Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 9.veljače 2015.
NOVOIZABRANA HRVATSKA PREDSJEDNICA
Kolinda Grabar Kitarović je od danas je u privremenoj rezidenciji u Vili Weiss.


Kolinda Grabar Kitarović, hrvatska predsjednica

Prema pisanju medija novoizabrana hrvatske predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i njezin tranzicijski tim danas će dobiti primjereni 'prijelazni' ured koji će biti u rezidencijalnoj Vili Weiss. Vila se nalazi na Gornjem Prekrižju, sjeverno od Ureda predsjednika na Pantovčaku. Navodno je već u četvrtak i petak prebačen dio opreme i materijala koji je potreban za rad njezinog tima a kojemu će sada biti prioritet rad na pripremama za inauguraciju predsjednice, piše hrt.

Inače, Kolinda Grabar-Kitarović danas bi trebala posjetiti Državno izborno povjerenstvo, gdje će joj  biti predati konačne i službene rezultate izbora. 
Nova predsjednica danas će obaviti još jednu formalnost- poslati će pisanu obavijest predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku i tajništvu stranke da izlazi iz članstva. Naime, prema našem Ustavu predsjednička dužnost nije  spojiva s javnom ili profesionalnom dužnošću, te s članstvom u političkim strankama.

Lista uzvanika još nije zaključena, a za sada je broj predsjednika koji će doći u Zagreb manji u odnosu na prethodne inauguracije. Neslužbeno se doznaje dolazak na inauguraciju 15. veljače potvrdili su predsjednici Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Mađarske, Slovenije, Slovačke te predsjednica Kosova. Kako piše dnevnik.hr , broj šefova država na svakoj se inauguraciji kreće oko 10. Najviše, njih 12, bilo je 2000. godine.
Osim predsjednika država, doći će i predsjednici bugarskog i poljskog parlamenta te njemačkog Bundesrata. Neke zemlje poslat će ministre, a većina svoje veleposlanike. SAD još nije odredio izaslanika. Diplomat Ivica Maštruko smatra kako važnost inauguracija s godinama polako pada. "Svake godine se održava 50-ak inauguracija. To je postala uobičajena, normalna stvar na koju se više ne ide niti se tome posvećuje velika pažnja", rekao je Maštruko za Novu TV.

HIC


Podsjetimo

FORMALNI UVJETI ZA INAUGIRACIJU HRVATSKE PREDSJEDNICE SU ISPUNJENI


Ispunjeni su svi formalni uvjeti za inauguraciju prve hrvatske predsjednice, Državno izborno povjerenstvo (DIP) je izdalo je priopćenje temeljem odluke o službenim rezultatima predsjedničkih izbora temeljem kojih za predsjednicu Republike Hrvatske je izabrana Kolinda Grabar Kitarović.
Prema konačnim i službenim rezultatima, kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović dobila je 1.114.945 glasova (50,74 posto), a kandidat SDP-a Ivo Josipović 1.082.436 (49, 26 posto) glasova.

DIP je objavio da su prikupljeni i obrađeni rezultati glasovanja sa svih 6352 biračka mjesta na kojima je bilo upisano 3.825.242 birača. Utvrđeno je da je glasovalo 2.258.887 ili 59,05 posto birača, od čega je prema glasačkim listićima glasovalo 2.258.109 birača ili 59,03 posto.
Važećih glasačkih listića utvrđeno je 2.197. 301 ili 97, 31 posto, nevažećim je proglašeno 60.728 ili 2, 69 posto.


URED PREDSJEDNICE U VISOKOJ ULICI NEDALEKO OD SJEDIŠTA VLADE I SABORA

Vlada je već ranije Uredu predsjednika Republike stavila na raspolaganje rezidenciju u zagrebačkoj Visokoj ulici čime je i formalno ispunila obečenje da će izabranoj predsjednici Grabar-Kitarović izaći u susret njezinoj želji da ured ima u Visokoj, a ne kao prijašnji predsjednici na Pantovčaku.Grabar-Kitarović je izrazila čuđenje zbog trenutka i načina na koji je Odluka donesena. 'Vlada je trebala pričekati preuzimanje dužnosti Predsjednice i službeni zahtjev Vladi za alternativnu lokaciju Ureda predsjednice. Državna rezidencija u Visokoj ulici pritom bi mogla biti jedno od rješenja', stoji u priopćenju. Dodaje se kako će 'prije donošenja konačne odluke izabrana Predsjednica imenovati povjerenstvo koje će pripremiti sveobuhvatnu stručnu analizu. Izabrana predsjednica izražava nadu u spremnost Vlade na suradnju pri sazivanju zajedničke sjednice Vlade, kao i u drugim inicijativama', zaključeno je u priopćenju.
U međuvremenu stvari su se iskompliciralte tako da ipak do preseljenja nove predsjednice u Visoku ulicu , najizglednije je, neče doći.TERMIN INAUGURACIJE

Inauguracija izabrane predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović održat će se u nedjelju, 15. veljače, to je za Hinu potvrdio glasnogovornik Mladen Pavić. U javnosti se kao datum inauguracije Grabar-Kitarović ranije spominjao 18. veljače kada i službeno prestaje mandat predsjedniku Ivi Josipoviću.

Od suradnika Grabar-Kitarović je potvrđeno da je jedan od razloga za ranije održavanje inauguracije i najava američkog predsjednika Baracka Obame da će se 18. veljače u Washingtonu, točnije u Bijeloj kući, održati globalni summit o borbi protiv nasilnog ekstremizma. Postalo je, naime, jasno da će taj događaj potpuno prekriti inauguraciju hrvatske predsjednice te da će malo koji predsjednik ili šef vlade moći doći u Zagreb 18. veljače. Pozive za inauguraciju slat će Ured predsjednika na Pantovčaku svim veleposlanstvima u Hrvatskoj, počevši od danas.Ured će pružiti svu potrebnu logističku i tehničku podršku, kao što je to bio slučaj kod ranijih inauguracija.


Protokol inauguracije novoizabrane predsjednice biti će dulji i nešto drugačiji od dosadašnjih

Inauguracija će se, kao i prethodne,održati na zagrebačkome Markovom trgu, i to točno u podne,
a Grabar-Kitarović će prisegnut pred predsjednicom Ustavnoga suda Jasnom Omejec.
No ova inauguracija će biti i nešto drugačijeg protokola i dužeg od 30 minuta kao što je bila dosadašnja praksa. Izabrana predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ima i svoje želje, pojavit će se novi nacionalni elementi, bit će tu i garda i lenta i neki dijelovi programa koji do sada nisu bili, ali ponavljam, još uvijek sve dogovaramo s Uredom predsjednika, mislim da će biti ugodnih iznenađenja, izjavila je to danas novinarima Jadranka Jureško Kero, voditeljica tranzicijskog tima izabrane predsjednice. U proračunu Ureda predsjednika sada je, dodaje, predviđeno oko 600 tisuća kuna za trošak inauguracije, a u taj iznos ulazi i trošak smještaja stranih delegacija.

Novinare je zanimalo želi li izabrana predsjednica i dalje Ured predsjednika s Pantovčaka preseliti u Visoku ulicu.
"Naravno da je to želja izabrane predsjednice, ali tek kad stupi na dužnost imat će sve poluge i sve mehanizme da provjeri koje su mogućnosti i u Visokoj i možda i na drugim lokacijama i da se vidi stanje na Pantovčaku u Uredu Predsjednika pa će se nakon toga, uz dogovor i konzultacije sa stručnjacima, razmotriti koliko je izvediva ideja preseljenja. O tome ćete biti informirani na vrijeme, a ponavljam, sve što je u predizbornoj kampanji govorila i obećavala gospođa Kolinda Grabar-Kitarović potrudit će se maksimalno provesti" naglasila je Jureško Kero. 

 

IZVOR: vecernji.hr /hic HIC-oglas
Adresar Hrvata izvan RH


ADRESAR HRVATA IZVAN REPUBLIKE HRVATSKE
, naručiteVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre