 2019.
OPTUŽBE ZA NAVODNI POTICAJ TERORIZMA
Hrvatski odbacuje optužbe BH ministra sigurnosti Dragana Mektića

Kolinda i Mektić

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić ustvrdio je u četvrtak kako su "hrvatski obavještajci" bili uključeni u tajnu operaciju čiji je cilj bio pokazati da u BiH djeluju naoružane skupine radikalnih islamista selefija, odnosno da su opravdane prijašnje izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o tisućama islamističkih ekstremista u BiH koji su prijetnja sigurnosti cijele regije. 


HRVATSKA ODBACIJE NAVODE BH MINISTRA

Ured predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u četvrtak je poručio da nema namjeru komentirati "politikantske konstrukcije" ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine koji je rekao da je SOA pokušala angažirati pripadnike selefijskog pokreta za prenošenje oružja i eksploziva, dok je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova objavilo kako je cilj tih tvrdnji ugrožavanje uspješne suradnje dviju država. 

Ured predsjednice u četvrtak je kazao kako "nema namjeru uopće komentirati ove zlonamjerne, potpuno neutemeljene i politikantske konstrukcije". 

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova istaknulo je da "u cijelosti odbacuje neosnovane i krajnje tendenciozne tvrdnje koje očito imaju cilj dovesti u pitanje uspješnu suradnju dviju država na području borbe protiv terorizma te negativno utjecati na daljnji razvoj sveukupnih odnosa Hrvatske i BiH kao dvije susjedne i prijateljske države".

Ministarstvo dodaje da Hrvatska kao članica Ujedinjenih naroda, Europske unije, NATO-a i Vijeća Europe ostaje potpuno opredijeljena kada je riječ o suzbijanju terorizma, u čemu će nastaviti surađivati sa susjednim državama i međunarodnim partnerima. 


U potpunosti odbacujem besmislice o tome da su SOA i hrvatski diplomati pokušali angažirati pripadnike selefijskog pokreta da prenose oružje i eksploziv u BiH. Država smo koja se bori protiv terorizma i tu dobro surađujemo s partnerima, objavljeno je na twitteru Hrvatske vlade.

Moramo priznati da je riječ o kreativnoj manipulaciji. SOA je već dala priopćenje i odbacila sve insinuacije. Hrvatska je zemlja koja se bori protiv terorizma i surađuje s partnerima. BiH nam je partner i tako će i ostati. To je besmislica, koju u potpunosti odbacujem. Sva suradnja s tijelima u BiH je redovita i trajna. Naša je agencija tražila da se očituje o ovim navodima te da dobijemo širu sliku. Što se tiče involviranja diplomatskih predstavnika Hrvatske, to je još veći "nonsens", oni su ovdje da sukladno Bečkoj konvenciji rade svoj posao te se ne bave ničim drugim, poručio je premijer Andrej Plenković.

Smatramo da svaka politička instrumentalizacija suzbijanja terorizma i sigurnosno-obavještajnog aparata BiH predstavlja ozbiljan rizik za sigurnost Republike Hrvatske, EU-a i NATO-a, a posebice same BiH. Stoga smo od bosanskohercegovačke sigurnosno-obavještajne službe OSA-e zatražili službeno očitovanje o ovim neistinitim navodima, a o njima ćemo izvijestiti i naše međunarodne partnere, navode u SOA-i.

Stranka demokratske akcije (SDA) zatražila je žurnu reakciju Ministarstva vanjskih poslova BiH. Od pravosudnih tijela i policijskih agencija u BiH očekuju da poduzmu hitne mjere, a od Ministarstva vanjskih poslova BiH da uputi prosvjednu notu hrvatskoj vladi i zatraži njezino službeno očitovanje o "protuzakonitim aktivnostima njenog konzula u Tuzli". 

Predsjednik Saborskog odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić komentirao je navode da je SOA htjela angažirati selefije, a kako bi se potvrdile teze predsjednice Grabar-Kitarović vezano uz terorističku prijetnju u susjednoj BiH.

- Nažalost nije prvi put da ministar sigurnosti BiH daje bombastične izjave. Ovo mogu argumentirano reći jer ja da sam na njegovom mjestu, vjerojatno bi bilo uhićenih osoba koje su to napravile, bili bi izneseni dokazi. Od odgovornog ministra možete očekivati da o tome ne priča u medijima, već da policija uhiti počinitelja. To je jedan od pokušaja da se pošalje određena poruka ili vijest bez ikakvih argumenata. Ministarstvo vanjskih poslova će sigurno o ovome govoriti, a što se tiče Odbora, mi imamo obvezu zatražiti informacije.

Ostojić dodaje da je interes RH da je BiH stabilna zemlja te da ne može vjerovati da bi Hrvatska išla u naoružavanje islamskih skupina. Vjerojatno to služi za dnevnopolitičke situacije u BiH. Dodaje da će se idućega tjedna razgovarati s predstavnicima sigurnosnih službi.

Saborski zastupnik Bojan Glavašević ističe da su uputili zastupničko pitanje premijeru Andreju Plenkoviću vezano uz njegova saznanja o ovim pitanjima. Pitali su ga i je li konzul Bandić imao ikakvu službenu suradnju s novinarom RTRS-a te je li mu dano na korištenje službeno diplomatsko vozilo RH.

Uputili su i upit predsjedniku saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost da se istraže navodi.

- Želimo reći u ime Kluba nezavisnih zastupnika da ove tvrdnje smatramo izuzetno ozbiljnima. Ovo zahtijeva promptnu provjeru. Ovdje nema prostora za pretpostavke jer su političke implikacije vrlo duboke. Ako je u pitanju istina, to znači da je RH poticala terorizam na području druge države. U slučaju da je netočno, brine me zašto jedan visoki dužnosnik susjedne države iznosi neistine i ovakve kvalifikacije.

Bivši ministar unutarnjih poslova, nezavisni zastupnik Vlaho Orepić, komentirao je Mektićeve izjave. Kaže da je riječ o konkretnim tvrdnjama, konkretnim imenima i konkretnim postupcima te da to treba argumentirano potvrditi ili demantirati.

- To trebaju napraviti sigurnosne službe BiH i Hrvatske. To je jedinstven sigurnosni prostor kada su islamisti ekstremisti u pitanju. Sigurnosnih izazova po tom pitanju ima, ali nisu ni blizu onoj razini kako ih pokušavaju prikazati izborni gubitnici u BiH na čelu s gospodinom Čovićem.

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju poduzet će hitne aktivnosti kako bi se utvrdile sve okolnosti i navodi izneseni u medijima, koji se odnose na navodno vrbovanje pripadnika selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja u BiH.

U sklopu istrage ispitat će samog ministra Dragana Mektića.hrt/ HIC.hr
foto:screen

 


Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre