ADRESAR HRVATA IZVAN RH
2700adresa
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr

Accomodation in Croatia
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
Hrvatski iseljenički adresar


16.travnja 2015.
MINISTARSTVO ZDRAVLJA
Pokrenut program 72 sata za liječenje oboljelih od karcinoma

ZAGREB: Ministarstvo zdravlja u suradnji s KBC Sestre milosrdnice u Zagrebu pokrenulo je "Program 72 sata", koji će obuhvatiti početak liječenja (od dana dijagnoze) bolesnika s kolorektalnim karcinomom, karcinomima dojke i malignim tumorima glave i vrata u roku od 72 sata od dijagnoze bolesti. Naime, maligne bolesti jedan su od vodećih javnozdravstvenih problema u Republici Hrvatskoj te se na ljestvici smrtnosti nalaze na drugom mjestu s udjelom od 27,8 posto.


Rak debelog crijeva drugi je uzrok smrtnosti od zloćudnih bolesti oba spola. Oko 15 posto muškaraca i 13 posto žena oboli upravo od karcinoma debelog crijeva. Od raka dojke godišnje u Hrvatskoj oboli oko dvije i pol tisuće žena, najčešće u dobi iznad pedesete godine, ali u posljednje vrijeme sve češće obolijevaju i mlađe žene, objavljeno je na internetskoj stranici ministarstva zdravlja.

Kako KBC Sestre milosrdnice ima uspješan Institut za tumore koji je sličan program već ranije počeo provoditi, oni su nositelji pilot projekta, a plan je do kraja godine program proširiti na sve kliničke bolničke centre i kliničke bolnice u Republici Hrvatskoj i na liječenje niza drugih malignih oboljenja.

Naime, sličan model se u Klinici za tumore već provodio te se smanjivao broj dana do početka liječenja, a sada su spremni preuzeti te bolesnike unutar 72 sata: početak liječenja, prijem, odluku multidisciplinarnog tima te planiranje operacije u istom boravku, ali i planiranje kemo ili radio terapije.

Program praktički donosi potpuno ukidanje listi čekanja, prirodno stvaranje „high volume“ centara te skraćenje liječenja, što donosi bolje rezultate liječenja malignih bolesti te smanjenje neizvjesnosti bolesnika od posljedica malignih bolesti što djeluje psihološki pozitivno na bolesnika.

Multidisciplinarno liječenje u onkološkim centrima dokazano donosi i do 20 posto bolje preživljenje pacijenata, zbog čega je nužno stvaranje multidisciplinarnih bolničkih centara izvrsnosti za liječenje malignih bolesti.

U Klinici za tumore KBC Sestre milosrdnice se na inicijativu ministra Varge odazvali gotovo svi liječnički timovi te, ukoliko bude potrebno, raditi će se u 2 smjene i subotom, čime će kapaciteti biti potpuno popunjeni što je u skladu s novim modelom financiranja uz veću efikasnost kao i veći iznos fakturiranja.


Ministar Varga najavio i druge programe u sklopu refrmi zdravstva

Ministarstvo zdravlja, traži hitnu saborsku proceduru kako bi do ljetne stanke zaživjele sve novosti i barem dijelom počela reforma sustava koja bi trebala obuzdati stvaranje gubitaka nakon izlaska HZZO-a iz riznice, kako to traži EK, te omogućiti “kupovanje” zdravstvenih usluga od onih koji budu povoljniji i kvalitetniji , kažu u Ministarstvu.
Veći dio promjena od 150 članaka koje bi trebalo promijeniti u oba zakona odnosi se na promjene nadležnosti pojedinih institucija od HZZO-a, Ministarstva zdravlja do Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. No, dio promjena sigurno će osjetiti građani, a o tome s koliko će novca raspolagati HZZO ovisit će hoće li to biti na njihovu štetu ili korist.

Jutarnji list je objavio 12 ključnih novosti koje su reformom uključene, donosimo ih ovdje:

reforma zdravstva -12 važnih promjena


HIC


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre