ADRESAR HRVATA IZVAN RH (2700adresa
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr

Accomodation in Croatia
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
Hrvatski iseljenički adresar


Borislav Lalovac22. travnja 2015.
OŠTRA KRITIKA NA RAČUN BANAKA
Ministar financija : 'Vidjet ćete da je jedna banka prikrila 4 mlrd. kuna gubitka'


ZAGREB: Ministar financija Boris Lalovac u jutrošnjoj emisiji A sada Vlada na Hrvatskom radiju oštro je napao banke, ali i guvernera HNB-a Borisa Vujčića. Komentirajući upozorenje Vujčića o rastu kamata na kredite u euru, Lalovac je rekao da nije dovoljno upozoravati, već da se mora nešto i činiti. 

"Nisam u sukobu s guvernerom, samo tražim odgovore od njega. Pa nismo mi meteorolozi - nije dovoljno građanima samo uputiti upozorenja, treba ih zaštititi zakonskim aktima" rekao je Lalovac. Objasnio je da samo ne želi da rizik bude na jednoj stranimislio je na na strani građana te dodao

" Cijelo vrijeme govorim samo o tome da pokušamo naći teret raspodjele rizika, a da ne pada sve na stranu građana. Govorim dušom i tijelom prema svom uvjerenju, ne želim rat, ali želim govoriti o tome i govorim na temelju brojeva. Ne želim nikoga uvlačiti u sukobe" rekao je.

Jedna banka loše poslovanje prebacila u novu firmu

Najavio je da će se uskoro otkriti kako je jedna poslovna banka svoje loše poslovanje prebacila u novu firmu.
"Vrlo brzo će izaći financijski izvještaj. Vidjet će se da je jedna poslovna banka u Hrvatskoj otvorila novi d.o.o., prebacila loš portfelj u taj d.o.o. i preko toga prijavila 4 milijarde kuna gubitka. Neka kažu kojim su firmama sa 100 kuna davale kredite u milijardama. Dakle tu se radi o milijardama, a kod građana se radi o nekoliko stotina milijuna. Neka se samo čude danas, pa ću sve objaviti - sva imena firmi koje su dobile milijarde" poručio je Lalovac.

Na pitanje o pregovorima banaka s korisnicima kredita o problemu 'švicaraca', ministar je rekao kako vjeruje da će rješenje biti pronađeno do kraja roka važenja Vladine uredbe. Ne dođe li do njega, Vlada će vjerojatno ponovno djelovati, rekao je Lalovac. Dodao je da ne bi želio da Vlada u te odnose mora ulaziti zakonskim aktima.

'Nisam sretan zbog trošarina'

Lalovac je komentirajući Vladine mjere za smanjenje deficita rekao da je podizanje trošarina na derivate veliko opterećenje. No, rekao je, tješi nas jer se njime djelomično financiraju naše ceste

"Nisam sretan zbog trošarina, ali to su nužne i bolne mjere, a reformske mjere bit će veće na rashodovnoj strani. EK je tražio veće porezno opterećenje, ali Vlada RH je odlučila ne dirati porezne olakšice. Nećemo dirati socijalna davanja. Spojit ćemo 10 agencija i racionalizacijom troškova uštedjeti oko 500 milijuna kuna" rekao je.

'Bit će još bolnih mjera'

Najavio je da će bolnih mjera biti još na rashodovnoj strani. Rekao je da je prema dubinskim analizama potvrđeno da se ovim mjerama može uštedjeti do pola milijarde kuna. 
" Komisiji smo obećali stalni monitoring nad provođenjem tih mjera i kontroli troškova" istaknuo je ministar.

Put ka daljnjim uštedama

Lalovac je istaknuo i da će zajedno sa sindikatima biti potrebno naći zajednički put ka daljnjim uštedama. 

"Nadam se da ćemo sindikatima uspjeti objasniti u kakvoj se situaciji Hrvatska nalazi" rekao je.

Od 104 poduzeća samo je 19 poduzeća, od kojih je 9 državnih, duguje 80 milijardi kuna. 308 korporacija duguje 152 milijarde kuna, a među njima dominiraju državna poduzeća. Podaci su to koje je ministar naveo, a koja govore o tome kakav utjecaj javna poduzeća imaju na visinu deficita. 

"To je pritisak i za javni dug. Javna poduzeća neće više moći biti generatori ekonomskog rasta, to će biti samo privatni sektor, naglasio je.

 


izvor:24 sata /hic

 
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre