HIC grbovi-500-100


made in croatia, suveniri

09.travnja 2019.
NAPAD IZ SLOVENIJE
Vlada i SOA odbaciju optužbu Slovenije o špijunaži

Hrvatska-Slovenija

Posebni savjetnik premijera Andreja Plenkovića za nacionalnu sigurnost Robert Kopal izjavio je da SOA nije u Sloveniji snimala ljude koji su sudjelovali u arbitraži niti je hrvatska Vlada pokušala utjecati da se spriječi objavu priče o hrvatskom špijunu i arbitraži.

Upitan tko je onda zvao Ivana Tolja, koji je rekao da govori u ime hrvatske Vlade, Kopal je odgovorio da ne zna zašto je to Tolj rekao.

Upitan smije li SOA i u kojoj situaciji prisluškivati ljude u nekoj drugoj zemlji, odgovorio je - ne i odmah postavio novinarki protupitanje zbog čega misli da bi SOA uopće to radila.

- SOA sve što radi, radi po zakonu, legitimno i legalno, podložna je raznim vrstama nadzora, od građanskog do stručnog i dosad nikad, ali baš nikad, nije ustanovljen niti jedan pogrešan korak, ilegalan, protuzakonit, na bilo koji način, rekao je Kopal.

Upitan zašto to onda tvrdi slovenski premijer Marjan Šarec, koji je kazao da je dobio takav izvještaj od njihove agencije Sove, Kopal je rekao da možda za to postoje politički razlozi. Za snimke koje je Večernji list objavio 2015. oko arbitraže, Kopal je rekao da se ne zna otkud su došle u hrvatske medije ali sigurno nisu od SOA-e, niti od hrvatskih službi.

Slovenski premijer Marjan Šarec sazvao je za poslijepodne hitnu sjednicu slovenskog vijeća za nacionalnu sigurnost zbog navodnog djelovanja hrvatske SOA-e u Sloveniji. Hrvatski veleposlanik je tim povodom pozvan na razgovor u slovensko ministarstvo vanjskih poslova, a slovenska veleposlanica povučena na kozultacije u Ljubljanu, objavila je agencija STA. S druge strane, hrvatska Vlada odbacuje sve navode iz Slovenije.

Ministar uprave Lovro Kuščević izjavio je novinarima pred Banskim dvorima kako vjeruje da hrvatske tajne službe rade u interesu Hrvatske. 

- Ja se u opisu mog posla ne bavim nadzorom tajnih službi, ne znam što rade, no vjerujem da hrvatske tajne službe rade u interesu Hrvatske, a dobar primjer je to što smo razotkrili zakulisne dogovore u postupku arbitraže, poručio je Kuščević.Petrov: To je pokušaj saniranja štete oko arbitraže

Na pitanje zna li Davora Franića iz SOA-e, jer slovenski mediji pišu da je on njegov politički zaštitnik, Božo Petrov (Most) rekao je da on nije ničiji politički zaštitnik. Poznaje ga iz vremena dok je bio potpredsjednik Vlade, iz službenih kontakata, ali to je, kaže, nešto potpuno normalno.

- Loše bi bilo kada bi bilo kojem javnom službeniku, pripada on bilo kojoj službi u RH, bila potrebna politička zaštita. Nakon onakvog debalka koji je Slovenija imala oko arbitraže, ovo je čisto saniranje štete, pa u tom svjetlu promatrajte sve što se događa, rekao je.

Na pitanje tko širi te informacije, kazao je da se "gospoda iz Slovenije moraju pomiriti s propašću arbitraže".Klisović: Nisam siguran da uopće postoji slučaj

- Postoje li neki dokazi, njih hrvatskim vlastima treba prezenrirati. Eskalacija sukoba, uključujući povlačenje veleposlanika na konzultacija, neće doprinijeti razrješenju ovog slučaja, ako on uopće postoji. Nisam siguran da taj slučaj postoji, rekao je SDP-ovac Joško Klisović.Ostojić komentirao navode Slovenaca

Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić komentirao je najnoviju aferu. Potvrdio je da je zatražio očitovanje SOA-e.

- Kao i uvijek, ja sam odmah reagirao, zatražio sam očitovanje SOA-e i moram naglasiti da s obzirom na to da slovenski mediji navode da je to bio Vladin predstavnik, prije svega odgovore na to mora dati hrvatska Vlada, poručio je Ostojić.

Indikativno je što je navedeno da se osoba predstavljala kao predstavnik Vlade. Mi smo za nadzor SOA-e i u tom segmentu očekujemo njihovo očitovanje, a Vlada neka se odluči što će napraviti, kazao je.

- Je li se netko predstavljao u ime Vlade, pokušavao nešto riješiti, to ćemo saznati iz očitovanja, a ako bude potrebno i iz svih ostalih radnji koje Odbor ima na raspolaganju, naglasio je.

Ostojić vjeruje da će brzo dobiti odgovor, a ako bude potrebno na sjednici će se utvrditi i postoji li potreba za daljnjim koracima Odbora.

Davor Franić spominjao se i u slučaju novačenja selafista u BiH, no to je odbačeno kao neutemeljno. Sada ga spominju i Slovenci.

- Moguće je varijanta da je on ciljana osoba. Što se tiče BiH, oni su utvrdili da se nije radilo o Davoru Franiću. Ciljalo se je na njega, ali nije utvrđeno da se radilo o Davoru Franiću.

uskrsna jela recepti - OVDJE
Uskrs, blagdanska jela
Tuđman: Pokušaj izjednačavanja odgovornosti

Član saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Miroslav Tuđman ustvrdio je u utorak da je pozadina priče o djelovanju hrvatske Sigurnosno-obavještajne službe (SOA) u Sloveniji pokušaj pronalaska opravdanja za ponašanje Slovenije prema Hrvatskoj.

Tuđman je Hini izjavio da tvrdnje o SOA-inom prisluškivanju bivšeg slovenskog arbitra Jerneja Sekoleca i slovenske dužnosnice Simone Drenik treba gledati u kontekstu nedavne izjave slovenskog premijera Marjana Šareca.

- Ovu tezu o izjednačavanje odgovornosti za slovensku kontaminaciju pregovora treba gledati u tom kontekstu, kazao je Tuđman i dodao da je to pokušaj pronalaska opravdanja za slovenske poteze prema Hrvatskoj.

Podsjetio je da nakon dolaska novog slovenskog premijera nema kontakta između hrvatske i slovenske vlade ni na najvišoj niti na ministarskoj razini, osim sporadičnih susreta na međunarodnim susretima. 

- Pozadina cijele priče je da se nađe opravdanje zašto se Slovenija tako ponaša, zaključio je. hrt.hr/HIC.hr
foto
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre