ADRESAR HRVATA IZVAN RH (2700adresa
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr


Boris Lalovac24.lipnja 2015.
NEMA MILOSTI PREMA BANKAMA
Ministar Lalovac: Od jeseni novi Zakon o stambenim kreditima, zaduženje u kunama ili eurima

ZAGREB: Novim Zakonom o stambenom kreditiranju od rujna krediti će se moći dizati samo u kunama i eurima, a do prosinca će se riješiti problem kredita u francima, ali i u eurima, najavio je minister financija Boris Lalovac sinoć u emisiji Veto na Jabuka TV.

“Više neće biti egzotičnih valuta kao franka. Zakonom ćemo riješiti i kako se određuje vrijednost nekretnine, neće se više plaćati veći tečajni rizik jer korisnici ne mogu glavnicu pokriti nekretninom. Što se tiče problema aktualnih kredita, moramo  brinuti o svima, pa i o onima zaduženim u eurima, ne samo u švicarskom franku. Ovo mora biti riješeno jednim akonom. Nema više mjesta dužničkom ropstvu"
, rekao je Lalovac i dodao da će ova mjera biti najbolnija za banke.

“Nemam  više milosti, sigurno će sve biti riješeno do 12. mjeseca. Ako dovedu hrvatsku Vladu pred zid, morat ćemo reagirati, hoće li to biti porezi na aktive banaka koji nisu isključeni ili nešto drugo, morat će te mi dati vremena. Nije lako doći do rješenja, radi se o velikim iznosima. Ovo su izuzetno teške odluke, a moramo misliti na građane i koji su u kreditima u eurima",  rekao je Lalovac, a prenosi Politika Plus.

U emisiji Veto Lalovac je otkrio i kako će do kraja godine Hrvatska konačno prodati svoj sustav 
fiskalizacije. Česi imaju problem sa sivom ekonomijom i iznimno su zainteresirani za hrvatski sustav  te navode da je najbolji u Europi, pojasnio je Lalovac.

"Nedavno sam se vratio iz Češke čiji potpredsjednik i ministar financija jako hvale naš sustav, oni imaju puno problema sive ekonomije i navode kako je naš model najbolji u Europi. Oni su jako zainteresirani da ga koriste i očekujem da ćemo do kraja godine to realizirati. To sada mora proći u njihovom parlamentu i nadam se da ćemo onda i mnogim hrvatskim kompanijama otvoriti posao u inozemstvu. Cilj mi je da ne izvozimo samo brodove, već i našu pamet. Moguće je da realizamo i prodaju sustava fiskalizacije i u Austriju s čijim ću ministrima uskoro isto obaviti ključne razgovore, a i dalje razgovaramo s Grcima koji rade na ozbiljnim mjerama i sigurno će im u sklopu povećanja PDV-a trebati i sustav fiskalizacije", najavio je Lalovac koji tvrdi da sustav fiskalizacije u Hrvatskoj odlično funkcionira.

 

vecernji.hr/hic
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre