HIC


made in croatia, suveniri


06.rujna 2018.
Andrej Plenković i Dragan Čović otvorili hrvatski konzulat u Livnu

Plenković i Čović u Livnu otvorili hrvatski konzulat


Hrvatski premijer Andrej Plenković je u srijedu poslijepodne, zajedno s hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, u Livnu u BiH otvorio konzulat Republike Hrvatske.

Premijer Plenković je na otvaranju konzulata Republike Hrvatske u Livnu rekao kako je najvažniji državni strateški interes Hrvatske odnos s Bosnom i Hercegovinom i ravnopravnost Hrvata u toj zemlji. Konzulatom u Livnu zatvaramo diplomatsku mrežu Republike Hrvatske u BiH, zemlji koja je strateški najvažniji državni interes Republike Hrvatske, prijateljskoj zemlji čiju teritorijalnu cjelovitost mi poštujemo i u kojoj je hrvatski narod konstitutivni narod, istaknuo je Plenković u govoru u Livnu.

Po njegovim riječima, otvaranje konzulata u Livnu je još jedna potvrda čvrste privrženosti Hrvatske razvoju prijateljskih, bliskih, partnerskih i strateških odnosa s BiH. Želimo da se svi koji žive u BiH u njoj dobro osjećaju, a da prava hrvatskog naroda budu zajamčena na svim razinama, poručio je Plenković.

On je također istaknuo kako je trgovinska razmjena Hrvatske s BiH više od dvije milijarde eura te da su ukupna ulaganja Hrvatske u BiH u dosadašnjem razdoblju 1,2 milijarde eura. Imamo dinamične političke i bilateralne odnose i podupiremo sve aspekte bilateralne suradnje a pritom posebice podupiremo reformske napore u BiH i njen europski put kao njen najjači i stalni zagovaratelj tog procesa unutar Europske unije, kazao je Plenković.

Konzulat u Livnu je šesto diplomatsko predstavništvo u BiH, pošto u toj zemlji već postoje veleposlanstvo RH u Sarajevu te konzulati u Mostaru, Tuzli, Banjoj Luci i Vitezu.

Plenković je naglasio kako je uloga livanjskog kraja bila iznimno važna u ratu u očuvanju cjelovitosti BiH, ali i u pomaganju i spašavanju Hrvatske odnosno Dalmacije. Podsjetio je kako su Livnjaci ovog ljeta priredili najimpresivniji doček izborniku hrvatske nogometne reprezentacije Zlatku Daliću u rodnom Livnu nakon fantastičnog uspjeh hrvatske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Također je podsjetio da su iz livanjskog kraja poznati hotelijer Jako Andabak te izumitelj Mate Rimac.

Na upit kako komentira činjenicu da je prošle godine obećao konzulat u Livnu kojeg sada otvara mjesec dana uoči izbora u BiH, Plenković je kazao kako je to dobro jer se ispunjavaju obećanja. Dodao je kako, koliko je njemu poznato, formalno još nije počela izborna kampanja u BiH.

Na upit što očekuje od sutrašnjeg ročišta u Londonu Ivici Todoriću, Plenković je kazao: Nemam komentara.

Hrvatski član Predsjedništava BiH Dragan Čović je posebice zahvalio hrvatskom premijeru i njegovim suradnicima na razumijevanju situacije u BiH i zauzimanju za ravnopravnost Hrvata u toj zemlji. Ono što nam je prevažno da vlada RH i Hrvatska uopće stoje uz BiH kao strateškog partnera", kazao je Čović. On se nada kako će ta suradnja imati dodatnu dimenziju kako bi "u konačnici mogli kazati da je BiH do kraja domovina svakog Hrvata na svakom pedlju BiH, i u kojoj ćemo kroz legitimne predstavnike hrvatskog naroda osigurati potpunu jednakopravnost Hrvata.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Čović je rekao kako današnje otvaranje konzulata RH u Livnu, mjesec dana uoči izbora u BiH, nema veze jedno s drugim. Nakon otvaranja konzulata u Livnu Plenković i Čović sa suradnicima posjetili su bolnicu i Franjevački samostan sv. Petra i Pavla u tom gradu.

hrt/ HIC.hr
foto:
 


Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre