HIC grbovi-500-100


made in croatia, suveniri

27. svibnja 2019.
EU IZBORI
Hrvati danas izabrali svoje predstavnike za EU parlament , objavljeni prvi privremeni rezultati

hrvatski EU parlamentarci


Hrvati su u nedjelju izabrali 12 svojih predstavnika koji će ih predstavljati u EU parlamentu. Na 33 liste se našlo čak 396 kandidata.Prema prvim nepotpunim podacima HDZ je osvajio 4 mandata, kao i SDP. Na trećem mjestu su Suverenisti s 1mandatom, a potom slijedi iznenađenje izbora - lista Mislava Kolakušića, također s 1 mandatom. Po 1 mandat osvojili su Živi zid i Amsterdamska koalicija.Prvi privremeni rezultati

sinoć iz 23 sata Državno izborno povjerenstvo objavilo je objavilo je prve privremene rezultate izbora za Europski parlament. Obrađeno je 99,88 % glasova. HDZ je osvajio 4 mandata, kao i SDP. Na trećem mjestu su Suverenisti s 1mandatom, a potom slijedi iznenađenje izbora - lista Mislava Kolakušića, također s 1 mandatom. Po 1 mandat osvojili su Živi zid i Amsterdamska koalicija.

HDZ je osvojio 22,72%, SDP 18,71%, Hrvatski suverenisti 8,51%, Nezavisna lista Mislava Kolakušića 7,89%, Živi zid 5,66%, Amsterdamska koalicija 5,19%.

U EU parlament idu Karlo Ressler, Dubravka Šuica, Tomislav Sokol i Željana Zovko iz HDZ-a, Biljana Borzan, Tonino Picula, Predrag Fred Matić i Romana Jerković iz SDP-a, nositeljica liste Suverenista Ruža Tomašić, Mislav Kolakušić, Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida te Valter Flego iz Amsterdamske koalicije.


Više o rezultatima izbora OVDJEDobitnici i gubitnici

Definitivno najveći gubitnici izbora definitivno su iz Mosta. Ispod izbornog praga, neće imati niti jednog predstavnika u EU parlamentu... Također, među gubitnike se može svesti Bruna Esih, tj. njezini 'Nezavisni za Hrvatsku' koji su ispali najveći gubitnici raskola desnice.

Uspjeh su postigli i suverenisti, osvojili su 1 mandat i Ruža Tomašić ide u svoj drugi mandat u EU parlament. Dobitnici izbora ovih izbora su i Živi zid i Amsterdamska koalicija, osvojili su po jedan mandat.

Iznenađenje ovih trečih izbora je Mislav Kolakušić koji ulazi u EU parlament.On se sinoč obratio medijima, poručio je da je s obitelji. U isto vrijeme Živi zid s čije liste u parlament ulazi Ivan Vilibor Sinčić nije organizirao praćenje rezultata s medijima. Tako da se i njihova reakcija tek očekuje. Obratili su se doduše pratiteljima na Facebooku.


Plenković se obratio biračima (HDZ)

Iza ponoći u stožeru HDZ-a okupljenima se obratio i predsjednik stranke Andrej Plenković.

Prvo je zahvalio svima koji su radili u kampanji HDZ-a i čestitao kandidatima te potom komentirao izlaznost birača, koja je 2013. bila 20%, a potom 25%.

- Sada smo došli na 30% što pokazuje da se hrvatski građani identificiraju s europskim temama i da se doživljavaju izbori za Europski parlament kao važni, rekao je Plenković.

Čestitao je i drugim zastupnicima i zastupnicama koji su dobili povjerenje hrvatskih građana. Uvjeren je da će i oni zastupati nacionalne interese u idućem sazivu EP-a.

- HDZ je na izbore išao samostalno i mislim da je to bila ispravna i dobra odluka. Na ovim izborima dogodila se velika disperzija glasova, veliki broj listi gdje su se svi angažirali da privuku određeni broj birača. U takvim okolnostima HDZ-u je tisuću i nešto glasova nedostajalo za peti mandat. S te strane mogu reći da nisam zadovoljan, ali sam zadovoljan s time da smo išli samostalno, da smo osvojili 4 mandata i da će naši zastupnici nastaviti raditi posao u provedbi naših europskih ambicija. To je već dio stečevine HDZ-a, ovo je izrazito proeuropska Vlada, proeuropski vodimo HDZ. Doći ćemo polako do toga da će birači vidjeti tko rješava probleme hrvatske tranzicije, mi ćemo to raditi angažirano. Zalagat ćemo se za europske vrijednosti, rekao je vodeći čovjek HDZ-a.

Smatra da će europska pučka stranka i dalje biti najsnažnija te je dodao kako je snažna poruka da je izabrana i zastupnica iz BiH.

- Ovo je jedan proces koji je važan za HDZ. Već sutra ćemo vidjeti što smo mogli više ili bolje, uoči današnjeg dana, mislim da se učinilo sve, bilo bi nam draže da se to nagradilo i petim mandatom, no to će očito pričekati za idući ciklus, rekao je Plenković.


Bernardić se emotivno obratio biračima (SDP)

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić zahvalio je pojedinačno kandidatima s liste, kao i ostalim članovima SDP-a, kako kaže na izvrsno odrađenom poslu. To je naš zajednički uspjeh, rekao je Bernardić. Zahvalio je i simpatizerima, volonterima, te svima koji su izašli na birališta i glasovali.

- Pokazali ste odgovornost, odlučivali ste o sudbini naše zemlje u Europskoj uniji. Posebno se moram zahvaliti svim građanima naše zemlje koji su dali povjerenje našoj listi, koji su dali glas ta za ravnopravnu Hrvatsku, za SDP, svima koji ste porepoznali našu borbu za čovjeka. Puno je posla pred nama, no ono što smo napravili danas je najava toliko potrebnih promjena u Hrvatskoj. Neću i ne smijem zaboraviti kome zasluge za ovaj uspjeh pripadaju, pripadaju vama, vi ste se izborili, napravili ste to zato jer ste svjesni trenutka u kojem se nalazi naša zemlja. Danas je puno naših ljudi bez  posla, neki za svoj rad ne dobijaju plaću, neki ne mogu plaćati najam i režije, neki žive na rubu siromaštva i zato najavljujem da nećemo odustati od borbe za povećanje plaća i mirovina u Hrvatskoj - poručio je između ostalog.


Ruža Tomašić (suverenisti)

- Nastavljam sa svojim poslom, a ovog puta ću uzeti i poljoprivredu, jer vidim kako građani javljaju da tu ima puno problema, rekla je Ruža Tomašić, te dodala kako nije očekivala da će biti treća politička opcija.

Da su, kaže, išli s Neovisnima i s Marijanom Petir, možda bi imali tri. Što su birači ovime poručili? Tomašić odgovara - da zajedništvo nema alternativu.

- Ako hoćemo dobre rezultate, morat ćemo ići svi zajedno - poručuje.

Ne slaže se s uvođenjem eura, ali sve što dođe na dnevni red u Europskom parlamentu, a s čim Hrvatska ima problem, "naravno da će se boriti za interese Republike Hrvatske", rekla je Tomašić.


Valter Flego (Amsterdamske koalicije)

Valter Flego , istarski župan odlazi u Bruxelles kao jedan od zastupnika koji će nas predstavljati u Europskom parlamentu.  Na temelju 98,76% obrađenih redovitih biračkih mjesta Amsterdamska koalicija osvojila je 5,24% glasova.

- Takav rezultat u kontekstu trendova u hrvatskoj politici nešto je nevjerojatno, nevjerojatno je dobro imati osjećaj da smo dobili mandat u EP, kada vidimo koliko jačaju populističke stranke i desnica. Ali mi ćemo reći 'ne' tome - poručio je. Dodao je da su postigli sjajan rezultat dokazali da su u Istri dominantna politička stranka.
Prethodni rezultati po izlaznoj anketi:

Podsjećamo, prema izlaznoj anketi agencije Ipsos puls, HDZ je dobio 23,04% glasova, SDP 17,90%, slijedi Nezavisna lista Mislava Kolakušića sa 8,09%, nakon toga politička platforma koju znamo kao Suvereniste s 6,61%. Tu je i Živi zid sa 6,59% glasova, a nakon toga Amsterdamska koalicija 5,47%.


Birališta otvorena u 7,00 sati

Glasovalo se na 6360 birališta u Hrvatskoj. Njima treba dodati i 70 posebnih, na kojima su glaovali birači na službi u Oružanim snagama, ustanovama socijalne skrbi, zatvorenici, pomorci. Hrvatski EU parlamentarci, osim u Hrvatskoj, birali su Hrvati u svijetu u 46 država na 119 biračkih mjesta, prvi su glasovali u Australiji, u subotu u 23 sata po hrvatskom vremenu.

Glasovanje se obavljana biračkim mjestima prema adresi prebivališta. Birač koji se zatekne izvan izvan prebivališta ili u inozemstvu također će moći  glasovati, ali pod uvjetom da je do 15. svibnja podnio zahtjev mjerodavnom tijelu državne uprave.
Izlaznost na izbore se povećala u odnosu na prošle europske izbore. Na birališta je izašlo 29,85% birača. Kada smo prošli put birali hrvatske zastupnike za Europski parlament 2014. izlaznost je iznosila 25,24%. Najveća izlaznost zabilježena je u Gradu Zagrebu te Karlovačkoj i Istarskoj županiji. Pojačani odaziv zabilježen je na biralištima izvan zemlje, posebno u Bosni i Hercegovini te Srbiji.


33 KANDIDACIJSKE LISTE

Pravo glasa na izborima imalo je 3.832.000 birača, s prebivalištem u Hrvatskoj ih je tri milijuna 677 tisuća, bez prebivališta u Hrvatskoj (dijaspora) aktivno se registriralo 154 tisuće birača, najviše u BiH.
Hrvatska, koja s biračkim mjestima u inozemstvu čini jednu izbornu jedinicu, zastupnike u EP bira razmjernim sustavom uz mogućnost preferencijskog glasovanja, no preferirani glasovi vrijede samo ako odabrani kandidat dobije najmanje 10% glasova koje je osvojila njegova lista.hrt.hr/ HIC.hr
foto:hrt


1

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre