HIC grbovi-500-100


made in croatia, suveniri
10.travnja 2019.
PRVI POSJET HRVATSKOJ
Plenković dočekao svog visokog gosta iz Kine

večera Plenković i Li Keqiang

U zračnoj luci u Zagrebu hrvatski premijer Andrej Plenković sinoć je dočekao svog visokog gosta kineskog premijera Li Keqiang kojemu je ovo prvi posjet Hrvatskoj. Riječ je o jednom od dosad najvažnijih vanjskopolitičkih događaja u Hrvatskoj. Uz kinerskog premijera u Hrvatsku je stiglo i izaslanstvo od gotovo 250 političara i gospodarstvenika.

Kineski premijer je rekao što je sretan zbog posjeta toj prekrasnoj zemlji, dodajući da Kina i Hrvatska dijele duboko tradicionalno prijateljstvo

"Vjerujem da će ovaj posjet učvrstiti tradicionalno prijateljstvo Kine i Hrvatske, povećati međusobno političko povjerenje, osnažiti usklađenje razvojnih strategija i politika dvije zemlje te proširiti i produbiti uzajamno korisnu suradnju između dvije zemlje, kako bi podigli sveobuhvatno suradničko partnerstvo dvije zemlje na novu razinu," rekao je premijer piše croatian.cri.cn.

Li Keqiang danas će se sastati s premijerom Andrejem Plenkovićem, predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović te predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem i potpisati brojne ugovore. Nakon posjeta Zagrebu Li Keqiang će otputovati u Dubrovnik gdje će četvrtak i petak sudjelovati na osmom summitu 16+1, gdje će se sastati s premijerima zemalja srednje i istočne Europe.Premijerove supruge posjetile Plitvice

Dok su premijer Andrej Plenković i njegov gost premijer Li Keqiang vodili razgovore u Banskim dvorima, supruge dvojice premijera obišle su Nacionalni park Plitvička jezera. Gospođa Cheng Hong u pratnji Ane Maslać-Plenković razgledala je nakon vožnje brodom jezero Kozjak, Donje jezero i Veliki slap.
Supruga kineskog premijera pokazala je veliko zanimanje za prirodne ljepote Hrvatske, istaknuvši da za Plitvička jezera, ali i druge turističke destinacije u Hrvatskoj vlada i veliko zanimanje kod kineskih turista. Izrazila je oduševljenje prirodnim ljepotama Nacionalnog parka u Kini poznatog kao ”16 jezera”. U razgovorima hrvatskog i kineskog izaslanstva u Zagrebu više puta je spomenut Marko Polo, mletački trgovac, pisac i putnik istraživač, porijeklom s Korčule, koji je trgovao sa Kinom.

Spomenuo ga je i premijer Li rekavši da su Hrvati poznati Kinezima preko Marka Pola, čovjeka koji je povezao Istok i Zapad. I dok u četvrtak bude započinjao dubrovački program za kinesko izaslanstvo, supruga kineskog premijera, kako Jutarnji saznaje, posjetit će Korčulu i razgledati povijesna mjesta za koje se veže Marko Polo. Dio je to ”damskog programa” kojim domaćini žele svojoj gošći iz Kine približiti ljepote i znamenitosti Hrvatske.

Oduševljenje Hrvatskom Li Keqiang i njegova supruga Cheng Hong iskazali su već i na zajedničkoj večeri s Andrejom Plenkovićem i njegovom suprugom Anom Maslać-Plenković. Premijer Li Keqiang govori tečno engleski jezik, a njegova supruga je i profesor engleskog na sveučilištu za ekonomiju i poslovanje u Pekingu, tako da za vrijeme njihovog boravka u Hrvatskoj, prije svega u razgovorima koje imaju sa premijerom i njegovom suprugom, prevoditelji nisu potrebni.

O supruzi kineskog premijera se zna da je rođena u Zhengzhou u pokrajini Henan 1957. godine, a supruga Li Keqianga upoznala je dok je studirala na Pekinškom sveučilištu. Vjenčali su se 1983. godine i imaju kćer koja studira u Sjedinjenim Državama. Gospođa Cheng prevela je mnoge knjige s engleskog na kineski, a bila je i gostujući nastavnik na Sveučilištu Brown u Americi. Kada su je predlagali da postane dekan na svom sveučilištu to je odbila, kako se ne bi tumačilo da je napredovala i zbog suprugove političke karijere.

”Cheng je vrlo temeljita znanstvenica i ima fokus samo prema svom radu, a sa suradnicima i studentima postupa krajnje iskreno i uljudno”, rekao je američkim medijima njezin kolega profesor na pekinškom sveučilištu.
I supruga premijera Plenkovića je krajnje samozatajna i vrlo se rijetko pojavljuje u javnosti. Pratila je supruga kada je bio u posjeti Vatikanu gdje ih je primio papa Franjo.

Plenković svog gosta dočekao u zračnoj luci Franjo Tuđman

Kineski premijer stigao je u misiju jačanja odnosa sa zemljama srednje i istočne Europe koje Kina želi snažnije uključiti u svoj megaprojekt "Jedan pojas, jedan put". Ovo je velika politička poruka Hrvatskoj i šansa za hrvatsko gospodarstvo, izjavio je novinarima Andrej Plenković sinoč u zračnoj luci, uoči dolaska kineskog premijera.

Više sam puta kazao kako je ova strukturirana suradnja koju Kina razvija sa zemljama srednje i istočne Europe, izvrsna prigoda za sve zemlje, pa naravno i za Hrvatsku, da se učini napor kako bi se ojačali bilateralni odnosi", kazao je predsjednik Vlade koji važnom porukom o razvoju odnosa smatra činjenicu da je Hrvatska, u dvije i pol godine njegovog mandata, nakon tri ovakva sastanka na kojima je sudjelovao kao predsjednik Vlade, uspjela dobiti domaćinstvo takvog sastanka.

Razmjena 10 sporazuma o suradnji

"Mi ćemo sutra, nakon sastanka u Vladi biti u prilici razmijeniti čak šest sporazuma o suradnji i još četiri za vrijeme summita u Dubrovniku  Riječ je o područjima koja se odnose na infrastrukturu, željeznice, digitalnu suradnju Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnoga društva i Huaweija, sporazumi koji se odnose na područje znanosti ,privrede, športa, gospodarstva, HBOR-a , a otvara se i godina kulture i turizma Hrvatske i Kine.
Naša ukupna razmjena je otprilike milijardu eura godišnje, naravno, omjer je u korist Kine, ali to nije neobično ni za druge zemlje", najavio je predsjednik Vlade, podsjetivši da  je prošle godine zabilježeno čak 250.000 dolazaka kineskih turista u Hrvatsku te da je Hrvatska turistička zajednica, prilikom njegovoga posjeta Kini, otvorila ured u Šangaju, uz već postojeći ured Hrvatske gospodarske komore.

"Želimo unaprijediti cjelovite odnose. U smislu političkoga dijaloga, ovo će biti naš šesti susret, što je zaista visok intenzitet odnosa", poručio je Plenković .
Kazao je da kineski  premijer dolazi nakon summita EU i Kine u Bruxellesu gdje su glavne teme bile trgovinski odnosi, osiguranje jednakih uvjeta i šansi za europske kompanije na kineskom tržištu i za kineske na europskom tržištu , objavljeno je na stranici vlada.hr


 
Prije dolaska u Hrvatsku, kineski premijer u Bruxellesu je sudjelovao na summitu EU-Kina.
U zajedničkoj izjavi Kina je obećala ravnopravan tretman europskih kompanija te prvi put pristala na reformu pravila Svjetske trgovinske organzacije o industrijskim potporama.

Redovni sastanci na vrhu omogućili su manjim zemljama da grade i razvijaju odnose s tom svjetskom gospodarskom silom s više od 1,3 milijarde stanovnika. Kina je posljednjih godina počela više ulagati u srednju i jugoistočnu Europu. Inicijativu 16+1 smatra integralnim dijelom svog megaprojekta "Jedan pojas, jedan put" - suvremenog Puta svile i jednog od najambicioznijih projekata u svijetu.POSEBNA REGULACIJA PROMETA U ZAGREBU

Utorak navečer i u srijedu tijekom dana u Zagrebu će povremeno biti na snazi izmijenjeni prometni režim, a očekuju se kratkotrajni zastoji i zaustavljanje prometa, što će utjecati na linije koje prometuju užim gradskim središtem Zagreba, najavio je ZET.

U galeriji možete pogledati fotografije ponuđenih pravaca regulacije prometa na stranici MUP-a .
Iz sigurnosnih razloga, a prema nalogu policije, za vrijeme stajanja vozila u zastoju izvan stajališta, putnici neće moći napuštati vozila, napominju iz ZET-a.HRT/vlada.hr/ HIC.hr
foto:
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre