ADRESAR HRVATA
IZVAN RH(2700adresa)
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr28.kolovoza 2015.
PREDIZBORNE KOALICIJE
Ujedinjava se desna koalicija kako bi se HDZ-u sačuvali glasovi na parlamentarnim izborima.

Uoči parlamentarnih izbora na desnici se okrupnjuju pravaško-konzervativne stranke na koje se već može gledati kao na bazen koji bi mogao sačuvati glasove HDZ-u.

Koalicija do 11. rujna

Hrvatska konzervativna stranka, koju predvodi Ruža Tomašić (bivša HDZ-ova partnerica i bivša šefica HSP-a dr. Ante Starčević) na izbore izlazi s HSP-om Daniela Srba, a toj će se koaliciji pridružiti i Obiteljska stranka te Akcija za bolju Hrvatsku. Koalicija bi trebala biti i formalno sklopljena do 11. rujna.

Ruža Tomašić kaže da su u svoj savez zvali i Hrvatsku zoru Milana Kujundžića, ali i inicijativu U ime obitelji. No, i Hrvatska zora i U ime obitelji, kako su nam potvrdili, na izbore izlaze samostalno, s tim da će se U ime obitelji iz inicijative transformirati u političku stranku.

Kada se zna da je Ruža Tomašić na listi HDZ-a za europske izbore osvojila najviše preferencijalnih glasova – 107.000 – onda ne treba podcijeniti njezin potencijal premda je jasno da je te glasove osvojila u sinergiji s HDZ-om i da je povukla uglavnom one desnije, rigidnije HDZ-ove birače. Iako u HDZ-u to demantiraju, ne bi čudilo da su na neki način asistirali u postizanju takve koalicije jer će glasovi ostati u HDZ-ovu prirodnom okruženju, odnosno HDZ je prirodni partner i konzervativcima i pravašima.

Na listi za Sabor te koalicije, iako je europarlamentarka, bit će i Ruža Tomašić, ali osvoji li mandat, neće moći u parlament ne podnese li ostavku u Europarlamentu, a to je teško za očekivati. Ona bi mogla biti samo mamac na listi.

Računaju na dio kolača

– Računamo na glasove onih koji su mislili ostati doma i ne izaći na izbore. A HDZ je naš prirodni partner, mi s ljevicom nemamo što tražiti – rekla nam je Ruža Tomašić. Daniel Srb pak kaže da je HSP na prošlim parlamentarnim izborima osvojio 75.000 glasova, ali nije osvojio nijedan mandat. Izračunao je da su HSP, HSS, HSLS te HSP. dr. AS (koji je jedini osvojio saborski mandat) na prošlim izborima osvojili ukupno 280.000 glasova. Ti su glasovi propali jer im pojedinačno nisu bili dovoljni. Poučeni tim iskustvom, pravaši su se odlučili na koaliciju.

Inicijativa U ime obitelji želi svoj dio kolača " Postat ćemo politička stranka, ali samo da bismo se i dalje mogli zvati U ime obitelji. Kao nezavisna lista ne bismo mogli zadržati taj naziv", rekao je Krešimir Planinić, najbliži suradnik liderice te inicijative Željke Markić. U ime obitelji izlazi na izbore u svim izbornim jedinicama, a osim njihovih članova na listama će biti i drugi pojedinci koji dijele njihov svjetonazor i vrijednosti, rekao je Planinić.

vecernji.hr/hic

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre