HIC


made in croatia, suveniri

12.ožujka 2019.
OPORBA TRAŽI NJEZINU OSTAVKU
Plenkovićeva ministrica vozila auto s nevažećom vozačkom dozvolom i pogazila djevojčicu

ministrica Žalac

Ministrica Gabrijela Žalac s tri godine nevažećom vozačkom dozvolom vozila auto i u subotu naletjela na 10-godišnju djevojčicu koja je pretrčavala cestu. Djevojčica je operirana u osječkom KBC-u, a prema procjenama liječnika, uskoro bi mogla biti puštena na kućnu njegu.

Ministrica je podnijela ostavku premijeru Plenkoviću, njezinu ostavku traži i oporba, no premijer ostavku ne prihvaća.

-To je prekršaj, nije kazneno djelo, izvadit će novu vozačku. Ministrica i ja smo u kontaktu od 30 minuta nakon prometne nesreće, jutros je bila kod mene, prepustila je odluku meni, ponudila mi je ostavku, velik je pritisak javnosti na nju, to je njen moralan čin izjavio je Plenković u ponedjeljak i dodao. Ovo se moglo dogoditi i nekom drugom, istekla vozačka nije razlog za napuštanje vlade, objasnio je premijer Plenković zašto ne prihvaća ostavku ministrice Žalac.

Ona je u šoku, nastavit će raditi, ona ostaje ministrica. Dobro radi svoj posao, rekao je premijer i nabrajao uspjehe ministrice.

Novinari su ustrajali na premijerovu komentaru da političari moraju biti primjer građanima.

- To što ona nije produljila ne znači da ljudi ne trebaju, ona je priznala i izvadit će novu. Platila je prekršajnu kaznu. Ministrica ostaje u Vladi, propust s vozačkom je propust, to nije razlog da napušta Vladu, ostaje ministrica.

Slučaj je komentirala i predsjednica Republike. Na pitanje novinara o slučaju ministrice Žalac iz Ureda predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović poslano je kratko priopćenje. Za predsjednicu Republike to je pitanje moralne i etičke odgovornosti dužnosnice i građanke.


Žalac pred novinarima na rubu suza

Prethodno je ministrica Gabrijela Žalac dala izjavu o prometnoj nesreći koja se dogodila u subotu. Rekla je da joj je vozačka dozvola istekla još skoro će tri godine , točnije 9. lipnja 2016. godine.

- Još sam u subotu premijeru Andreju Plenkoviću ponudila ostavku, a i jutros sam mu dala mandat na raspolaganje. U stanju šoka sam i nisam mogla dati izjavu u subotu kad sam išla u bolnicu. Najvažnije mi je da je malena dobro. Nikad to ne bih nikome poželjela u životu, rekla je ministrica na rubu suza.

Opisala je kako sve sve dogodilo

- Krenula sam u trgovinu, djevojčica mi je izletjela pred automobil. Izbjegavala sam je, udarila sam je, na licu mjesta sam joj pomogla koliko sam mogla. Pozvali smo hitnu, policiju, prevezena je u vinkovačku bolnicu pa u osječku. Jako sam potresena. Za vozačku dozvolu nisam ni znala da mi je istekla. To me uopće ne opravdava. Tu je moja dozvola koja je istekla 9. lipnja 2016., pokazivala je Žalac vozačku dodajući kako je nosi ne znajući da je istekla.

Dozvola joj je, kako je rekla, izdana 2006. te je mislila da vrijedi do nekog trenutka kada treba ići na pregled.

- Drago mi je da je djevojčica dobro, posjetila samo je u subotu navečer. Drago mi je da se dobro oporavlja te da će sve s njom biti u redu i to mi je najvažnije, ponovila je Žalac više puta.

- Premijeru sam odmah ponudila svoju ostavku iz moralnih i svih drugih razloga, a jutros sam ponovno s njim razgovarala i ponudila svoj mandat na raspolaganje. To je bio takav splet okolnosti. Iza Crkve, pored moje ulice, dijete je istrčalo, pokušala sam izbjeći, rekla je Žalac.

Na pitanje koliko je puta vozila bez vozačke, Žalac je rekla da nije vozila bez vozačke nego joj je vozačka dozvola istekla. 

- Vozim automobil samo vikendom, ako dođem u Vinkovce, rekla je Žalac.

Novinare je zanimalo zašto nije podnijela neopozivu ostavku. 

- Dala sam mandat na raspolaganje i jutros kod predsjednika Vlade, i to je sve što imam reći, bio je odgovor.

Dakle sada je na premijeru da to prihvati ili ne. 

Ministrica je izrazila žaljenje zbog nesreće, no oporba od nje traži ostavku.
Kolege iz vlade podržavaju ministricu Žalac

- Prije svega bih zaželjela djevojčici dase potpuno i čim prije oporavi, nakon toga očekujemo i od ministrice Žalac i od policije da daju puno izvješće kako bismo temeljem te informacije mogli donositi neke sudove koji bi bili relevantni - izjavila je ministrica Blaženka Divjak.

Ministar Darko Horvat smatra da se takav događaj može dogoditi bilo kome.

- Realni život je jedno, teorijska priča nešto drugo, dajmo priliku da kolegica Žalac obavi razgovor s premijerom Vlade i nakon toga zajednički donesu odluku - poručio je. Razumije zašto nije produljila vozačku dozvolu - poznaje dinamiku njezina dana i misli da joj je produljenje dozvole "iza prioriteta kojima se bavi".Neven Pavelić, urednik portala "Hrvatska danas", smatra da u Hrvatskoj nikakva ostavka nije realna.

- Od moralnih ostavki moramo se sjetiti Ane Stavljenić Rukavina i iza toga ćemo zaboraviti sve. Nakon nje se taj moral negdje zagubio i sada je iluzorno očekivati da bi se mogla bilo kakva ostavka dogoditi. U nekoj normalnoj državi, naravno, jer tamo se zbog nekakvih čokoladica, zbog krivo provučene kartice daju ostavke. Ovdje vozite pijani kao ministar pa ne dajete ostavku, poručio je u emisiji Studio 4.

Podsjetimo, ozlijeđena djevojčica na koju je u Vinkovcima automobilom naletjela ministrica Gabrijela Žalac operirana je u osječkom KBC-u.


Ostale reakcije

Iako oporba jednoglasno traži ostavku i ministričinu odgovornost, iz Banskih dvora poručuju da ostavke neće biti.

- Nesreća se može dogoditi svakom, to je jednostavno splet nesretnih okolnosti. No, vožnja bez valjane vozačke dozvole je nepoštivanje zakona Republike Hrvatske, kazao je predsjednik SDP-a Davor Bernardić i dodao da bi ministričina ostavka bila moralan čin, ali da moral i ova Vlada ne idu u istu rečenicu. U priopćenju iz SDP-a navodi se da je Bernardić postavio pitanje koju poruku tim činom šalje ministrica Žalac. "Ako vas zaustavi policija, recite: Ako može ministrica, mogu i ja!", kazao je Bernardić.

Bitna je razlika kad je netko u vlasti, kad je netko ministar i dio izvršne vlasti i još pritom umalo ubije malu djevojčicu. To je velika razlika, odgovorio je Davor Bernardić novinarki koja ga je podsjetila da je prije tri godine uhvaćen za volanom pod utjecajem alkohola. 

Inače, HDZ je podsjetio na Facebooku Bernardića da je u ožujku 2016. zatečen za volanom sa 0,94 promila alkohola u krvi. Kažu kako Bernardiću podnošenje ostavke tada nije padalo na pamet. "Na kraju je Bernardić čak i nagrađen - napredovao je do predsjednika SDP-a! I oni imaju obraza moralizirati!?, naveo je HDZ i objavio tadašnju objavu Bernardića na Facebooku u kojoj se javno ispričao što je vozio pijan.

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš ističe kako se svakome može dogoditi nesreća, ali kao ministar imate veću odgovornost. Karakteristika članova ove Vlade je da ne preuzimaju odgovornost za svoje postupke, navodi Mrak Taritaš, a ministrica Žalac je po njoj samo novo ime u redu ministara koji bi trebali odstupiti.

- Nekako je politički, ljudski, moralno podnijeti ostavku, to je nešto što bi ministrica trebala napraviti. A tad će premijer tu ostavku prihvatiti ili ne. Ali njima ni ne pada na pamet, i ministrici nije palo na pamet podnijeti ostavku, to zapravo govori o bahatosti, jednoj silnoj bahatosti koja karakterizira uopće cijelu ovu vladu na čelu s g. Plenkovićem, rekla je.

Mostovci su zasad malo blaži, čekaju izvješće MUP-a. "Vjerojatno da smo neka zapadna zemlja -  ministar ili ministrica kojoj bi se to dogodilo bi i podnijela ostavku. U Hrvatskoj to nije slučaj", izjavio je Nikola Grmoja.


hrt.hr/ HIC.hr
foto:
 


Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre