HIC grbovi-500-100


made in croatia, suveniri

23.rujna 2019.
VEĆ DANAS IDU U JAVNU RASPRAVU
Ministar Alardrović predstvio izmejen šest zakona

Josip Alardović

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović nakon sastanka sa sindikatima i Hrvatskom udrugom poslodavaca kazao je da su prezentirane izmjene zakona o mirovinskom osiguranju i zakona o radu, odnosno šest zakona iz domene radnog zakonodavstva.

- Manje više smo se uslugasili oko toga da ćemo se za nekoliko dana opet vidjeti na bilateralnim sastancima i prodiskutirati o prijedlozima koje smo predložili. Ono što cijelo vrijeme promoviramo je da stimulilramo duži ostanak u svijetu rada. Zato mijenjamo zakonsku regulativu tako da omogućujemo radnicima do 68. godine da se zadrže u svijetu rada. Kroz radno zakonodavstvo potičemo duži ostanak u svijetu rada, adekvatnije mirovine i rješavanje problema iz konteksta rada i iz konteksta mirovinskog sustava. 

Na sastanku se raspravljalo o izmjenama Zakona o radu, Zakona o državnim službenicima, Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i regionalnoj samoupravi, Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Zakona o odgoju i obrazovanju te Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju.

- Prezentirali smo predložene izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju i Zakona o radu, odnosno šest zakona u domeni radnog zakonodavstva, pojasnio je Aladrović.


Zakoni već danas u javnoj raspravi

Ministar je dodao i kako će zakoni već danas krenuti u javnu raspravu te će se kroz 14 dana vidjeti postoji li još mogućnosti za daljnjim unaprijeđenjem propisa.

- Mi kao Vlada smo se vrlo jasno odredili koji su naši ciljevi i stavovi i kako smatramo da možemo dugoročno omogućiti da sustavi budu kvalitetni i održivi na zadovoljstvo svih građana Hrvatske, stoga smo takav prijedlog i napravili. Naravno pričekati ćemo prijedloge sindikata i poslodavaca, naglasio je Aladrović. Dodao je kako smatra da su postigli kvalitetne prijedloge Zakona kojim će obuhvatiti cijeli sustav te će ga učiniti dugoročno kvalitetnim i održivim. Tvrdi i kako statička procjena učinka Zakona o mirovinskom sustavu i dalje stoji te će državni proračun koštati 45 milijardi kuna.

- Što se tiče Zakona o mirovinskom osiguranju zapravo se prihvaćaju samo izmjene koje su bile dio referendumskog pitanja, a što se tiče Zakona o radu mijenjalo se u pravilu po jedan dva ili tri članka u svakom od navedenih šest zakona. To su blage izmjene u smjeru normativne djelatnosti, ustvrdio je Aladrović.

Nakon javne rasprave zakonske će izmjene, najavio je ministar, u hitnu saborsku proceduru.

Na novinarsko pitanje jesu li poslodavci bili zadovoljni pregovorima i predstavljaju li im problem otpremnine ministar Aladrović je izbjegao konkretan odgovor.

- Recimo da je jedan od problema problem otpremnina u ovom pitanju, no Zakon o radu definira puno šire radno zakonodavstvo tako da se mi ne bi ograničavali samo na ovaj dio, poručio je Aladrović.

Objasnio je i tko će moći raditi do 68. godine te na koji način će se to radnicima i omogućiti.

- To će se odnositi na sve radnike. Ukoliko poslodavac nije zadovoljan s radnikom ima druge institute da mu se eventualno zahvali. Ako poslodavac ima potrebe za tim radnikom, dakle u tom slučaju mogućnost ostanka u svijetu rada traje do 68. godine, ili ako se drugačije dogovore, zaključio je Aladrović. Napomenuo je i da se izmjene odnose na sve državne i javne službenike.


Vlada popustila inicijativi "67 je previše"o izmjeni Zakona o mirovinamaHRT/HIC.hr
foto: CROPIX
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre