HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/


made in croatia, suveniri


28.kolovoza 2019.
REAKCIJE NA NEPRIMJERENU IZJAVU MILORADA PUPOVCA
Plenković: izjave neprimjerene i nedopustive; HBK odbacijuje manipulativne tvrdnje

Plenković i Pupovac

Nakon što je ovih dana predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac usporedio današnju Hrvatsku s NDH te je opisao kao faktor nestabilnosti u regiji u utorak nakon sastanka predsjedništva HDZ-a mu je odgovorio predsjednik te stranke i premijer Andrej Plenković. Njegove je izjave nazvao neprimjerenima i nedopustivima, a osudio je sve napade koji su se dogodili proteklih dana.

Premijer Plenković

- Osuđujemo svaki napad, pa i ovaj koji se dogodio u Kninu, odnosno Uzdolju, koji je bio s predumišljajem kao što sam rekao prošli tjedan, na ljude koji su gledali nogometnu utakmicu. Očekujemo od policije da taj nemili događaj u cijelosti istraži da oni koji su to napravili budu i uhićeni i da ih se procesira i ja vjerujem da će se to i dogoditi. To je ono što se tiče vrlo jasne osude tih nedjela kojima smo nažalost imali priliku čuti proteklih dana, rekao je Plenković. 

-  Što se tiče politike Vlade i odnosa u parlamentarnoj većini smatramo krajnje neprimjerenom pa i nedopustivom, to smo već isto tako iskomunicirali, izjave našeg partnera u parlamentarnoj većini koje su upućivale na zaključak da je Hrvatska faktor nestabilnosti u području jugoistoka Europe, da se suvremenu Hrvatsku uspoređuje s režimom NDH. Smatramo da to apsolutno ne stoji, da to treba vrlo jasno kazati i to vrlo odlučno odbacujem - dakle takve teze ne stoje.

Premijer Plenković također je rekao kako ne prihvaća teze koje se nastoje nametnuti o tome da u Hrvatskoj vlada klima koja potiče nesnošljivost prema manjinama, a najmanje da je za to odgovorna Vlada.

- Isto tako ne prihvaćam niti teze koje se nastoje nametnuti o tome da u Hrvatskoj vlada klima koja potiče nesnošljivost prema manjinama, a najmanje da je za to odgovorna naša Vlada i naša politika. Upravo obrnuto. Sve što radimo u protekle tri godine išlo je za smanjivanjem polarizacije u društvu, za uključivanjem manjina i u parlamentarnu većinu i posebne operativne programe za manjine, smanjivanje tenzija, dijalog, komunikacija, gradnja dobrosusjedskih odnosa, to je naša politika. Stoga te teze su krajnje neprihvatljive i odlučno ih odbacujem i kao predsjednik Vlade i HDZ-a.

- Što se tiče naših daljnjih aktivnosti želimo da u Hrvatskoj one političke stranke koje žive i pothranjuju polarizaciju budu vrlo jasno identificirane. To sigurno nije HDZ ni ova Vlada. Nametati tezu o našoj odgovornosti za politiku onih kojima je to očito jedina tema, koji svoju perspektivu vide na tome, koji žele polarizaciju koji žele konflikte, to nije naša politika. Mi se s takvim strankama ne slažemo i one se kontinuirano u svojim aktivnostima bore upravo protiv nas. Protiv smo svake isključivosti i to vrlo jasno čvrsto i decidirano kažem još jednom, rekao je Plenković.

- Od Pupovca očekujem da ne pridonosi polarizaciji. Svatko tko je odgovoran u Hrvatskoj, tko obnaša ključne političke dužnosti, pogotovo tko je dio parlamentarne većine treba pridonositi smanjivanju tenzija. Hoću da se obustavi negativna spirala koja je krenula proteklih dana. Očekujem da se počinitelji tih individualnih kaznenih djela pronađu i kazne. Kao Vlada i kao najjača stranka u parlamentarnoj većini trebamo kazati dosta sa spiralom mržnje. To ne dolazi u obzir, bio je odriješit Plenković.


Vlada, ministri i oporba o intervjuu Milorada Pupovca

Ranije danas Vlada je također odgovorila čelniku SDSS-a Miloradu Pupovcu koji je ovih dana usporedio današnju Hrvatsku s NDH te je opisao kao faktor nestabilnosti u regiji. U Banskim dvorima ustvrdili su da je to krajnje neprimjereno i nedopustivo. Pupovcu su poručili da se suzdrži od izjava koje će izazivati napetosti i društvenu polarizaciju. U priopćenju su naveli da je Hrvatska dom svih svojih građana, da se svi moraju osjećati sigurno i zaštićeno - te da u njoj nema mjesta nasilju.

Iz Vlade su naglasili da je moderna hrvatska država nastala žrtvom hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu te da ni politički, ni ideološki ni pravno nije sljednica NDH. 

- S obzirom na dugogodišnje političko iskustvo gospodina Pupovca, očekuje se da se suzdrži od izjava koje će podizati tenzije i društvenu polarizaciju te služiti kao povod akterima na krajnjem spektru da nameću još radikalniju retoriku, priopćili su iz Vlade.

Podsjetili su da su i Vlada i premijer Plenković najoštrije osudili napade na pripadnike srpske manjine koji su se nedavno dogodili u Kninu, Đevrskama, Viškovu, Splitu i Supetru. Pozdravljaju brzu i djelotvornu reakciju policije koja je razotkrila i prijavila počinitelje napada u Đevrskama i Viškovu. 

- Vlada u svim takvim slučajevima od nadležnih tijela očekuje utvrđivanje svih relevantnih činjenica i odgovarajuće sankcioniranje počinitelja. Radi se o nedjelima koja su nedopustiva u današnjoj Hrvatskoj. Hrvatska je dom svih svojih građana i u njoj se svi moraju osjećati sigurno i zaštićeno, poručili su. 

Nasilju nema mjesta u Hrvatskoj i s njim ne može biti kompromisa, istaknuli su i dodali da je Vlada svjesna svoje odgovornosti te da je predana jačanju društvene uključivosti i poštovanju prava svih manjina u Hrvatskoj u skladu s najvišim europskim i svjetskim standardima, osobito u kontekstu rastućeg populizma i ksenofobije diljem Europe.

Podsjetili su i da je u trenutku formiranja Vlade upravo premijer Plenković inzistirao da svi zastupnici manjina u Hrvatskom saboru budu dio parlamentarne većine, dok istovremeno od svih političkih stranaka i aktera očekuje odgovorno ponašanje kako se ovakvi nemili događaji ne bi zlorabili za jeftine političke bodove i podizanje napetosti među hrvatskim građanima.

Na Markovu trgu, gdje je održana sjednica užeg kabineta Vlade, slučaj su komentirali ministri vanjskih i europskih poslova, te zdravstva Gordan Grlić Radman i Milan Kujundžić.

- I premijer je rekao, svi su rekli. Pazite, idemo dalje. Imamo europski put, imamo puno posla za predsjedanje, fokus  je nepotrebno okrenut. Izjava ne pridonosi stabiliziranju. Takve tenzije su nepotrebne, rekao je Grlić Radman.

- Držim sramotno napadati bilo koga, a posebice napadati po nacionalnoj osnovi. No nije nimalo manje tužno ni sramtno to što sada radi gospodin Pupovac koji sada huliganske incidente pretvara u politički problem i prikazivanje kao Hrvatske i kao države i kao nacije u tome smislu problematične. Takvi indicenti , nažalost, događaju se i u drugim državama, rekao je ministar Kujundžić.


Komentari iz oporbe

Pupovčevu usporedbu Hrvatske s NDH komentirali su i čelnik najveće oporbene stranke Davor Bernardić te tajnik Mosta Nikola Grmoja.

- Ono što je jasno u ovoj situaciji je da je na sceni jedna, kao što sam rekao, nedopuštena javna klima u kojoj se ne kažnjava nasilje i u kojoj se relativizira ustaštvo odnosno fašizam. "Osvrnut ću se tu za slučaj iz Rijeke, svjedoci smo kako se u zadnjih 24 sata s raznih strana pojavljuju oprečne informacije, prema tome treba cijeli slučaj iz Rijeke koji je drugačiji od drugih, razdvojiti i prepustiti odluku pravosudnim organima bez pritiska, rekao je šef SDP-a Davor Bernardić.

- Potpuno je neprihvatljivo da ijedan političar, pogotovo član vladajuće većine uspoređuje Hrvatsku s ustaškim režimom, nastoji nam upakirati ustaške zločine. Hrvatska je nastala nasuprot svih zločinačkih ideja i režima i ono što mi ne možemo nikako prighvatiti te teze, a evo očito se u HDZ-u mogu s tim nositi, rekao je Grmoja.

HBK i branitelji o izjavama Milorada Pupovca

Hrvatska biskupska konferencija (HBK) odlučno odbacuje neistine i manipulativne tvrdnje koje je o Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj i hrvatskim biskupima ovih dana u medijima izrekao dr. Milorad Pupovac, zastupnik u Hrvatskome saboru i predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS).

Izjave dr. Pupovca unose nemir među hrvatske građane i šire nepovjerenje, istaknuto je u priopćenju što ga je u srijedu javnosti uputio Tiskovni ured HBK.

- Polazeći od evanđeoskih načela, Hrvatska biskupska konferencija i ovom prigodom osuđuje svaki oblik nasilja nanesen od bilo koga bilo kome, te poziva katoličke vjernike i ljude dobre volje da u svom djelovanju na političkoj i drugim razinama našega društva još zauzetije nastoje oko skladnog suživota i mira svih građana, stoji u priopćenju.

HBH također poziva katoličke vjernike i sve ljude dobre volje neka uvijek imaju na pameti da je svaki čovjek Božje stvorenje i slika te da iz toga proizlazi njegovo izvorno dostojanstvo.

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je, među ostalim, u intervjuu za portal Radiosarajevo.ba, objavljenom u subotu, 24. kolovoza, "kako Hrvatska postaje čimbenik nestabilnosti na prostoru bivše Jugoslavije jer se u njoj promovira nesnošljivost prema drugim narodima i pokušava rehabilitirati ustaštvo, u čemu važnu ulogu imaju pojedini pripadnici Katoličke crkve, neke političke stranke i braniteljske udruge".

Na konferenciji za novinare o tome su govorile braniteljske udruge. Osudile su svaki oblik nasilja, ali i oštro prozvale Pupovca.

- Saborski zastupnik Milorad Pupovac vrši destabilizaciju Hrvatske čak bi mogli ići na tezu da je produžena ruka velikosrpske politike koja se jasno očitavala u memorandumu SANU2 gdje imate opće smjernice za destabilizaciju demokratske samostalne moderne hrvatske države - izjavio je Zoran Maras, predsjednik Udruge specijalne policije.Milorad Pupovac za sada šuti

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac nije u srijedu želio komentirati ocjenu premijera Andreja Plenkovića da su neprimjerene i nedopustive njegove izjave u kojima je Hrvatsku usporedio s NDH i nazvao je čimbenikom nestabilnosti u regiji, rekavši da neće davati izjave dok sve ne analizira.

Pupovac je za Radiosarajevo.ba u povodu najnovijih napada na građane srpske nacionalnosti na kninskom području nedavno izjavio da situacija u Hrvatskoj, u pogledu stanja mira, sigurnosti, te poštovanja Ustava, zakona te međunarodnih ugovora nije dobra.

- Ta vrsta povijesnog revizionizma u kojemu se u europskom kontekstu želi rehabilitirati ustaštvo, a optužiti sve druge: Jugoslaviju, socijalistički poredak, komunistički pokret, druge narode na prostoru bivše Jugoslavije, to jest Srbe i ostale, to je nešto što je matrica po kojoj se to odvija u Hrvatskoj. I to pridonosi tomu da Hrvatska postaje faktor nestabilnosti na prostorima bivše Jugoslavije, rekao je, uz ostalo, u tom intervjuu Pupovac čija je Samostalna demokratska srpska stranka član vladajuće koalicije u Hrvatskoj.


HRT/HIC.HR
foto:arhiv(Plenković i Pupovac)
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre