HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/


made in croatia, suveniri

23.svibnja 2019.
KANDIDATI ZA PREDSJEDNIKA RH
Na popisu predsjedničkih kandidata i Miroslav Škoro

kolinda-škoro-milanović

Rezultati zadnje HRT-ove ankete o popularnosti predsjedničkih kandidata iznjedrili su jedno još jedno
novo ime koje je odmah u javnosti izazvalo veliko zanimanje. Miroslav Škoro, naš poznati glazbenik, prvi se put pojavio u ispitivanjima javnog mijenja i odmah dobio 9,4% potpore, što ga je svrstalo na visoko treće mjesto, iza predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović i Zorana Milanovića.


Miroslav Škoro za HRT je potvrdio da, nakon ovakvih rezultata HRejtinga, razmatra mogućnost kandidature na predsjedničkim izborima.

- Ako je hollywoodski glumac mogao dva mandata voditi svjetsku velesilu, ako je u Ukrajini prekjučer za predsjednika mogao prisegnuti bivši komičar, zašto na čelu Hrvatske, u kojoj se političari dosad nisu baš dokazali i iskazali, ne bi bio pjevač!? Tako o predsjedničkoj kandidaturi Miroslava Škore misli -  Miroslav Škoro! te dodaje: Narod nešto traži, traži neku alternativu, traži neku opciju, a s obzirom na to da sam ja cijeli život pisao pjesme koje su vrlo povezane s tim narodom i s tom stvarnošću u kojoj živimo, pa ako narod nešto poručuje onda o tome treba razmisliti ozbiljno.

Drugi o Škori

Ja bih vas željela podsjetiti da je riječ o čovjeku koji ima doktorat znanosti koji ima znanje jezika i što je jako bitno za tu funkciju, kaže Smiljana Leinert Novosel s Fakulteta političkih znanosti.

- Mi moramo u Škorin životopis ugraditi činjenicu da je već bio u politici. I to ne marginalno. Bio je zastupnik., smatra politički analitičar Ivica Relković.

HDZ-ov zastupnik koji bi sad toj stranci mogao biti najveća prijetnja.

- Čini se da bi on oteo glasove upravo KGK, jer je to zapravo slično biračko tijelo, odnosno biračko tijelo na koje ona računa ako se odluči za drugi mandat, dodaje Leinert Novosel.

- Ali to ne znači da on nema prostora za uzimanje nekog drugog biračkog tijela, jer se u Hrvatskoj mnogo toga pomiješalo. Kolinda uzima čak i dio SDP-ovih, Milanović uzima dio HDZ-ovih, zašto ne bi i Škoro uzeo dio centra, dodaje Relković.

Uzima Škoro i medijski prostor, dok Kolinda Grabar-Kitarović i Zoran Milanović o kandidaturi šute ali
na tome, čini se, naveliko rade.

Aktualna predsjednica nakon Kanade, nastavlja obilaziti Hrvatsku, danas južnu. Obilazi navodno i Milanović...SDP-ovce po Hrvatskoj.

A procedura je, valjda, najprije potpora kandidaturi, a onda objava. A kad i ako to Zoran Milanović i Kolinda Grabar-Kitarović učine, trećeplasirani iz naše ankete u startu je u prednosti.

Škoro se sigurno neće mučiti s pronalaskom pjevača u kampanji. Sam će sebi, kaže, pjevati.


HRT ANKETE

hrt-ova anketa je provedena od 13. do 18. svibnja. Riječ je o dosad najvećem istraživanju raspoloženja hrvatskog biračkog tijela koje je za HRT provela agencija Promocija plus, prema načelu cijela Hrvatska - jedna izborna jedinica. HRejting obuhvaća čak 1400 ispitanika, pa je statistička pogreška samo plus-minus 2,62%, a razina pouzdanosti 95%.

Da je prekjučer bio prvi krug predsjedničkih izbora, za koga bi glasovali hrvatski birači i ima li promjena u odnosu na prošli mjesec?

"Šaraj, brate!" definitivno nije uzrečica birača dviju najjačih stranaka. I ovaj mjesec HDZ-ova potencijalna kandidatkinja u 1. krugu - prva, bivši šef SDP-a - drugi. Iako je pala u odnosu na travanj za gotovo 1%, Kolinda Grabar-Kitarović (34,7%) i dalje je gotovo dvostruko jača od Zorana Milanovića (18,5%).

"Fenomen Milanović" ogleda se u tome da čovjek, istina neznatno, ali ipak raste, a nitko ga niti vidi niti čuje. Zato se iznenađenje ovomjesečnog HRejtinga i te kako čuje. Ali ne na političkoj pozornici! 

Prvi put u našoj anketi i već treći i već preko 9% (9,4%) potpore birača - Miroslav Škoro. Da taj Miroslav Škoro! Istisnuo je Daliju Orešković koja je najviše pala u odnosu na prošli mjesec - gotovo 3% (-2,8%).

Najviše je, pak, narastao (+0,8%), četveroplasirani čelnik Živog zida (6%) Ivan Vilibor Sinčić.

Ispitali smo ovaj mjesec još tri nova imena koja se "vrte" u kontekstu predsjedničkih kandidata. 

No ni konzervativku Ružu Tomašić, ni lijevo-liberalne šefove Glasa Anku Mrak-Taritaš i HSS-a Krešu Beljaka birači zasad ne doživljavaju u toj ulozi. 

Svi ostali koje je netko nekad negdje spomenuo kao potencijalnog šefa države dijele manje od 4% (3,7%) glasova. Broj neodlučnih birača u prvom krugu nešto je porastao i sad prelazi 9% (9,2%).

Čije glasove dobiva iznenađenje ovomjesečnog HRejtinga - Miroslav Škoro?

Popularni pjevač, čini se, potvrđuje onu da kum nije dugme. Iako je bio saborski zastupnik centru usmjerenog HDZ-a, biračima je, pokazuje HRejting, upečatljivija Škorina kumska veza s glazbenom ikonom desnice - Markom Perkovićem Tompsonom. 

Izuzmemo li Milana Bandića koji je pokazao da može biti što god treba, Miroslav Škoro bi mogao biti kandidat stranaka desno-konzervativnog političkog spektra. Za njega najviše glasuju birači Neovisnih za Hrvatsku, Hrasta, Mosta i tek 7% HDZ-ovih.

Vratimo se dvojcu najviše plasiranih. Kako aktualna predsjednica i Zoran Milanović prolaze u drugom krugu izbora?

Kao i u svim proteklim HRejtinzima! Da su prekjučer održani izbori, Kolinda Grabar-Kitarović sad bi se pripremala za svoju drugu inauguraciju. 

Za razliku od prvog kruga gdje je pala, u drugom - raste i osvaja  53,9%. To je gotovo 15% (14,7%) više od njezina glavnog rivala. Zoran Milanović (39,2%), kojem potpora između dva izborna kruga pada za više od 1%, čak i kad bi dobio nemoguće - sve neodlučne birače (6,9%), ne bi bio nikakva ugroza Kolindi Grabar-Kitarović.

Ali predsjednička utrka sigurno bi bila neizvjesnija kad ne bi bilo više od 9% (9,2%) SDP-ovih birača koji, prema HRejtingu, u 2. krugu zaokružuju kandidatkinju HDZ-a. Nasuprot tomu, Zoranu Milanoviću ide trostruko manje HDZ-ovih glasova (3,3%).

Uz dosljedne birače HDZ-a, Kolinda Grabar-Kitarović preuzima i  birače desno-konzervativno percipiranih stranaka. Onima sa suprotne - lijevoliberalne strane, logičan je izbor u 2. krugu bivši šef SDP-a.

hrt/HIC.hr
foto:



Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre