HIC grbovi-500-100


made in croatia, suveniri

09.srpnja 2019.
Ministar Kušćević podnio ostavku na funkcije u Vladi i HDZ-u

Lovro Kuščević


Lovro Kuščević, ministar javne uprave i politički tajnik HDZ-a u ponedjeljak je podnio ostavke na te funkcije, a premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković je nakon višestanog sastanka u središnjici stranke izvijestio novinare da je njegove ostavke prihvatio.

Proteklih su dana ministrovu ostavku tražili predstavnici oporbe ali i koalicijski partneri u Vladi zbog navodnih afera na Braču.

-  Ministar Kuščević i ja razgovarali smo, dao je svoj mandat na raspolaganje kao ministar uprave i kao politički tajnik HDZ-a. Ja sam kao predsjednik Vlade i predsjednik stranke tu ostavku prihvatio. On će napustiti obje dužnosti i vratiti se u Hrvatski sabor s obzirom na sve okolnosti u medijima. Ocijenili smo da to nema nikakvog daljnjeg smisla. Ono što slijedi jest da ministar Kuščević riješi sve te nedoumice koje se pojavljuju u javnosti, izjavio je Andrej Plenković.

- Ja sam odgovoran političar, imam iza sebe tri mandata općinskog načelnika, tri puta sam imenovan za ministra. Ova negativna medijska percepcija utječe na stranku i na Vladu. Ne želim biti uteg. Ponosan sam na sve što sam napravio u svojim mandatima, rekao je Lovro Kuščević. Rekao je da se vraća u Hrvatski sabor.

Nakon objavljene ostavke za Večernji list Kuščević je poručio da se protiv njega urotila čitava ljevica, a priključila joj se interesna skupina koju okuplja Željka Markić.

- Tragikomično je da je moj odlazak, zapravo, njihov neuspjeh jer je spriječio ono što i jedni i drugi žele, a to je destabilizacija Vlade i prijevremeni izbori. Vjerujem da te skupine, ma kako one sebe nazivale, neće stati na bračkom ministru. Bit će tu još pokušaja rušenja, sve dok se ne dođe do otoka Krka - znakovito je rekao Kuščević odbijajući dalje pojasniti kontekst otoka Krka. Kada se zna da se na tom otoku gradi LNG terminal, što je američki interes kojem se protive Rusi, moglo bi se zaključiti da je bivši ministar aludirao na ruske interese.
Kuščević je rekao kako je premijeru od prvog dana afere s prenamjenama zemljišta i ostalim biznisima na kojima se bivši ministar obogatio, rekao da "samo nek kaže i on će dati ostavku".

Nikad nisam patio od titula i fotelja, jednakim žarom i elanom nastavit ću raditi u Saboru, ali i kao općinski i županijski vijećnik - rekao je Kuščević dodajući da ne žali što je gorljivo branio odluke Vlade i Plenkovića po pitanju Istanbulske, referenduma itd. Sve je radio, nastavio je, u skladu s uvjerenjima i zakonima, a i dalje tvrdi da su razne afere s prenamjenama zemljišta o kojima su mediji argumentirano pisali - fabricirane.

Plenković je poručio da je, s obzirom na sve okolnosti, procijenjeno da se čini velik šteta Kuščeviću, ali i Vladi i HDZ-u te da to više nije imalo smisla.Tko će zamijeniti Kuščevića u ministarstvu?

Za početak zamijenit će ga državni tajnik, to može biti bilo tko od troje tajnika u tom ministarstvu, no očekuje se da bi to mogao biti Darko Nekić, bivši gradonačelnik Senja. Budući da Sabor zadnji dan zasjeda u petak, o novom ministru uprave, što se opet očekuje da bi bio Nekić, moglo bi se glasati taj dan. Međutim, dio izvora smatra da će se novi ministar uprave, kao i nova ministrica zbog odlaska Marije Pejčinović Burić za glavnu tajnicu Vijeća Europe, a to će vjerojatno biti državna tajnica u tom ministarstvu Andreja Metelko Zgombić, izglasati tek na jesenskom zasjedanju.

I dalje ostaje otvoreno pitanje hoće li se premijer Plenković, uz Kuščevića i Pejčinović Burić, upustiti u širu rekonstrukciju Vlade kako bi pokušao popraviti rejting HDZ-a, ali i što manje štetno utjecati na predsjedničku kampanju Kolinde Grabar-Kitarović za drugi mandat na Pantovčaku. Predsjednica je, naime, u svojim izjavama bila jasno poručila da trebaju otići i Kuščević i ranije ministrica Žalac, a navodno je to sugerirala i premijeru u razgovoru u četiri oka budući da će biti službena kandidatkinja HDZ-a za Pantovčak. Još je nepoznato tko će u HDZ-u na poziciji političkog tajnika zamijeniti Kuščevića, a stvari možda budu jasnije danas na Predsjedništvu HDZ-a, piše vecernji.hr.HNS pozdravio ostavku

- HNS koji je na svojem predsjedništvu prije 10 dana donio odluku da će predložiti smjenu ministra Lovre Kuščevića pozdravlja njegovu današnju ostavku, jer smatramo da svatko tko je koristio politički utjecaj radi vlastite koristi ne smije obnašati javnu dužnost. Za nas u HNS-u je to pitanje moralne i političke odgovornosti svakog političara, dok će pitanje eventualne kaznene odgovornosti utvrđivati nadležna tijela. O odnosima s HDZ-om u budućnosti i političkim prioritetima HNS-a u nadolazećem razdoblju, poput povećanja plaća za 68 tisuća zaposlenika u osnovnim i srednjim školama, nastavljamo razgovarati s koalicijskim partnerima, počevši od sutrašnjeg koalicijskog sastanka", stoji u priopćenju.
Na Facebooku je Kuščevićevu ostavku komentirao Mirando Mrsić.

- Kada bi Kuščević bio jedini!? Ostavku trebaju dati i Žalac, Pavić, Tolušić, Goran Marić. Ova nekretninska vlada treba otići. Vrijeme je da Plenković podnese ostavku i da najnesposobnija vlada u povijesti Hrvatske nestane. Dosta je bilo! Izbori su jedina opcija za Hrvatsku! Odlazite i prestanite mučiti HrvatskuSDP: Izostaju reakcije institucija

Politički tajnik SDP-a Nikša Vukas u ponedjeljak je ustvrdio da i u slučaju Lovre Kuščevića izostaju reakcije institucija.

- U cijeloj priči vezanoj za afere Lovre Kuščevića, koje i svi mi koji smo pozorno pratili ne možemo izbrojati, važnu ulogu su odigrali mediji koji rade svoj posao i ukazuju na ovakve anomalije na dužnosničkim pozicijama. Na žalost, vidimo da i u slučaju Lovre Kuščevića, kao i prethodnih ministara s aferama, izostaju reakcije institucija, komentirao je Vukas na svom facebook profilu ostavke Kuščevića na dužnost ministra uprave i političkog tajnika HDZ-a.

- Potrebna je reforma sustava, jer micanje jedne osobe ne rješava problem. Nedostatak pravne sigurnosti stvara nepovjerenje u sustav, a to je jedan od razloga zbog kojih ljudi iseljavaju iz Hrvatske. SDP će dati svoj doprinos borbi protiv korupcije kroz niz antikorupcijskih mjera koje ćemo uskoro predstaviti javnosti. Borba protiv sveprisutne korupcije nam je prioritet, napisao je Vukas povodom Kuščevićeve ostavke. hrt.hr/ vecernji.hr/ HIC.hr
foto: arhiv
 


Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre