Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 

ADRESAR HRVATA
IZVAN RH(2700adresa)
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr07.listopada 2015.
RAZGOVO O AKTUALNIM PITANJIMA
Hrvatska predsjednica doputovala u Mađrsku , razgovarala je s Viktorom Orbanom

Hrvatska predsjednica


Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kiratović, nakon sastanka s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, izjavila kako je odlučeno da će vlak, koji se već tri tjedna nalazi u Mađarskoj, biti vraćen u Hrvatsku. S tim se pokazalo da se samo konstruktivnim razgovorom mogu riješiti svi problemi i prijepori, rekla je predsjednica. Uvjerena je da Mađarska neće zatvoriti službene granične prijelaze, ali da rješenje ovog problema treba tražiti na razini Unije.

Predsjednica smatra kako ne treba dopustiti da teške riječi izmijenjene tijekom migrantske krize pokvare strateški važne prijateljske odnose Mađarske i Hrvatske te da rješenje tog problema treba tražiti na izvorištima krize. S druge strane, predsjednica razumije potrebu mađarskih dužnosnika da djeluju radi zaštite nacionalnih interesa i sigurnosti vlastitih građana, ali jednako tako smatra da taj problem ne bi smio biti prijepor u nužnom dijalogu dviju zemalja. 

O izbjegličkoj krizi, narušenim odnosima dviju zemalja, zajedničkoj suradnji preko međusobnih investicija, inicijativi Jadran-Baltik-Crno more, proširenju EU-a na zemlje jugoistočne Europe i ostalim globalnim temama predsjednica je razgovarala s mađarskim kolegom Janosom Aderom. Rano jutros predsjednica se u parlamentu sastala i s predsjednikom Nacionalne skupštine Laszlom Koeverom.


Ministar Ostojić: Njima dolazit na poklon, to nije apsolutno primjereno

Posjet Kolinde Grabar-Kitarović Mađarskoj komentirao je u radijskoj emisiji "A sada Vlada" ministar unutarnjih poslova Ranko OstojićU situaciji kad imate zemlju koja drži oteti vlak, s kojim se radilo na humanitanom koridoru, koja je sagradila zid na granici s RH, njima dolazit na poklon, to nije apsolutno primjereno, a pogotovo najave iz Višegradske skupine, u kojoj bi zemlje iz Europske unije sudjelovale u vojno-policijskoj akciji koja bi došla na našu granicu, izjavio je Ostojić. Predsjednica je rekla kako ne vidi zbog čega je ministar Ostojić proziva. Ako nisu znali za moj posjet, to je njihov problem, rekla je.Dodala je kako ministar Ostojić nema ovlasti u vanjskoj politici. Probleme neće riješiti galamdžije. To treba riješiti hladne glave, istaknula je predsjednica. 

Upitan o vlaku koji spominje ministar Ostojić, Janos Ader rekao je kako je iznenađen jer je mislio da je već odavno vraćen u Hrvatsku. Nadam se da ćemo taj problem brzo riješiti, neka nam to bude najveći problem, dodao je Ader.

hrt/hic


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre