HIC


made in croatia, suveniri

14.siječnja 2019.
NAKON PROPALOG POSLA S IZRAELCIMA
Ministar Krstičević najavio novi proces nabavke vojnih zrakoplova

Damir Krstičević

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević primio je u službeni posjet ministra obrane Republike Poljske Mariusza Błaszczaka koji je u u dvodnevni posjet Hrvatskoj stigao u nedjelju.

Potpisan je sporazum o vojnoj suradnji između Poljske i Hrvatske.
Nakon susreta dvojica ministara su izašli pred predstavnike medija. Ministar Krstičević ističe da je Poljska važan strateški partner RH, a da potpisani sporazum za cilj ima unapređenje vojne suradnje kako bi se zemlje mogle bolje nositi sa sigurnosnim izazovima na prostoru cijele Europe.

- Zajednički cilj je jačanje NATO saveza te jačanje EU. Pripadnici Hrvatske vojske nalaze se u Poljskoj od kraja 2017. godine te se ja još jednom zahvaljujem na gostoprimstvu koje Poljska daje hrvatskim vojnicima, izjavio je nakon sastanka s poljskim kolegom ministar obrane Damir Krstičević.

Razgovaralo se i o izobrazbi pripadnika vojske Poljske u Hrvatskoj.

- Prije dva mjeseca smo uspostavili u Zemuniku međunarodno središte za obuku helikopterskih posada. Želimo i da Poljska se priključi tom obučnom NATO središtu u Zemuniku. U tom smislu sam dobio potporu ministra obrane Poljske. Razgovarali smo i vojno-tehničkoj suradnji te u području izobrazbe, odnosno razmjene kadeta i časnike s obje strane. Tu je i ne manje bitna suradnja naših vojnih industrija, dodaje Krstičević.

Poljski ministar obrane Mariusz Błaszczak istaknuo je bliske odnose između dvije zemlje.

- Poljaci vole Hrvatsku i rado dolaze ovdje, a isto tako bih volio pozvati Hrvate da dođu posjetiti našu zemlju. Pozvao sam ministra Krstičevića da dođe u Poljsku posjetiti snage koje se nalaze u našoj zemlji. Imamo puno projekata koje ćemo realizirati u budućnosti, razgovarali smo kako iskoristiti potencijale koje imaju naše dvije zemlje.Postavljeno je pitanje o propaloj nabavci F-16 zrakoplova od Izraela. Ministar je ponovio da je natječaj bio transparentan i da su se Izraelci na kraju ispričali jer nisu mogli dobiti odobrenje od SAD-a za prodaju zrakoplova.

- SAD kao naš strateški partner od početka naglašavaju da su davale potpunu potporu hrvatskoj akviziciji aviona iz države Izrael. I danas, nakon ovoga sastanka, imamo sjednicu Vijeća za obranu, ujedno je i sjednica Vlade. Zatvorit ćemo taj proces i sa svim ovim znanjem ćemo krenuti u novi proces koji će biti najbolji s ciljem da Hrvatska dobija kvalitetan višenamjenski borbeni avion koji nam je potreban. Da dobijemo nadzor svog zračnog prostora. Ova Vlada će učiniti sve da se to i dogodi, rekao je ministar obrane Damir Krstičević. Vlada stavlja izvan snage odluku o nabavi borbenih aviona

U Vili Prekrižje danas se održava sjednica Vijeća za obranu. Jedina tema je stanje Hrvatske ratnog zrakoplovstva, a nakon što je propao posao s Izraelcima oko nabavke 12 rabljenih F-16.
Uoči sjednice, koja je počela u 10.30, nije bilo izjava za medije, a neće ih biti niti nakon završetka sastanka. Medijima će poslati priopćenje.

Vlada u 13 sati održava sjednicu na čijem je dnevnom redu samo točka o stavljanju izvan snage Odluke o nabavi višenamjenskoga borbenog aviona.

Nakon što je izraelsko izaslanstvo u četvrtak izvijestilo hrvatsku stranu da nije uspjelo ishoditi dopuštenje SAD-a za prodaju aviona Hrvatskoj, Vlada je objavila da će poništiti Odluku o nabavi višenamjenskoga borbenog aviona, ali da ostaje privržena nastavku modernizacije HRZ-a.

Hrvatska je za 2,9 milijardi kuna trebala kupiti 12 rabljenih zrakoplova F-16 Barak, odnosno modificiranih izraelskih verzija izvorno američkih zrakoplova.

Američka strana, međutim, pristala bi na transfer trećoj strani samo "ogoljenih" zrakoplova iz kojih bi bile uklonjene sve izraelske nadogradnje.

Hrvatska na to nije htjela pristati i dala je do 11. siječnja rok Izraelcima da se izjasne o tome mogu li ispoštivati potpisani ugovor.

Izrael je stoga u četvrtak, dan prije isteka roka, službeno izvijestio MORH da ne može dobiti takvo odobrenje.

Hrvatska je izraelsku ponudu izabrala na natječaju na kojem su konkurirali SAD, Švedska, Grčka i Južna Koreja.


hrt/ HIC.hr
foto: arhiv
 


Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre