ADRESAR HRVATA IZVAN RH (2700adresa
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr

Accomodation in Croatia
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
Hrvatski iseljenički adresar


20. travnja 2015.
DODATNE MJERE ZA SMANJENJE PREKOMJERNOG DEFICITA
Vlada će napraviti radikalne rezove u agencijama a na udaru su i državne tvrtke.

Na današnjoj konferenciji za novinare u Banskim dvorima potpredsjednik Vlade Branko Grčić i ministar financija Borislav Lalovac u Banskim  predstavili su mjere za smanjenje prekomjernog deficita a namjeravaju ih prezentirati i Bruxellesu.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku deficit proračuna za prošlu godinu je 5,7% ili 18 milijardi i 800 milijuna kuna, a opći dug države dosegnuo je 279 i pol milijardi kuna, odnosno 85 posto BDP-a.Riječ je o primjeni nove europske metodologije koju Hrvatska mora primjenjivati zbog Postupka o prekomjernom deficitu.
Javi dug dostigao je 85 % BDP-a


Govorili su o novim limitima u proračunu, koje se odnose na materijalne troškove i subvencije. Ukupni fiskalni napor dodatnih mjera kroz koje Vlada misli smanjiti razinu deficita iznosi 2,09 milijardi kuna ili 0,634 posto BDP-a. Nadaju se da će to biti dovoljno 21. travnja, koji bi trebao biti ključni datum kada će se početi vrednovati mjere koje su predstavili u Bruxellesu. Uskoro će biti prezentiran i Nacionalni program reformi, možda već ovaj četvrtak nakon sjednice Vlade, najavili su. Zasad nije potreban rebalans proračuna, kazao je ministar financija. 
Uštede će se tražiti i u državni tvrtkaka, u Hrvatskim vodama, Hrvatskim cestama, FZOEU-u i u HZZO-u. Jedna od namjera Vlade je, kako je otkrio Grčić, izvršiti pritisak na Uprave ARZ-a, Hrvatskih cesta i HAC-ONC-a, da krenu još snažnije u proces  restrukturiranja. Planiraju smanjiti i deficit HŽ-a za 200 milijuna kuna i HAC-a za 50 milijuna kuna te donijeti plan restrukturiranja ovih poduzeća za razdoblje od 2016. do 2018. godine.

Povećane trošarine na cigarete i gorivo

Trošarinama , koje su već povečane, na benzin i duhan povećat će prihode, ali rashode će ukupno smanjiti za 870 milijuna kuna, rečeno je. Parafiskalne namete kojima namjeravaju rasteretiti poduzetnike smanjit će za dodatnih 330 milijuna kuna. Ove mjere racionalizacije ne donosimo isključivo radi Europske komisije. Ovo je prije svega za hrvatsko gospodarstvo, privatni sektor i konkurentnost, kazao je Grčić.
Spojit će najmanje 10 agencija, gdje planiraju racionalizaciju materijalnih troškova ograničavanje službenih putovanja. Agencijama, zavodima i institutima ograničiti će službena putovanja, nabavku vozila, ugovore o djelu, računalne usluge, telefone... Dodatna penalizacija odlaska u prijevremenu mirovinu je jedina stvar oko koje se, kaže, nisu dogovorili. Cijela ova priča počinje odmah, odogovorio je Grčić na pitanje kada planiraju 'spajati' agencije i dodatno rasteretiti poduzetnike.


Nakon sastanka u Bruxelesu Grčić zadovoljan

U svibnju ćemo znati jesu li u Europskoj komisiji (EK) zadovoljni paketom mjera za smanjenje deficita koje su jučer u Bruxellesu predstavili ministri Boris Lalovac i Branko Grčić. No Bruxelles je zatražio još dodatnu uštedu u iznosu od 1,3 milijarde kuna nakon što je Vlada došla s prijedlogom ušteda od 1,5 milijardi. 
Potpredsjednik Vlade Branko Grčić je izjavio je nakon sastanka u Bruxelesu u srijedu 15.travnja 'Mjere smo već pripremili, a u idućih tjedan dana pripremit ćemo dodatne mjere.  Možemo to odraditi a da ne dižemo poreze i ne diramo u plaće, socijalna davanja i mirovine. Mogu se povećati neke naknade, smanjiti materijalni troškovi te subvencije i dio investicija', dodao je. Posebno je naglasio da se mogu povećati trošarine. O kojim trošarinama je riječ još se ne zna , poslovni.hr piše da se u to, primjerice, uklapa povećanje naftnih trošarina. "Zgodno je s trošarinama što bi se početkom jeseni, odnosno kad se približe izbori, čak mogle i vratiti na staro", kaže jedan ekonomist s iskustvom u politici. Trošarine, međutim, mogu namaknuti dodatnih nekoliko stotina milijuna pa sugovornik za poslovni.hr smatra kako bi Vlada, ako EK baš nije inzistirao na strukturnim mjerama, u najvećoj mjeri "dodatni fiskalni napor" mogla napraviti tako da jače zagrabi u povlačenje dobiti (pretežito) državnih poduzeća.

Planom proračuna, naime, planirani su prihodi od imovine (dividende, udjeli u dobiti, koncesije) u ukupnom iznosu 2,5 milijardi. To je nešto manje nego što je uprihodila lani, kad je primjerice, od državnih kompanija (i institucija poput HNB-a) povukla nevelikih milijardu kuna. Državnim tvrtkama u Vladi ionako spočitavaju da su im ostavili zarade, a da se to baš nije odrazilo na rast investicija. Sve u svemu, čini se da malo tko računa na iole ambicioznije zahvate Vlade. "Bojim se da nakon slučaja automobilskih tablica ne možemo ozbiljno raspravljati o reformama i fiskalnim naporima", kaže nezavisna zastupnica Martina Dalić. 


EK traži od Vlade još 1,3 milijarde kuna dodatnih ušteda

Ministar financija Boris Lalovac i potpredsjednik Vlade Branko Grčić u utorak su Europskoj komisiji (EK) u Bruxellesu predstavili dodatne mjere štednje koje hrvatska Vlada planira uvesti te dodatne reforme koje je Europska komisija tražila od Zagreba pod prijetnjom da će, ne budu li reforme dovoljno ambiciozne i vjerodostojne, pojačati makroekonomski nadzor nad Hrvatskom.
Nakon sastanka s europskim povjerenikom Pierrom Moscovicijem, Grčić je izjavio "Nikakve sankcije Hrvatskoj ili dodatni pritisci neće se dogoditi " .

Moscovici je novinarima rekao "Bila je to vrlo pozitivna razmjena mišljenja, ali ima još posla. Zajednička je volja da se postigne napredak i da se izbjegne pojačanje procedure prekomjernog deficita i procedure makroekonomskih neravnoteža". Na pitanje jesu li mu prijedlozi Grčića i Lalovca zvučali dovoljno ambiciozno i uvjerljivo, što su upravo oni pojmovi koje je Komisija ranije upotrijebila kad je objavila što traži od hrvatske Vlade, Moscovici je samo dodao " Mislim da ministri sada znaju što točno (pod time) mislimo…"

 


izvor:hrt.hr/poslovni.hr/hic

 
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre