ADRESAR HRVATA IZVAN RH (2700adresa
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr

Accomodation in Croatia
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
Hrvatski iseljenički adresar


21.travnja 2015.
NAJAM PRESKUPOG PROSTORA
Ugvor zbog kojeg je ravnatelj agencije za zaštitu okoliša podnijeo ostavku tajan ?

ZAGREB: Ravnatelj Agencije za zaštitu okoliša prof. dr. Neven Voća u ponedjeljak je podnijeo ostavku.
" Na mene se posljednjih mjeseci vrši pritisak koji je postao neizdrživ te sam prisiljen podnijeti ostavku" , objasnio je na izvanrednoj konferenciji za medije. Svojom odlukom Voća javno demonstrira protivljenje odluci o preseljenju Ministarstva okoliša i prirode u ZagrebTower koju je donio ministar Mihael Zmajlović.
Glavni razlog protivljenja selidbi je financijske prirode. Na izvanrednoj konferenciji za novinare voća je iznijeo detalje o troškovima preseljenja.  Agencija je do sada plaćala najam 252.000 kuna godišnje a u ZagrebToweru će plaćati 1,09 milijuna kuna godišnje.

Istog dana Ministarstvo zaštite okoliša i prirode je priopćilo da je ravnatelj Agencije za zaštitu okoliša razriješen dužnosti, razriješenje stupa na snagu odmah. Kao razlog razrješenja navode nepoštovanje odluke Upravnog vijeća AZO-a koje je donijelo odluku o sklapanju ugovora o podzakupu s Ministarstvom i Fondom za poslovne prostore. 
Iako je Voći, kako navode u obrazloženju, naloženo sklapanje Ugovora o podzakupu, on to nije učinio. Time je uzrokovao dodatni i nepotrebni trošak za državni proračun koji se procjenjuje na 150.000 do 250.000 kn, navode iz Ministarstva.


Ključni i osnovni problem je što je ugovor tajan

Reporter TV Nove Andrija Jarak istraživao je ovaj slučaj i zaključio da je ovdje ključni i osnovni problem što je ugovor između tvrtke Zagrebtower i Ministarstva tajan.

Ugovor ne može biti tajan jer se radi o novcu poreznih obveznika. Znamo da je transparentnost osnovni uvjet korištenja proračunskih sredstava, osim u iznimnim prilikama poput nabave oružja, dakle prilikama koje se izvanredno tiču nacionalne sigurnosti, a to ovdje zasigurno nije slučaj.

Prije nekoliko mjeseci Mirela Holy, bivša ministrica je u ime svoje stranke ORaH zatražila sporni ugovor na uvid. U Ministarstvu su joj ga odbili dati. Obratila se povjerenici za informiranje - ona im je naložila da ga moraju dati, međutim oglušili su se na tu naredbu i pokrenuli upravni spor protiv povjerenice.

Dakle, sve dok ne vidimo taj ugovor, stavku po stavku, nećemo doznati koliko košta sporni kvadrat u ovoj zgradi - osam, deset, 13 ili 15 eura koliko se već špekulira. Vidimo da smijenjenji ravnatelj i ministar imaju potpuno različite brojke, matematika im se, blago rečeno, ne podudara.

Ministar Zmjalović koji grčevito brani ovo preseljenje i njegovo ministarstvo iznajmili su osam katova ukupne površine 9400 kvadrata. Ministar kaže da postoji potreba da svi odjeli budu zajedno na istom mjestu, ali brani i visoku najamninu, jer svi osim njega smatraju da je ovo puno skuplja varijanta od svih dosadašnjih.

Što se tiče smjene ravnatelja, ministar ga može sam imenovati i sam razriješiti, međutim činjenica da je Voću imenovala bivša ministrica Mirela Holy, on je bio u SDP-u, nakon toga je prešao u ORaH, zasigurno samim time ovaj slučaj dobiva i određenu političku dimenziju.


hicVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre