ADRESAR HRVATA IZVAN RH (2700adresa
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr


14.rujna 2015.

MINISTARSTVO OKOLIŠA I AFERA ZAGREB TOWER
Milijunske štete bez posljedica: nakon izvješća Državne revizije nema postupanja

ministar Zmajlović


Mi kao građani moramo inzistirati na tome da postoji nešto što će biti nakon izvješća Državne revizije, rekla je Davorka Budimir iz hrvatskog Transparency Internationala za Novu TV, komentirajući izostanak bilo kakvih posljedica nakon izvješća Državne revizije o nepravilnostima u državnim institucijama i poduzećima.

Svake godine u pojedinim ministarstvima i kod drugih korisnika državnog proračuna, Državni ured za reviziju pronađe nepravilnosti. Međutim, sve uvijek ostaje samo na upozorenjima. Posljedica za odgovorne nema, unatoč tome što Ured za reviziju troši više od 40 milijuna kuna na godinu.

Davorka Budimir: To ničem ne vodi

‘Ako se stalno ponavljaju iste greške, ako stalno ista ministarstva dobivaju bezuvjetne izvještaje, to ničem ne vodi. Zbog toga što je funkcija Državnog ureda za reviziju da pronađe nedostatak, a onda je na onima koji vode ministarstva i druga tijela javne vlasti da takve nedostatke ukloni’, kaže Davorka Budimir iz hrvatskog Transparency Internationala.

Ključni problem možda leži u Zakonu, jer po njemu Glavni državni revizor svoje izvješće podnosi samo Saboru. Iako je ono precizno i temeljito, problem je u tome što se ono često ponovi, a nakon toga se ništa konkretno ne dogodi. Upravo to u Transparency Internationalu vide najvećim problemom.

‘Na nama kao građanima je da inzistiramo na tome da postoji nešto što će biti nakon toga izvješća’, rekla je Davorka Budimir.

Državni ured za reviziju svake godine radi stotine revizija ministarstava, gradova, općina, lučkih uprava, kulturnih ustanova, nabava… Samo se time nitko sustavno ne bavi.

Slučaj ministra Zmajlovića – afera Zagreb Tower

Tako je bilo i nakon nalaza Državne revizije kako su za ministarstvo Mihaela Zmajlovića troškovi zakupa privatnom poslovnom neboderu Zagreb Tower za 29,6 posto veći nego su bili na zagrebačkom Ksaveru.

Revizija je dala svoje mišljenje, upozorila na nepravilnosti, ali sve se pokrenulo tek kad je pravna zastupnica ORAH-a podnijela kaznenu prijavu USKOK-u.


Orah će dopuniti kaznenu prijavu u slučaju Zagreb Tower

‘Ono što ćemo mi svakako u ponedjeljak napraviti jest dostaviti to kao dopunu kaznene prijave. U ovom slučaju kada se već radi o pokrenutom kaznenom postupku, nadam se da će USKOK ipak prihvatiti takav izvještaj državne revizije, da ga neće moći zanemariti’, rekla je potpredsjednica ORaH-a Božana Zadro za Novu TV.

Ugovor ‘van pameti’

Podsjetimo, Slobodna Dalmacija, upozorila je kako je ugovor koji je Ministarstvo sklopilo ‘van pameti’. Državni ured za reviziju definirao je selidbu Fonda za zaštitu okoliša iz besplatnog državnog prostora u privatni poslovni neboder Zagreb Tower kao lošu poslovnu odluku, no to, zahvaljujući ugovoru o zakupu koji je sklopio direktor Fonda Sven Müller, ne može vratiti povijest unatrag.

Ugovorom s privatnom tvrtkom Europolis Zagreb Tower, Fond se obvezao plaćati zakupninu i troškove održavanja tijekom idućih pet godina u vrijednosti od 4,1 milijun eura. I pritom si poprilično vezao ruke: u slučaju prijevremenog raskida ugovora tijekom prve tri godine najma, Fond bi morao platiti zakupodavcu 3,6 milijuna kuna, odnosno pola milijuna eura. U slučaju raskida u posljednje dvije godine, Fond je obvezan platiti Zagreb Toweru 2,6 milijuna kuna, zaključila je Slobodna.

(Izvor: Narod.hr/HIC )


vezano za temu: Ugvor zbog kojeg je ravnatelj agencije za zaštitu okoliša podnijeo ostavku tajan ?

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre