ADRESAR HRVATA IZVAN RH (2700adresa
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr

Accomodation in Croatia
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
Hrvatski iseljenički adresar


07.svibnja 2015.
OBLJETNICA VOJNO REDARSTVENE AKCIJE "OLUJA"
CMS : 'Odustanite od mimohoda, domoljublje iskažite na drugačiji način'

vojni mimohod


Centar za mirovne studije (CMS) apelirao je danas na premijera Zorana Milanovića i predsjednicu Republike Kolindu Grabar-Kitarović da odustanu od ideje organizacije vojnog mimohoda povodom 20. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja, te tako pošalju snažnu poruku predanosti miru u Hrvatskoj.

"CMS smatra da je takvo obilježavanje vojno-redarstvene akcije, u kojoj su ubijene stotine ljudi – civila, vojnika i policajaca, nepromišljeno jer se time iz sjećanja na rat izvlače primarno vojni elementi, a ne promoviraju napori koje kao društvo činimo da se rat više nikada ne ponovi", ističu iz CMS-a u priopćenju. Tvrde kako predložena proslava Oluje potiče različite skupine društva na natjecanje tko će je proslaviti "s više neprimjerenog domoljublja".

Sve o vojno-redarstvenoj akciji u HIC-ovom arhivu - OLUJA


"Umjesto mahanja zastavama i postrojavanja vojnih jedinica, potrebno je rasvijetliti činjenice o stradalima, nestalima i raseljenima u 'Oluji' te procesuirati zločine počinjene nad civilnim stanovništvom", navode u CMS-u.

S obzirom da su se, dodaju, višegodišnji sukobi oko koncepata proslave Oluje ove godine prelili i na odnos između ključnih državnih institucija, predsjednici i premijeru predlažu da odustanu od vojnog mimohoda i svoje domoljublje pokažu na posve drugačiji način, kako bi transformirali taj sukob. Ocjenjuju kako državne institucije već godinama zanemaruju izrazito domoljubnu operaciju mirne reintegracije Podunavlja u kojoj je, bez ispaljenog metka i bez izgubljenog života, vraćen pod puni suverenitet čitav teritorij Hrvatske.

"Iako je graditi mir mnogo teže, hrabrije i domoljubnije od vođenja rata, odustajanje od vojnog mimohoda bila bi snažna poruka predanosti miru u Hrvatskoj. CMS se nada da Predsjednica RH i Predsjednik Vlade RH, kao ključne osobe ove zemlje to mogu prepoznati i razumjeti te poslati poruku da će radije prionuti slavlju mira, a ne rata. Rat je gotov, mir nam dajte", poručuju iz CMS-a.

Vlada, koja predlaže vojni mimohod u Zagrebu za obljetnicu Oluje, bi na sjednici danas trebala odlučiti o osnivanju Odbora za središnje obilježavanje 5. kolovoza, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.

Predsjednica Grabar Kitarović je, pak, mišljenja da bi se ta proslava trebala održati u Kninu, a predlaže da se vojni mimohod u Zagrebu održi iduće godine na Dan Oružanih snaga RH.

rtl/hic


 


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre