HIC


made in croatia, suveniri
30.siječnja 2019.
PROVJERA U ODGOJNO -OBRAZOVNOM SUSTAVU
Ministrica Divjak, otkrivene još tri sumnjive diplome

diploma

Nakon odluke ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak da se u odgojno obrazovnom sustavu provjere sve diplome, HRT ekskluzivno doznaje da su škole na provjeru Filozofskom fakultetu poslale ne dvije, kako je prethodno najvaljeno već tri sporne diplome.

Prije dva tjedna ministrica Blaženka Divjak je kazala da je objavljen naputak Ministarstva da treba potaknuti ravnatelje da diplome koje nisu provjerene provjere te da se jednako tako kod zapošljavanja svaki puta kad se nekoga provjeri, provjeri i njegova diploma i na taj način zaštiti sustav.

Ministrica je i istaknula da je važno da građani imaju povjerenje u sustav odgoja i obrazovanja i da se svi oni koji rade pošteno i inovativno svoj posao u školama i na fakultetima zaštite od svih onih koji takav sustav žele zlorabiti.

Današnja presici ministrice Divjak

Nakon odluke ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak da se u odgojno-obrazovnom sustavu provjere sve diplome, HRT je ekskluzivno doznao da su škole na provjeru Filozofskom fakultetu u Zagrebu poslale još dvije sporne diplome. U četvrtak ujutro potvrđeno je da se zapravo radi o ukupno tri krivotvorene diplome.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak dala je izjavu vezano uz navode o pronalasku lažnih diploma. U prva dva tjedna koliko traje provjera, dobili su 280 zahtjeva za provjeru te su pronađene tri koje su krivotvorene.

- Pokrenuli smo proces koji vodi tome da sve diplome moraju biti vjerodostojne. Jutros je potvrđeno da su otkrivene tri krivotvorene diplome. Radi se o zaposlenicima u osnovnoj te u dvije srednje škole, od kojih je jedna gimnazija. Krivotvorine su otkrivene na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.


Potom pojašnjava detalje.

- Radi se jednoj o diplomi koji datira iz 2000. godine, iz njemačkog i francuskog jezika. Temeljem te diplome osoba radi u gimnaziji. Jedna je diploma iz 2016. godine, radi se o diplomi iz informacijskih znanosti. I imamo diplomu iz 2018. godine, hrvatski i njemački jezik, a radi se o diplomi u osnovnoj školi.

Posebno je zabrinjavajuća diploma iz 2000. godine jer se radi o dugogodišnjem zaposleniku, kaže ministrica. Što se tiče 2016. godine, radi se o osobi koja je zaposlena na određeno. Dvije diplome dolaze s istoka Hrvatske, a jedna s otoka. Ministrica je poručila da one koji krivotvore, čekaju sankcije, dodajući da su "lažnjaci", otkriveni zbog savjesnih ravnatelja.

- Hvala svim ravnateljima koji su pristupili provjeri diploma i hvala fakultetima. Poruka je svima koji imaju krivotvorene diplome da ćemo sve varalice identificirati i svi će dobiti izvanredni otkaz. Sve su prijave krenule prema DORH-u. Ovo je i poruka učenicima da se poštenim radom i poštenjem može napredovati. Apeliram na ravnatelje da provjere sve diplome i jednako tako da na fakultetima to odrade kvalitetno kako je to odradio Filozofski fakultet.
vezana objava

U Ministarstvu obrazovanja otkrivena lažna diploma, ministrica traži provjeru diploma

hrt.hr/ HIC.hr
foto:
 


Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre