HIC grbovi-500-100


made in croatia, suveniri

01.listopada 2019.
BITI ĆE NAOVISNI ŽUPAN
Matija Posavec nakon 15 godina našušta HNS

Matija Posavec


Međimurski župan i predsjednik županijskog HNS-a Matija Posavec nakon 15 godina članstva izlazi iz Hrvatske narodne stranke (HNS). Odluku je posavec objavio na izvanrednoj konferenciji za novinare u Čakovcu.

Posavec je odluku o napuštanju stranke objavio kod poznate skulpture "Oproštaj Katarine od Petra Zrinskoga i Frana Krste Frankopana" u Čakovcu.

"Ako ste spremni raditi samo lake stvari, onda će vam život biti težak. Nakon 15 godina članstva izlazim iz HNS-a. Kaže da se trudio dvije godine promijeniti neke stvari, ali da nažalost nije uspio. Napominje kako za njegove prijedloge nije bilo sluha, a da je sve kulminiralo nakon izbora za EU parlament " rekao je.

"Odluku donosim čista srca i čiste savjesti i uz duboko promišljanje. Moj put je pogled u budućnost", rekao je. Tvrdi da neće raditi nikakve lomove u stranci, a da politiku promišlja kao neki ideal. Otkriva da će biti neovisni župan i da neće osnovati novu stranku.

"Odluka nije nastala preko noći. Nakon izbora za EU parlament vidio sam pravo stanje stvari. Kada su došli loši rezultati, onda nešto trebate promijeniti. Ja sam upozoravao, govorio da moramo ići drugim smjerom, no ostao sam usamljen u tome, u svojim zahtjevima, jer je vrh stranke odlučio da je sve u redu. Meni nije bilo u redu i to je bio okidač.Tražio sam unutarstranačke izbore, međutim za to nije bilo sluha", rekao je župan.

Objasnio je kako je tražio novi smjer, a da mu odluka o koaliciji s HDZ-om prije dvije godine nije bila prihvatljiva. Ističe kako nije otišao ranije, odnosno u svibnju jer je htio svoje zahtjeve prvo predstaviti svojem članstvu.

Na pitanje tko će nakon njega voditi organizaciju HNS-a u Međimurju kazao je da tu odluku donosi stranka, ali da umjesto njega do izbora organizaciju mogu voditi potpredsjednici.

Upitan je li vrh stranke znao za njegovu odluku ponovio je da se u nekoliko navrata zalagao za promjenu politike i smjera stranke, ali da stranačka tijela i vrh stranke to nije prihvatio jer, kako je rekao, smatraju da je sve u redu. Dodao je da je bio spreman na sve to, samo da je bilo sluha u stranci.

„Bio sam spreman upustiti se u tu priču, spreman graditi snažni, građanski politički centar koji je potreban u hrvatskoj politici, ali nisam dobio potporu“, izjavio je sada već bivši član HNS-a.

Posavec je na pitanje novinara potvrdio da ima informaciju da će vrh stanke večeras stići u Međimurje na sastanak s članovima Županijske organizacije.

Komentar Ivana Vrdoljaka

Na vijest da Posavac napušta HNS opglasio se predsjednik te stranke Ivan Vrdoljak.

"Matija je europske izbore shvatio kao loš rezultat, prestao je biti timski igrač'', rekao je. Dodaje da se stvorio fiktivni sukob sa strankom te je on dobio osjećaj da "traži izgovor za odlazak''.

'Ja sam predsjednik liberalne stranke, a liberali moraju poticati i različita mišljenja i moj prag tolerancije je velik'', kaže Vrdoljak.

Ističe da je zbog ostatka članstva HNS-a i birača prije 20 dana na team buildingu od Matije tražio da jasno kaže odlazi li ili ostaje. ''Danas je donio odluku da odlazi. Njegovi postupci neće nas obeshrabriti u tome da i dalje promoviramo ljude koji će preuzeti vodstvo HNS-a", rekao je Vrdoljak.

Na pitanje o tome kriju li se razlozi odlaska u nezadovoljstvu Posavca zbog koalicije s HDZ-om, Vrdoljak kaže: ''Bilo je puno hrabrije ući u koaliciju s HDZ-om nego iz nje izaći.''

Podsjetimo, međimurski župan i predsjednik županijskog HNS-a Matija Posavec donio je odluku o svojoj daljnjoj političkoj budućnosti i napuštanju Hrvatske narodne stranke.


dnevnik.hr/ HIC.hr
foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
 


Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre