HIC grbovi-500-100


made in croatia, suveniri

05.lipnja 2019.
SUSRET S CAROM
Gordan Jandroković u službenom posjetu Japanu

Jandroković-i-japanski car

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković boravi u službenom posjetu Japanu a u njegovoj pratnji je supruga. Bračni par Jandroković svečano je primio novi car Naruhito. Prema pravilima dvora, ima o tom susretu se vide slike ali ne i tonski zapisi. Jandroković je drugi strani dužnosnik, nakon predsjednika SAD-a - Donalda Trampa, s kojim se carski par sastao.

Strogih pravila kako pozdraviti cara - nema. Jedino pravilo kojeg se svi gosti moraju pridržavati, a njegovo kršenje duboko vrijeđa i ljuti Japance jest - bez politike. S carem koji je simbol države i nacionalnog jedinstva, te ima uglavnom protokolarne dužnosti nitko od stranih gostiju ne smije razgovarati o politici. Turizam je već druga priča. Predsjednik Sabora izrazio je nadu da će se carski par
i osobno uvjeriti u ljepote Lijepe naše.


Tema razgovora s carom

Turizam, ali i sport tema je oko koje se s japanskim carskim parom može razgovarati. Pa je u carskoj palači bilo i riječi o sportskim rezultatima, a posebno o uspjehu hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

Sport je Japancima u nadolazećem razdoblju vrlo važan. Sljedeće godine Tokijo je domaćin 32. Olimpijskih igara. Prilika je to i za privlačenje većeg broja gostiju u zemlju izlazećeg sunca. Japanska carska obitelj nije poput britanske kraljevske kuće koja sama po sebi privlači milijune turista.

Japansko su i društvo i kultura drukčiji. Moglo se to vidjeti i prije mjesec dana kada je car Naruhito preuzeo prijestolje nakon abdikacije oca. Time je i službeno počela nova era u Japanu- Reiva - što znači mir i harmonija.
Susret s predstavnicima japanskog parlamenta


Jandroković je svoj posjet Japanu počeo sastankom s premijerom Shinzom Abeom.


U utorak u Tokiju susreo se s predsjednicima obaju domova japanskog parlamenta i pritom pozvao japanske ulagače na suradnju istaknuvši pozitivne primjere poslovanja Kali tune i Yazaka u Hrvatskoj.

Na sastancima s predsjednikom Zastupničkog doma Tadamorijem Oshimom i Domom vijećnika (gornji dom) Chuichijem Dateomnaglašena je visoka razina političkih bilateralnih odnosa između Hrvatske i Japana i spremnost obiju strana za njihovim dodatnim osnaživanjem.

Razgovaralo se i o unapređenju gospodarske suradnje, a predsjednik Hrvatskoga sabora Jandroković pozvao je japanske ulagače na suradnju istaknuvši pozitivne primjere poslovanja Kali tune i Yazaka u Hrvatskoj.

Govoreći o turističkoj suradnji, sugovornici su zaključili da bi uvođenje izravnih zračnih linija pridonijelo većoj turističkoj razmjeni.

Sugovornici su razmijenili mišljenja i o međunarodnim odnosima. Rečeno je i kako će Hrvatska za predsjedanja Europsko unijom, u prvom polugodištu 2020., dodatno raditi na osnaživanju odnosa EU-a i Japana.


Japanski turisti u Hrvatskoj

Japanci često putuju. Nekoliko ih milijuna svake godine posjeti Europu. A na starom je kontinentu među najbrže rastućim destinacijama i Hrvatska. Gosti iz Japana najviše vole hotele visokih kategorija, a na putovanju prosječno potroše oko 2200 eura. Hrvatsku je prošle posjetilo više od 156 tisuća Japanaca.
HIC.hr
foto:dnevnik.hr


Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre