HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/


made in croatia, suveniri

31.listopada 2018.
JAČA U SABORU
Bandić jaća svoj klub, ulazi i bivša SDP-ovka Milanka Opaćić

Milanka Opačić


Bivša zastupnica SDP-a Milanka Opačić objavila je danas da ulazi u Klub zastupnika Stranke rada i solidarnosti Milana Bandića, Reformista i nezavisnih zastupnika, o čemu se ovih dana nagađalo. Taj klub dio je saborske većine koja podržava aktualnu Vladu.

Opačić je rekla da će nastaviti glasati po vlastitoj savjesti, a isto je odgovorila i na pitanja o brojnim aferama koje se vežu za zagrebačkog gradonačelnika, prenosi N1.

- Računajte me u nezavisne zastupnike koji imaju svoje mišljenje. Mogu biti nezavisna zastupnica koja će glasati od projekta do projekta. Da, mogu - kaže Opačić.

Na pitanje je li joj Bandić što ponudio rekla je: 'Donio mi je buket cvijeća, s tim sam zadovoljna'.

Rekla je kako je uz Bandića vežu neke dobre uspomene te je istaknula da su 19 godina proveli zajedno u SDP-u. U Bandićevu stranku i klub nedavno je prešla Marija Puh, bivša zastupnica HNS-a. Milanka Opačić u rujnu je napustila SDP.


Bandićev klub sve važniji u Saboru


Milan Bandić u svom saborskom Klubu okuplja sve više zastupnika i tako postaje Sve važniji za održavanje parlamentarne većine.

Bandić je mandat je počeo s njih četvero, odnosno Darinkom Dumbovićem iz Reformista, dvoje predstavnika manjina Vladimirom Bilekom, Eminom Lekaj Prljaskaj, a pridružio im se Kažimir Varda koji je u Sabor izabran na SDP-ovoj listi. U klub ulaze još dva zastupnika manjina, Robert Jankovics i Veljko Kajtazi. Nakon raskida s Ivanom Lovrinovićem, stiže i nezavisni Ivica Mišić. Klubu su se priključili bivši zastupnik SDP-a Zdravko Ronko, HNS-ova zastupnica Marija Puh a sada i bivša SDP-ovka Milanka Opačić.
Iako nije službeno u Klubu, umjesto Bandića u sabornici sjedi nezavisni Željko Lacković.

Nagađa se kako bi Bandić mogao zatražiti rekonstrukciju Vlade.‘Nema govora o rekonstrukciji Vlade, Bandić nije tražio razgovor na tu temu’ poručuje Branko Bačić iz HDZ-a. Podsjetio je kako su pred Vladom još dvije godine mandata.

Reakcija iz HDZ-a

„Podebljanje broja zastupnika u Bandićevu Klubu jako puno govori o strankama i klubovima iz kojih dolaze ti zastupnici, koji dodatno pojačavaju Bandićev Klub. Što se tiče odnosa u vladajućoj većini, to ne znači ništa. O tome u ovome trenutku ne razgovaramo, niti je to tema vladajuće većine“, odgovorio je Bačić na upite novinara u Saboru.
Upitan što će odgovoriti ako Bandić zatraži mjesto u Vladi, Bačić je rekao da „ne odgovarati na hipotetska pitanja ‘što će biti ako bude’“.

Na pitanje što ‘poručuje HSLS-u’ iz kojeg kažu idu iz Vlade ako Bandić uđe, Bačić je istaknuo kako im „poručuje da nastave surađivati s HDZ-om u ovoj vladajućoj većini“.

„Kolega Darinko Kosor je iznimno korektan koalicijski partner. U svim do sada važnim temama nije bilo prijepora i nastavit ćemo surađivati s HSLS-om i Kosorom“, istaknuo je.

Bačić je rekao i kako se ne slaže s  ‘ocjenom’ da se zastupnici koji prelaze Bandiću ‘gade’ javnosti, i smatra to prilično grubom ocjenom.

„Svaki zastupnik ima svoje ime i prezime, svoj put i svoju budućnost, a već sam vam rekao zašto mislim da napuštaju svoje stranke koje su osnivali“, kazao je.
Bačić je podsjetio kako je „vladajuća koalicija stabilna već dvije godine, neovisno o tome je li se Klub Milana Bandića posljednjih dana proširio jer je to za stabilnost vladajuće koalicije irelevantno“.Reakcije iz HNS-a

U HNS-u, koalicijski partner u Vladi, uvjereni su da Milan Bandić, iako mu saborski klub buja, neće zatražiti ulazak u vladu. No, dođe li do takvog scenarija poručuju da HNS to neće mirno promatrati. 
Ako govorimo što bi bilo kad bi bilo, nema govora o podršci Bandiću ni njegovim suradnicima Neovisni za Hrvatsku iz zagrebačke Skupštine. To znači da HNS neće sudjelovati u takvoj Vladi - poručio je Stjepan Čuraj (HNS). HIC.hr
foto:

 


Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre